18.5.18

ΟΔΟΣ: Τιμές, αναγνωρίσεις και διακρίσεις



Χωρίς αμφιβολία τα είχε όλα η φετεινή επέτειος της απελευθέρωσης και ο εορτασμός του Αγίου Μηνά: Παρελάσεις, δηλώσεις, ευχές, συγχαρητήρια, δοξολογίες, ασπασμούς, λιτανείες. Είχε όμως και βραβεύσεις. Και καθώς γλύτωσε (;) η Καστοριά από τον κίνδυνο της… αποβολής του Αγίου Μηνά, ανήμερα την 11η Νοεμβρίου, - σε συνέχεια των όσων σχολιάζονται στο σημερινό κύριο άρθρο, για το «πάντοτε ελεύθεροι» ("εδώ")-  ο Δήμος Καστοριάς, αποφάσισε να σηματοδοτήσει την φετεινή επέτειο με βραβεύσεις και απονομές διακρίσεων σε πολίτες που κρίθηκαν για κάποιους λόγους από τον Δήμο Καστοριάς, ξεχωριστοί. Διακεκριμένοι.

Ο καθένας μπορεί να έχει επ’ αυτού του ζητήματος τις απόψεις του. Και καλώς έγινε αυτό που έγινε, αν και εφ’ όσον συνηθίζεται, αν αρμόζει και αφού η απόφαση λήφθηκε με θεσμική αρμοδιότητα και αιτιολογημένα. Αναπόφευκτα όμως εγείρονται ερωτήματα.
Θα καθιερωθεί η 11η Νοεμβρίου, εν μέσω μουσικών συναυλιών, σαν ένα φεστιβάλ απονομής βραβείων τύπου Oscars-άνευ κριτηρίων, διότι εκεί δείχνει να πηγαίνει το πράγμα. Να έχει η Καστοριά, λίγο πριν το βαλκανικό φεστιβάλ, ένα άλλο φεστιβάλ-άνευ επετηρίδας.

Γενικά η περιοχή έχει την τάση να αποτίει τιμές, διακρίσεις και αναγνωρίσεις. Για παράδειγμα, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στον περίβολο του αρχοντικού Πηχιώνος, όπου φιλοξενείται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, θα διαπιστώσει ότι στήνονται διαρκώς προτομές. Κάθε προτομή και μια εκδήλωση. Φώτα, δόξες, φωτογραφίες.




Μόνο που αν κάποιος προσέξει αυτές τις προτομές, αν μη τι άλλο θα μπορεί να εκφράσει επιφυλάξεις. Διότι ενώ κάθε προτομή υποτίθεται ότι αποδίδει πιστά το πρόσωπο που τιμάται στο γλυπτό, στην συγκεκριμένη αυλή, υπάρχουν προτομές με αφαιρετικά, ασχημάτιστα χαρακτηριστικά προσώπου. Προτομές που παραπέμπουν σε έμβρυο ή ακόμη και περσόνες του Botero και προκαλούν απορία, αν όχι απλά θυμηδία  Ποιος ξέρει πόσο στοιχίζουν στον ελληνικό λαό όλες αυτές οι ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εκφράσεις, αλλά σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για αριστουργήματα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Προσέχοντας στην φετεινή περίσταση, όχι τόσο ποιοι βραβεύτηκαν, αλλά περισσότερο ποιοι δεν βραβεύτηκαν και πώς προέκυψε η επετηρίδα των δημοτικών βραβεύσεων, αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν να μην ήταν, ακόμη περισσότερο λόγω των ημερών, μεταξύ των πρώτων τουλάχιστον, ο δωρητής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα: Ο κ. Αναστάσιος Πηχιών, ο οποίος -πέρα από την ιστορία της οικογενείάς του- παραχώρησε το πατρικό του σπίτι στον Δήμο Καστοριάς για να γίνει Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε φυσικό χώρο.

Μια δωρεά με προϊστορία πολύπλοκη: το είχε αρχικά δωρίσει στο ελληνικό δημόσιο και μετά από δεκαετίες αμέλειας και αδιαφορίας, σε συνεργασία και συνεννόηση βεβαίως με τον τότε Δήμο Καστοριάς, έχοντας εξασφαλίσει την συμφωνία του Δήμου, ανακάλεσε με δικαστήρια που κράτησαν για αρκετά χρόνια την δωρεά από το ελληνικό δημόσιο. Για να δικαιωθεί τελικά στον στόχο του και ελεύθερος να δωρίσει την πατρική κατοικία του, στον Δήμο Καστοριάς με προϋπόθεση (όρο) να στεγαστεί εκεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Να είναι κτήμα του λαού της Καστοριάς, χωρίς προσωποπαγή στοιχεία και χωρίς προσωπολατρείες. Κάτι που δεν επιδίωξε ποτέ ο ίδιος. Αυτή είναι η ιστορία.

Και αντί ο Δήμος Καστοριάς να απευθύνει μια εύφημη μνεία στον ευεργέτη της πόλης, ή να του απονείμει κάποια διάκριση, τον αγνόησε επιδεικτικά. Είναι όπως λέμε, «η πατρίς ευγνωμονούσα».


Η ΟΔΟΣ δεν ενημέρωσε τον κ. Α. Πηχιών για το συγκεκριμένο σχόλιο.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 910



Σχετικά:


3 σχόλια:

  1. Μακεδονία του Ίλιντεν18/5/18

    Ο κύριος πότε θα εκδώσει ψήφισμα για ο Μακεδονικό;
    Καρυπίδης Νο 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/5/18

      Ορίστε η Μακεδονία του ίλιντεντ:
      https://pbs.twimg.com/media/Dde0aOvU8AAnHz-.jpg
      και
      http://vbb.mk/files/znameilinden20juli.jpg

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18/5/18

    Να βραβεύσει ο Αγγελής τον Πηχιών;
    Χλωμό το βλέπω!
    Δε θα δώσει άδεια ο Μεγάλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ