17.9.17

Από το 1735 στο 2017




Από την όπερα-μπαλέτο του 1735 "Les Indes galantes" ("Οι ιπποτικές Ινδίες") του Jean-Philippe Rameau (1683-1764), ο Clément Cogitore προσάρμοσε το "Les Sauvages" ("Οι άγριοι"), με τη βοήθεια ομάδας χορευτών Krump και τριών χορογράφων: Bintou Dembele, Grichka και Brahim Rachiki. Opéra national de Paris & 3e Scène.

Το Krump είναι ένας χορός που γεννήθηκε στα γκέτο του Λος Άντζελες την δεκαετία του '90. Η γέννησή του προέκυψε από τις ταραχές και την βίαιη καταστολή της αστυνομίας που ακολούθησε τον ξυλοδαρμό του Rodney King.




Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαρτίου 1991 τέσσερις αστυνομικοί της περιφέρειας του Λος Αντζελες σταματούν τον αυτοκινητιστή Ρόντνεϊ Κινγκ για υπερβολική ταχύτητα, έπειτα από καταδίωξη, τον απομακρύνουν βίαια από το αυτοκίνητό του και τον ακινητοποιούν, χτυπώντας τον αλύπητα με ρόπαλα. Οι αστυνομικοί συλλαμβάνονται, κατηγορούμενοι για υπερβολική χρήση βίας εναντίον του Κινγκ, τον οποίο κατηγορούν για αντίσταση και χρήση ναρκωτικών, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο Κινγκ παραδέχεται αργότερα ότι επιχείρησε να διαφύγει φοβούμενος την σύλληψή του, καθώς κυκλοφορούσε με αναστολή, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη για ληστεία και επίθεση.




Έναν χρόνο αργότερα, στις 29 Απριλίου 1992 ξεσπούν βίαιες εξεγέρσεις στο Λος Αντζελες, μετά την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών. Επί έξι ημέρες ολόκληρη η πόλη βρίσκεται παραδομένη στις φλόγες και τις λεηλασίες, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εμφανίζονται ανίσχυρες να επιβάλουν την τάξη. Η Αμερική αλλά και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες έναν ανελέητο εμφύλιο πόλεμο και το ξέσπασμα μιας οργής πρωτόγνωρης για τα αμερικανικά δεδομένα. Ο απολογισμός, 53 νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων δολλαρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ