24.4.18

Γιοχάνες Χαν: «Είναι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπαγματεύσεων με την πΓΔΜ»




Ύστερα από 13 ημέρες συναντώνται και πάλι, στην Βιέννη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμτις.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να κάνουν ακόμη ένα βήμα προσέγγισης, αφού η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην κρισιμότερη καμπή της.

Σημεία τριβής με αμφότερες τις πλευρές να εμφανίζονται ανυποχώρητες, το ένα όνομα για όλες της χρήσης (erga omnes) και την συνταγματική αλλαγή των Σκοπίων, που θα δεσμεύει την εκάστοτε ηγεσία της χώρας ότι δεν θα επιχειρήσει αλυτρωτικές κινήσεις.

Ωστόσο ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση προσδιορίζοντας την χρονικά μάλιστα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Η πΓΔΜ ξεπέρασε μία βαθιά πολιτική κρίση και κάνει πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως και στις σχέσεις με τους γείτονες. Αλλά φυσικά δεν υπάρχει επ’ ουδενί χρόνος για εφησυχασμό. Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι που οδηγούν στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιοχάνες Χαν.

Επόμενο ραντεβού Κοτζιά και Ντιμιτρόφ θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το διήμερο 3 και 4 Μαΐου με αφορμή την τετραμερή των υπουργών Εξωτερικών με την συμμετοχή Αλβανίας και Βουλγαρίας.

Αναμένεται να υπάρξει επανεκτίμηση της προόδου των συνομιλιών, στην διάρκεια διμερούς συνάντησης και να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα, αν η εξέλιξη ικανοποιεί Αθήνα και Σκόπια ώστε να οι δύο πλευρές να βαδίσουν στην τελική ευθεία.

Euronews

Update:
«Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει: «Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ