21.6.17

Αναλογικά διόδια για την Εγνατία Οδό ζητούν οι περιφερειάρχες

Να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα διοδίων στην Εγνατία Οδό ζητούν τέσσερις περιφερειάρχες: Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης,   Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Η δημιουργία νέων διοδίων κατά μήκος του οδικού άξονα προβλέπεται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για την αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού με την ύπαρξη διοδίων, η οποία όμως, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών από όπου διέρχεται η Εγνατία, όσο και από εκείνη βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Έτσι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν ενημέρωσης από τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ» Απόστολο Αντωνούδη και τους εργαζόμενους στην εταιρία, αλλά και συζήτησης για το θέμα των διοδίων επί του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, οι τέσσερις περιφερειάρχες κατέληξαν στην εξής πρόταση προς την κυβέρνηση:

1. Να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα χρέωσης των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, με μέγιστο αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο και στο μέλλον.

2. Να μη λειτουργήσει, ούτε να κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης.

3. Για τις εντός Περιφερειακών Ενοτήτων εσωτερικές μετακινήσεις να μην υπάρχει χρέωση.

4. Σε Περιφερειακές Ενότητες όπου λειτουργούν ήδη περισσότερα του ενός διόδια, οι τιμές να διαμορφωθούν στη βάση της αναλογικότητας, με αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

5. Να θεσπιστεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού.

6. Να μη λειτουργήσουν διόδια σε δρόμους που δεν έχουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, δεκαοκτώ μετωπικοί (μαζί με τους τέσσερις στους κάθετους άξονες) και 20 πλευρικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν στον αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Με βάση την σχετική υπουργική απόφαση, για τους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, η λειτουργία τους προβλέπεται την 31η Αυγούστου.
Για τα διόδια Σιάτιστας, την 1η Νοεμβρίου και για τους σταθμούς διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού η 10η Οκτωβρίου. Επίσης, για το Αρδάνιο και τους 20 πλευρικούς σταθμούς η 1η Νοεμβρίου 2017.
Στην Εγνατία Οδό λειτουργούν, σήμερα, οκτώ σταθμοί στην Τύρια (Θεσπρωτία), στο Μαλακάσι (Μέτσοβο), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη, στη Μουσθένη Καβάλας, στον Ίασμο Κομοτηνής και στον Προμαχώνα Σερρών.

«Δεν λέμε να μην πληρώσουμε, θα πληρώνουμε, αλλά θα πληρώσουμε αυτά που πρέπει και όχι τιμές ό,τι να ‘ναι, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή που περνάμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, προσερχόμενος στη συνάντηση, και πρόσθεσε: «Και να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή, ό,τι χρειάζεται για τη συντήρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ