17.4.18

Υποστήριξη ΕΕ για την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών



Σκληρή κριτική στην Τουρκία για διολίσθηση σε πολλά μέτωπα και για την συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση υπενθυμίζει πως οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. έχουν καταδικάσει τις «παράνομες» ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, κι ότι έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Στην συνέχιση των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αναφέρθηκε  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη, θα επισημαίνει τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ για την άμεση απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών, καθώς και το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει περίπου έξι εβδομάδες, ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το ψήφισμα αναμένεται να καλεί την Τουρκία να επισπεύσει τις δικαστικές διαδικασίες ώστε το ταχύτερο δυνατόν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, ο Ισπανός Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ, ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την τύχη δύο Ελλήνων και συνεπώς ευρωπαίων στρατιωτικών - «Οι δύο Έλληνες είναι και ευρωπαίοι στρατιωτικοί και αν δεν αφεθούν ελεύθεροι άμεσα θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε.

«Έχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας πάρα πολλές φορές και ποτέ δεν έχουμε αναφερθεί σε κάτι θετικό. Τώρα μιλάμε για δύο έλληνες στρατιωτικούς που πέρασαν από λάθος τα σύνορα. Δεν κατανοούμε γιατί κρατούνται οι έλληνες στρατιωτικοί» δήλωσε η ευρωβουλευτής της ομάδας τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία κ..Μποτίλ Βαλέρο από την Σουηδία.


Βασισμένο σε πληροφορίες της kathimerini.gr, skai.gr, protohema.gr και iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ