15.1.18

Λόγος & Αντίλογος



Segas America

Για τρίτη φορά στην πόλη μας, ο Segas στις 16 Μαΐου 2017 τέλεσε το Run Greece, το οποίο υποτίθεται πως ανήκει σε άλλη αγγλόφωνη χώρα, διότι αν πράγματι το Run Greece, ετελείτο στην Ελλάδα, θα ονομαζόταν Μαραθώνιος, ή τέλος πάντων Αγώνας 10 χιλιομέτρων. Και τα βραβεία-μετάλλια, τα οποία δόθηκαν στους συμμετέχοντες θα έγραφαν το αντίστοιχο αγώνισμα με την ελληνική του ονομασία. Όμως χωρίς περίσκεψη ο Segas κρέμασε στα στήθια των Ελλήνων αγωνιζομένων, μετάλλια με ξένα γράμματα «Run Greece”.
Αναρωτιόμαστε αν Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων - ΣΕΓΑΣ (ή τελικά Segas;) είναι όντως σύνδεσμος ελληνικών γυμναστικών αθλητικών σωματείων, ή κάποιος φορέας της αλλοδαπής; Κι αν ναι; Χρηματοδοτείται από κάποια χώρα; Ή χρηματοδοτείται από εταιρεία τηλεφωνίας; Και αν ναι, μπορεί μία εταιρεία τηλεφωνίας, να αναλαμβάνει τέτοιου είδους επίσημες αθλητικές διοργανώσεις από έναν Ελληνικό Σύνδεσμο που ιδρύθηκε το 1897, λίγο πριν τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες;

Και πότε ο Segas γύμνασε αυτό το ανθρώπινο κύμα και κάθε χρόνο ή κάθε δύο, προκηρύσσει το αμερικανικό “Run”: Το γνωστό πανηγύρι «Όλοι μαζί μπορούμε», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο δουλειά σε συνοδούς, με άγνωστη στο κοινό αθλητική ιδιότητα, με πολύχρωμα μπουφάν, οι οποίοι καταλαμβάνουν επίκαιρα σημεία της διαδρομής, τις γωνιές και τα στενά, με προφανώς αποστολή να χειροκροτούν τους αγωνιζόμενους και να φωνάζουν με ενισχυτικά συνθήματα όπως «μπράβο, πλησιάζεις, ακόμη λίγο, είσαι και πρώτος» και τα τοιαύτα.

Η πόλη πολιορκείται από το πρωΐ μέχρι το μεσημέρι, γιατί όλοι οι δρόμοι φράχτηκαν με τις έγχρωμες ταινίες και εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων και πεζών.

Αυτός είναι ο ΣΕΓΑΣ (Segas) που βραβεύει όλους τους συμμετέχοντες, είτε αγωνίζονται, είτε βολτάρουν, είτε διασκεδάζουν κοινωνικά, με μετάλλια ξένης γραφής, αφαιρώντας το αυθεντικό νόημα των αγώνων των προγόνων μας που ετελούντο στα αρχαία στάδια των Αθηνών, Ολυμπίας, Δελφών κ.ά. πόλεων.

Με μία αψίδα αφετηρίας-τερματισμού περικαλλή, με κυρίαρχη την εμπορευματοποίηση / καταναλωτισμό, την διαφήμιση εταιριών, και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα υπό το λαϊκιστικό κατά την γνώμη μας σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε», με τον υπερτονισμό του θεάματος και της οικονομικής εκμετάλλευσης, αλλοιώνοντας την πραγματική αθλητική ιδέα, που μετατρέπει τον αθλητισμό σε πηγή πλουτισμού, υλικού ευδαιμονισμού, διαφήμισης και καταναλωτισμού…

Και όχι με το αθλητικό ιδεώδες, που είναι για τον άνθρωπο, αθλητή ή φίλαθλο, πηγή εσωτερικής τελειότητας, αφιλοκέρδειας, αυτογνωσίας, εσωτερικής ευγένειας, αγνότητας…

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Νίκος Πρώϊος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 890




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ