17.2.18

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας στην Καστοριά να τιμήσει τον Παύλο Μελά



«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέλοντας να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για το αδιαπραγμάτευτο της ιστορίας μας και των δικαίων του Έθνους μας, αποφάσισε να τελεσθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, καθώς και πάνδημο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνος Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων.

Σήμερα θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέησης στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως Καστοριάς, όπου ευρίσκονται τα οστά του Παύλου Μελά. Κατάθεση στεφάνου στο κενοτάφιο του ήρωα στον αύλειο χώρο του Ναού και κατόπιν θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς και κατάθεση στεφάνου.
Αργότερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει τιμητική επίσκεψη στην οικία-μουσείο, όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς.




Το χωριό Μελάς ανήκει στο Νομό Καστοριάς και διοικητικά στη δημοτική ενότητα Κορεστίων του Δήμου Καστοριάς. Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Στάτιστα, αλλά μετονομάστηκε σε Μελάς, καθώς σε αυτόν τον τόπο δολοφονήθηκε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς.
Το σπίτι, όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό διώροφο κτίσμα τοπικής αρχιτεκτονικής των χωριών της ιστορικής περιοχής των Κορεστείων.
Το κτήριο εξαγοράστηκε το 1970 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, προκειμένου να διασωθεί και να διαμορφωθεί ως μουσείο προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία αυτής της περιόδου στην περιοχή της Καστοριάς και της Φλώρινας.
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1978 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο μνημείο ως σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα και του θανάτου του Παύλου Μελά.
Πριν από περίπου οκτώ χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του μουσείου και των εξωτερικών χώρων.
Εσωτερικά το κτήριο διαθέτει την αρχική του αρχιτεκτονική, ενώ τα εκθέματα που φιλοξενεί είναι όπλα από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων και φωτογραφίες τους. Η ιστορική και συναισθηματική αξία του μουσείου, βέβαια, δεν έγκειται τόσο στα εκθέματά του, όσο στα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί, όπως για παράδειγμα ο θάνατος του Παύλου Μελά στις 13 Οκτωβρίου 1904, έπειτα από επιχείρηση οθωμανικού αποσπάσματος.

* * *



Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, τελέστηκε με πάσα λαμπρότητα η Συνοδική Θεία Λειτουργία. Στο ιερό συλλείτουργο προεξήρχε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Δράμας Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Λαγκαδά Ιωάννης, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Καστορίας Σεραφείμ και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Να αναφερθεί ότι στην Συνοδική Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και οι Μητροπολίτες, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Νεαπόλεως Βαρνάβας και Γρεβενών κ. Δαβίδ. Στη συνέχεια τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ήρωα Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων της πατρίδος μας».


ecclesia.gr - romfea.gr - ekklisiaonline.gr


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ