13.7.18

Λόγος & Αντίλογος




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Σε διαβάζουμε συχνά να έχεις παράπονα για την ερήμωση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τις προάλλες όμως αυτό το σημείο της Καστοριάς απέκτησε ασυνήθιστη κίνηση λόγω της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου στον τόπο μας. Το βράδυ όμως της Κυριακής της Συγχώρεσης, ακούσαμε τον Μητροπολίτη μας να βάζει ερωτηματικό σε όσους απουσίασαν από το «παλλαϊκό συλλαλητήριο» στο οποίο ήμασταν προσκεκλημένοι όλοι. Προς τι το ερωτηματικό; Θα είμαι σύντομος:

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν ενέκρινε τη συμμετοχή των πιστών στο Συλλαλητήριο της Θεσ/νίκης, γιατί είναι αντίθετος, όπως είπε, με τέτοιες πρακτικές. Όμως οι πιστοί δεν υπάκουσαν, εκ των υστέρων ο Αρχιεπίσκοπος έκανε την αυτοκριτική του και πριν από το Συλλαλητήριο της Αθήνας άλλαξε σκεπτικό και αυτό είναι προς εξαιρετικήν τιμήν του. [σχετικά "εδώ", "εδώ" και "εδώ"]

Το είπαν «κωλοτούμπα» και είχαν πέρα για πέρα άδικο. Ήταν πολύ σοφό αυτό που έκανε: είδε το ισχυρό μήνυμα, κατάλαβε το λάθος που έκανε και, σεβόμενος τον λαό που ποιμαίνει αλλά και τον εαυτό του, άλλαξε ρότα. Αυτό δεν είναι κωλοτούμπα, είναι εκ των υστέρων σοφία κι είναι σεβαστή.

Κωλοτούμπα ήταν του Τσίπρα, που ενώ πλειοψήφησε το ΟΧΙ στο πολυσυζητημένο δημοψήφισμα, άδειασε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, έριξε στα σκουπίδια το ΟΧΙ του και πήγε με το ΝΑΙ, αυτό είναι κωλοτούμπα, διαφέρουν πολύ η τακτική του Ιερώνυμου από του Τσίπρα.

Θέλησε λοιπόν ο Ιερώνυμος να «επανορθώσει» με το προσκύνημα της Ι.Σ. στην Καστοριά και στον Μελά. Καλώς έκανε, κακό δεν ήταν αυτό. Το μεγάλο κακό ήταν η φιέστα που ετοιμάστηκε εξαιτίας αυτής της επίσκεψης, ο συναγερμός που ακολούθησε. Κατά τη γνώμη μας, αφού έγιναν έτσι τα πράγματα, ας γινόταν το προσκύνημα, αλλά με διακριτικότητα [σχετικά "εδώ"]

Όχι έτσι όπως έγινε, με τα δώρα που προσφέρθηκαν ένθεν και ένθεν και το πολύ χρυσάφι από τα αραδιασμένα στη σειρά άμφια των αρχιερέων κι από τις χρυσοποίκιλτες μίτρες τους. Έλεος!

Γενικά προκαλείται ο κόσμος κάθε φορά που ξεφεύγουν τα πράγματα από τα στενά όρια στην εποχή της κρίσης, ας μην προκαλείται περισσότερο από αυτούς που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα της λιτότητας, το παράδειγμα του Χριστού, που είναι η κεφαλή τους και που Αυτόν εκπροσωπούν επί γης.

Ένας προβληματισμένος χριστιανός



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Φεβρουαρίου 2018, αρ. φύλλου 924 
φωτογραφία: romfea.gr



Σχετικά:


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/7/18

    Η φωτογραφία, ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!
    Ο Αριστερός, κατεβασμένο το βλέμμα, ο άλλος, καρφωμένο το βλέμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/7/18

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/7/18

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/7/18

    Ο πλούτος και η χλιδή δε κρύβονται.
    Όλα για τη Μακεδονία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ