29.9.17

Λόγος & Αντίλογος

Είπαν... και ακροβολισμοί

Α΄. Οι λόγοι των δημαγωγών. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας (στο υπουργείο Μακεδονίας- και Θράκης, για την λειτουργία (ίδωμεν) Ταμείου Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας) είπε: «Να συνειδητοποιήσουμε τώρα, που βγαίνουμε από την κρίση (!)- το θαυμαστικό ημέτερον- ότι ο επόμενος στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας...». Τί είναι ο λόγος και η δύναμή του στο στόμα των δημαγωγών! Κακέκτυπο του μακαρίτη Ανδρέα ο Αλέξης μάς γεμίζει κενή αισιοδοξία: Βγήκαμε! Βγήκαμε από την κρίση!
- Βρε, αθεόφοβε, πώς θα εμφανισθείς (όταν επιστή η ώρα) στην επί του φοβερού βήματος… απολογία; Καλά, αυτό δε σε απασχολεί διόλου, είσαι «ελεύθερος», αλλά πώς εμφανίζεσαι μπροστά στον κόσμο... ακοκκίνιστος, χωρίς αιδώ; Αλλά φαντάζεσαι τον κόσμο (που ή πως τρώει σανό) και στήνει ενήκοα ώτα στα… έργα των φαντασιώσεών σου.- Έπειτα, η δημιουργία νέων θέσεων! Άλλη πολλαπλή χαρά... και αισιοδοξία κούφια, και πάει λέγοντας.

Β΄. ΟΔΟΣ, 16.3.2017, «Κάτω απ’ την κόκκινη ομπρέλα»  (αφήγημα). Δεν θα ήταν καλή καλή και επιτυχημένη η αφήγηση για τον κακομαθημένο και παραστρατημένο νεαρό-μαθητή με ταραγμένο μυαλό και συνείδηση (!), κατά τη γνώμη της κας Marilena Νικ., αν έλειπαν από το γραπτό της στην «ΟΔΟ» τα αισχρόλογα, οι βωμολοχίες του ανισόρροπου νέου; Εκεί στηρίζει την λογοτεχνική της μαεστρία; Αδιαφορεί, αν με την αθυροστομία της προκαλεί τον αναγνώστη.

Γ΄. (9.3.2017), «ΟΔΟΣ: Τα του Καίσαρος». Η δύναμη, η δόξα και το μεγαλείο του Βυζαντίου οφειλόταν- γενικώς παραδεκτό από όλους τους σοβαρούς μελετητές, στοχαστές και ιστορικούς- στην αγαστή συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των αυτοκρατόρων (των πλείστων) και της Εκκλησίας. Χωρίς να είμαι βέβαιος απολύτως ότι όλοι οι αυτοκράτορες ήσαν πιστοί και ευσεβείς- πάντως διατηρούσαν άριστες σχέσεις με τον εκάστοτε πατριάρχη και γενικά με την Εκκλησία. Για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις –λιτανείες- με συμμετοχή τοπικών αρχόντων και αιρετών, κρατούντων εικόνες, ταπεινά φρονών σκέπτομαι ότι μάλλον το επιδιώκουν και το συνιστούν οι εκκλησιαστικοί άνθρωποι και παράγοντες με αγνή πρόθεσή τους και σκέψη ότι έτσι ενισχύεται το φρόνημα και η πίστη των απλών ανθρώπων- γιατί και όλων μας;- όταν βλέπουμε τις αγαθές σχέσεις τις Εκκλησίας και της κοσμικής εξουσίας. Πολύ φθηνοί και ασήμαντοι θα είναι οι πολιτικοί, αν φαντασιώνονται ότι από μια τέτοια συμμετοχή θα αυγατίσουν τα «ψηφαλάκια». Έπειτα, η διάκριση εξουσιών ανάγεται, αναφέρεται σε κεφαλαιώδη- θεμελιακά, σοβαρά θέματα, και δεν πρέπει να συνδέεται με μιά λιτάνευση των εικόνων. Αν οι αιρετοί άρχοντες όντως αγωνίζονται για τη σωτηρία της ψυχής των, αυτό είναι μέγα και θεάρεστον. Ας συμμετέχουν σ’ αυτού του είδους τις τελετές ανυποκρίτως. Έχουν χρόνο να ανταποκρίνονται τελεσφόρως στα καθήκοντά τους, αρκεί να έχουν πολιτική βούληση, να το θέλουν και να έχουν ζήλο προς τούτο.

Δ΄. 20.3.2017. Βγήκε καπνός λευκός από το Εφετείο. Η Ορθόδοξος Εκκλησία μαχόμενη και θριαμβεύουσα πάντοτε νικά. Μάχεται επίσης για την πνευματική και ψυχική κατάρτιση και πληρότητα των πιστών, θριαμβεύει «εν ουρανοίς». Με την ετυμηγορία [1] του Εφετείου, δυνάμει της οποίας κηρύχθηκαν αθώοι ο σεβαστός ηγούμενος κος Εφραίμ και όλοι οι λοιποί, κατέρρευσε η αθλίως εναντίον τους κατασκευασθείσα σκευωρία. Υπήρξαν δυστυχώς- λάγνοι για σκάνδαλα- δημοσιογράφοι και πολιτικοί- λυπηρόν ειπείν- και ένιοι της εντεύθεν πλευράς- οι οποίοι και τι δεν εξήμεσαν [2]! Θεώρησαν την πλασθείσα υπόθεση Βατοπεδίου «πεδίον» γι’ αυτούς «λαμπρόν», να πλήξουν ανθρώπους της Εκκλησίας και του μοναχισμού, με απώτερο στόχο και σκοπό να κλονίσουν την πίστη του κόσμου. Ας μαζέψουν την ουρά τους υπό τα σκέλη και ας ελεεινολογήσουν εαυτούς ότι «δόλια και κενά, ως άλλοι Ιουδαίοι και γραμματείς, εμελέτησαν». Δημοσίως, το ξέρουμε όλοι, δεν θα ομολογήσουν εντός των όμως ας επιτρέψουν να… διολισθήσουν κάποιες τύψεις μεταμελείας για την εκδηλωθείσα τότε κακία τους, διερχόμεθα άλλωστε την περίοδο Τεσσαρακοστής, περίοδο πνευματικών αγώνων και μετανοίας. Τέλος, ένα μεγάλο μπράβο στον σεβασμιώτατον μητροπολίτη και επίσκοπό μας τον κο Σεραφείμ, ο οποίος πνευματικώς και ψυχικώς με στοχασμό ήτο και είναι βέβαιος για την αθωότητα των ανθρώπων, τους οποίους τόσον αδίκως εταλάνισαν. Όθεν επανειλημμένως καλεί τον άξιο ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ, ο οποίος πραγματοποιεί ομιλίες, και ο ναός της μητροπόλεως πάντοτε κατάμεστος από κόσμο. Την προηγούμενη Παρασκευή παρακολούθησα την ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Ο ναός κυριολεκτικώς κατεκλύσθη από πιστούς πάσης ηλικίας, μάλιστα από πολλούς νέους. Το ίδιο και την Κυριακή. Ας το κατανοήσουν κάποιοι στον κυβερνητικό χώρο ότι «σκληρόν πρός κέντρα λακτίζειν».

Ευχαριστώ δια την φιλοξενίαν
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


1. Πολύ ελκυστική η ετυμολογία (έτυμον= το γνήσιο, το αληθές+ αγορεύω= λέγω, ομιλώ. Η γνήσια απόφαση του δικαστηρίου.
2 Έβγαλαν τα απωθημένα τους σαν σε…εμετό. Ipse.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 878


2 σχόλια:

  1. Σκεπτόμενος πολίτης29/9/17

    Αγαπητή ΟΔΟΣ, μου 'δωσες την αφορμή να σχολιάσω τα περί Τσίπρα και Αγίου Όρους. Πήγε, λέει, το 2014 (ως αρχηγός αντιπολίτευσης) και ζήτησε να μείνει μόνος και να διαλογισθεί με την εικόνα της Παναγίας!!! Πολύ μπερδεμένα τα έχει και νομίζει ότι η Ορθοδοξία είναι κάτι σαν βουδισμός και γιόγκα! Τόσο υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/9/17

    Σχόλιο για το Β'
    Τί προτείνετε δηλαδή; Να λογοκρίνουμε και τα λογοτεχνικά κείμενα τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ