19.7.17

K. Μητσοτάκης: Θέμα δεδηλωμένης από τη διαφωνία για ΠΓΔΜ




Για μείζον θέμα που εγείρεται στο θέμα της ΠΓΔΜ και του ονοματολογικού έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό τονίζοντας ότι ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έχουν διαφορετική άποψη, ενώ έθεσε και θέμα δεδηλωμένης. Άμεση ήταν η απάντηση με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων μέλημα δεν θα είναι μόνο σύμπτωση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά μία ευρεία σύμπτωση που θα αφορά όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έχετε οικοδομήσει έχει έναν συνεκτικό παράγοντα, την παραμονή στην εξουσία. Δεν μπορεί να είναι συμμαχία α λα καρτ. Τίθεται θέμα δεδηλωμένης», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα που διαβεβαίωσε ότι «με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειριστήκαμε κρίσιμες φάσεις στο Κυπριακό θα χειριστούμε και το ονοματολογικό».
Έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων και επισήμανε ότι όταν έρθει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων «μέλημά μας δεν θα είναι μόνο σύμπτωση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά μία ευρεία σύμπτωση που θα αφορά όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΠΓΔΜ από την πρώτη του τοποθέτηση υπενθυμίζοντας ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι καταλαβαίνει την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο, όμως επισήμανε ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της Ν.Δ. το 2007 και ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, είχε συνταχθεί, δια της ψήφου του, με αυτό το οποίο είναι σήμερα η επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, ανέγνωσε από το site του υπουργείου Εξωτερικών: «Η θέση μας είναι σαφής, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων erga omnes για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή».

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι «για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει διότι ουδέποτε ήρθε για ψηφοφορία κάτι τέτοιο. Δεν έχω ψηφίσει κ. Μητσοτάκη ποτέ αλλαγή της θέσεως αυτής που είπατε το 2008. Διαβάζατε μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, δεν είναι νόμος».

«Κύριε Μητσοτάκη, πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς γιατί όταν έριξε την κυβέρνησή σας ο Αντώνης Σαμαράς σειόταν τότε το στάδιο και φωνάζαν 'αλήτη προδότη Σαμαρά'. Εμείς θα τα βρούμε και ο υπουργός Εξωτερικών θα διαπραγματευθεί και η κυβέρνηση αυτή θα βγει πάλι νικητής όπως βγήκε στο Κυπριακό. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε τύπου Ανάν που η αδελφή σας έλεγε άλλα και ο Καραμανλής άλλα, ούτε στο βέτο για το ΝΑΤΟ που ο Καραμανλής έλεγε άλλα και η αδελφή σας ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά», κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Νωρίτερα ο κ. Καμμένος είχε υποστηρίξει ότι όσον αφορά την επίσημη θέση για το όνομα της ΠΓΔΜ η μόνη απόφαση που υπάρχει, σε επίπεδο εθνικής θέσης, είναι αυτή του συμβουλίου αρχηγών κομμάτων, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το συμβούλιο αρχηγών κομμάτων αποφάσισε ομόφωνα, εκτός του ΚΚΕ, τη μη χρήση του όρου Μακεδονία.

Απευθύνθηκε, υπό τις έντονες αντιδράσεις της Ν.Δ. και του προέδρου της, προς τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «άλλαξε τη θέση της Ν.Δ.» και σχολίασε: «Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπορείτε να ζητήσετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά πριν φτάσετε εκεί ρωτήστε τους βουλευτές της Μακεδονίας».
Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι έχει δίκιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγματι υπάρχει ανάρτηση στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2007.

Απαντώντας προς τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος παρενέβη από τα έδρανα στο θέμα, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε πως έχει αποφασίσει «να μην την πειράξει» (την ανάρτηση) διότι - ενώ από το 2007 θεωρείται ότι είναι η συνέχεια - εάν την πείραζε και την άλλαζε, θα θεωρείτο ότι έχουμε μια καινούργια πολιτική γραμμή.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ