15.4.18

Απ' ευθείας από το Teatro Massimo του Παλέρμο της Ιταλίας




ΖΩΝΤΑΝΑ - ΤΩΡΑ 
Η απ' ευθείας αναμετάδοση ολοκληρώθηκε. 

Οι Πουριτανοί -σοβαρό μελόδραμα σε τρία μέρη- είναι η τελευταία όπερα του Βιντσέντσο Μπελίνι (1801-1835). Το ποιητικό κείμενο του Κάρλο Πέπολι βασίζεται στο θεατρικό Στρογγυλοκέφαλοι και ιππότες (1833) των Ζακ-Αρσέν-Πολικάρπ-Φρανσουά Ανσελό και Ζοζέφ Ξαβιέ Μπονιφάς, του επονομαζόμενου Σεντίν.

Μια ιστορία αγάπης που εμπλέκεται στη θανάσιμη δίνη εμφύλιου πολέμου, όπου τα αγνά συναισθήματα των δύο νέων ξεπερνούν τον εθνικό διχασμό. Ο έρωτας της Ελβίρας για τον Αρτούρο υπερνικά τα παιχνίδια εξουσίας. Ο χωρισμός των δύο εραστών οδηγεί την ηρωίδα σε απόγνωση, και ο Μπελίνι μας χαρίζει μία από τις πιο γνωστές σκηνές τρέλας στην ιστορία της όπερας.

Η όπερα διαδραματίζεται στο Πλίμουθ τον 17ο αιώνα κατά τη διάρκεια του αγγλικού εμφυλίου. Η Ελβίρα, κόρη του πουριτανού κυβερνήτη, είναι ερωτευμένη με τον Αρτούρο ο οποίος ανήκει στους υποστηρικτές του βασιλιά. Ο πατέρας της αποδέχεται το γάμο, ο οποίος όμως ακυρώνεται επειδή την τελευταία στιγμή ο Αρτούρο εξαφανίζεται συνοδεύοντας άγνωστη γυναίκα. Η Ελβίρα εκλαμβάνει τη φυγή του ως προδοσία και χάνει τα λογικά της.

Ο Αρτούρο καταδικάζεται σε θάνατο καθώς αποδεικνύεται ότι η άγνωστη γυναίκα ήταν η βασίλισσα Ενρικέτα (Εριέτα Μαρία της Γαλλίας), χήρα του αποκεφαλισμένου βασιλιά. Ο Αρτούρο επιστρέφει στην Ελβίρα, η οποία συνέρχεται από την ταραχή, μόλις πληροφορείται τη θανατική του καταδίκη. Την ύστατη στιγμή απονέμεται χάρη στον Αρτούρο κι έτσι το ζευγάρι μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο.

Έργο έντονα μελωδικό, με ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους για το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Δύσκολα φαντάζεται κανείς όπερα περισσότερο στηριγμένη στους ερμηνευτές! Ο συνθέτης τους προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες να λάμψουν μέσα από τις χαρακτηριστικές, πλατιές μελωδίες του, την άκρως δεξιοτεχνική γραφή και τα στιβαρά εμβατήρια.

Ομοίως επιμελημένη είναι η γραφή για την ορχήστρα, καθώς στόχος του Bellini ήταν να εντυπωσιάσει τους Γάλλους. Οι Πουριτανοί πρωτοπαρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι το 1835, λίγους μήνες πριν τον πρόωρο θάνατο του Bellini.

  • Την Ορχήστρα και Χορωδία του Teatro Massimo διευθύνει ο Jader Bignamini. Σκηνοθεσία Antonio Di Giovanni.
  • Διανομή:
Gualtiero Valton: Roberto Lorenzi
Giorgio Valton: Nicola Ulivieri
Elvira: Laura Giordano
Riccardo: Julian Kim
Arturo Talbo: Celso Albelo
Enrichetta: Anna Pennisi
Bruno: Antonello Ceron




Το Θέατρο Μάσιμο Βιτόριο Εμανουέλε (Teatro Massimo Vittorio Emanuele) είναι το μεγαλύτερο λυρικό θέατρο της Ιταλίας και όταν ανεγέρθηκε ήταν το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο, μετά την Παρισινή Οπερά και την Κρατική Όπερα της Βιέννης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ