25.3.18

ΟΔΟΣ: Αναζητώντας τον μίτο


ΟΔΟΣ 21.9.2017 | 902


Δημοτικό Συμβούλιο 22ης Τακτικής Συνεδρίασης
Καστοριά 18 Σεπτεμβρίου 2017 
Κύριε πρόεδρε,
Στην προηγούμενη τακτική Συνεδρίαση στις 28 Αυγούστου 2017, και πριν την έναρξη του δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κώστας Σημαιοφορίδης παραχώρησε δωρεάν την προσωπική του βιβλιοθήκη που αριθμεί περίπου 20.000 τόμους ποικίλης ύλης, η οποία έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Βελλίδης, Ιωσηφίδου, Θεοδοσόπουλος, Μουτίδης, Παρχαρίδης, Τόσκος εισηγούμαστε προς το σώμα την ανακήρυξη του κ. Κώστα Σημαιοφορίδη ως επίτιμου δημότη Δήμου Καστοριάς ή να του αποδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης, σε επόμενη συνεδρίαση, επισημαίνοντας την πολιτική διαδρομή του και τη διαρκή προσφορά του στον τόπο και στον Δήμο.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Βασίλειος Βελλίδης, Άννα Ιωσηφίδου-Παπαδοπούλου, Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, Δημήτριος Μουτίδης, Χρήστος Παρχαρίδης, Πέτρος Τόσκος.



ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, που η Εκκλησία τιμά τον όσιο Ευμένιο, επίσκοπο της Γορτύνης και την Αριάδνη μάρτυρα, επέλεξαν σύμβουλοι της μειοψηφίας που εκλέχθηκαν με τον συνδυασμό του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, για να υποβάλλουν πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς για την απονομή στον κ. Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη, τέως βουλευτή και τέως υπουργό, το αξίωμα του επιτίμου δημότη (!) της Καστοριάς ή το χρυσό κλειδί της πόλης, εναλλακτικά. Χάρισαν έτσι άφθονο χαμόγελο στον κόσμο που είχε να πληρώσει και τον ΕΝΦΙΑ του.

Πρόκειται για πρόταση, που ασφαλώς οφείλεται σε υπερβάλλοντα ζήλο και κοινώς λεγόμενη γκάφα ή άγνοια, διότι ως γνωστό, ο άλλοτε παντοδύναμος πολιτικός παράγοντας, διετέλεσε δήμαρχος Καστοριάς, τόσο επί Χούντας όσο και αργότερα εκλεγμένος και υποστηριζόμενος από την Νέα Δημοκρατία· και επιπλέον είναι δημότης Καστοριάς.

Ως γνωστόν όταν ο Θησέας, υιός τού Αιγέα, βασιλιάς των Αθηνών, έφτασε στην Κρήτη, για να προσφερθεί ως θύμα στον Μινώταυρο, συνάντησε την κόρη του Μίνωα Αριάδνη* και κέρδισε την εύνοιά της. Για να τον γλιτώσει από βέβαιο θάνατο, η Αριάδνη κατέφυγε σ’ ένα τέχνασμα: του έδωσε ένα κουβάρι νήμα (ο περίφημος μίτος της Αριάδνης), χάριν τού οποίου μπόρεσε να βρει την έξοδο του Λαβύρινθου μετά την νικηφόρα πάλη του με τον Μινώταυρο. Στη φυγή του από την Κρήτη, ο Θησέας πήρε μαζί του την Αριάδνη και έπλευσαν προς την Αθήνα.

Έτσι τώρα, εκτιμάται ότι στην προσπάθειά τους ανήμερα του Ευμενίου να εξευμενίσουν τον τέως πολιτικό παράγοντα, οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι, ανήμερα και της μάρτυρος Αριάδνης –που φυσικά είναι άλλη από αυτή του Θησέα, αναζητώντας πάντως τον δικό τους μίτο στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, βρήκαν να υποβάλλουν την πιο κωμική πρόταση που είναι συνάμα και προσβλητική για τον ίδιο τον Κ. Σημαιοφορίδη· που διατελώντας δυο φορές δήμαρχος κατέκτησε το ύψιστο αξίωμα του Δήμου της Καστοριάς· ώστε αφ’ ενός η αμφισβήτηση της δημοτικότητάς του και αφ’ ετέρου ο υποβιβασμός του σε επίτιμο, από κανονικό δημότη, να προκαλούν θυμηδία.

Σημειωτέον ότι ο κ. Κ. Σημαιοφορίδης, ο οποίος ανεξάρτητα από την αμφιλεγόμενη πολιτική του διαδρομή, διετέλεσε ως ιδιώτης στο παρελθόν ιδιοκτήτης του ιδιωτικού γυμνασίου και εξέχων καθηγητής φιλόλογος, προφανώς και με αυτή την ιδιότητα, δώρισε την συλλογή των βιβλίων της προσωπικής του βιβλιοθήκης στον Δήμο Καστοριάς, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα... «αξιοποιήσει» κατάλληλα κι αυτή την δωρεά.

Στην πρόταση-γκάφα ολκής των δημοτικών συμβούλων, δεν ξεχωρίζει μόνο η αναφορά, ότι παραχώρησε «δωρεάν» την προσωπική του βιβλιοθήκη ο τέως δήμαρχος και βουλευτής, αλλά ότι η βιβλιοθήκη είναι… «ποικίλης ύλης». Ίσως αυτή η φράση να είναι το κλου της πρότασης. Η Καστοριά πέπρωται να έχει λαμπρό μέλλον και με την ποικίλης ύλης δωρεάν βιβλιοθήκη.



(*) Αριάδνη < Αριάγνη = υπεραγία

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ