22.5.18

Το Σκάκι


To Skaki


4. dxe5 Bxf3

🌑 Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μαγούλα Αττικής, 15/11/17, 21 νεκροί, 2 αγνοούμενοι (;), 10 τραυματίες. Αιτία, πλημμύρες που προκλήθηκαν εξαιτίας των μπαζωμένων ρεμάτων και της άναρχης δόμησης.

🌑 30 Νοεμβρίου:

«Ραντεβού στον Παράδεισο.
Το 2010 ξεκίνησε μια ακόμη διεθνής συνδιάσκεψη, η χιλιοστή πρώτη, για την προστασία του περιβάλλοντος. Ως συνήθως, οι εξολοθρευτές της φύσης της απήγγειλαν ερωτικά ποιήματα. Συνέβη στο Κανκούν. Καλύτερο μέρος, αδύνατον να υπάρξει.
Εκ πρώτης όψεως, το Κανκούν είναι μια καρτ-ποστάλ, όμως αυτό το παλιό ψαροχώρι μετατράπηκε, τα τελευταία πενήντα χρόνια, σε ένα γιγάντιο μοντέρνου τύπου ξενοδοχείο τριάντα χιλιάδων δωματίων, που στο διάβα του καταβρόχθισε τους αμμόλοφους, τις λίμνες, τις παρθένες παραλίες, τα παρθένα δάση, τα μαγκρόβια και όλα τα εμπόδια που πρόβαλλε η φύση για την αποτελεσματική της ανάπτυξη. Ακόμα και η άμμος της παραλίας θυσιάστηκε, και τώρα το Κανκούν αγοράζει άμμο από αλλού».

Εδουάρδο Γκαλεάνο/Οι μέρες αφηγούνται.

🌑 Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, η κ. Χρ. Λαπόρδα με μήνυμα σε κοινωνικό δίκτυο (το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε τοπικά μπλο(γ)κάκια) δήλωνε ότι αποχωρούσε από το «Ποτάμι» (με το οποίο πριν 2 χρόνια ήταν υποψήφια βουλευτής) διότι «την ξεπερνούσαν οι εξελίξεις» όπως πληροφόρησε τους φίλους της. Οι εξελίξεις ήταν οι διαδικασίες συνένωσης με τη ΔΗΜΑΡ και η υποψηφιότητα του Στ. Θεοδωράκη για πρόεδρος του καινούριου πολιτικού φορέα. Διαφωνούσε.

Δύο μήνες περίπου αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου 2017, μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου και τη μη εκλογή του κ. Θεοδωράκη στο β’ γύρο, υπέγραψε μαζί με 59 ακόμα μέλη του κόμματος «Ποτάμι», επιστολή για την απομάκρυνση του κ. Θεοδωράκη και αίτημα για διεξαγωγή έκτατου συνεδρίου.

Απορίες: α) Αφού είχε αποχωρήσει πριν δύο μήνες από το κόμμα, πώς υπέγραψε αυτό το έγγραφο; β) Οι υπόλοιποι που συνυπέγραψαν είχαν κι αυτοί αποχωρήσει; γ) Έχει επανέλθει στο «Ποτάμι» και αμέλησε να ενημερώσει το κοινωνικό της δίκτυο; δ) ενημέρωσε τους στενούς διαδικτυακούς φίλους της, αλλά δεν το πήραν χαμπάρι τα τοπικά μπλο(γ)κάκια; ε) Τελικά είναι στο Ποτάμι; ‘Η το πήρε το ποτάμι;

[...] γεμάτα τα μπαλκόνια πολιτικά αηδόνια [...]
από την "Ελένη" του Μπάμπη Τσικληρόπουλου

🌑 ΕΤΑΚ = Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών του νομού Καστοριάς. Στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοσιεύεται ότι ιδρύθηκε το 2002, και όλα αυτά τα 15 χρόνια έχει λάβει μέρος σε 2 διασώσεις ψαράδων -και όπως δημοσίευσε τοπικό μπλο(γ)κάκι πέρσι το χειμώνα έσωσε και ένα drone από τη παγωμένη λίμνη. Επίσης δημοσιεύεται και φωτογραφικό υλικό από ασκήσεις σε εικονικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, χιόνια κ.ά), σεμινάρια για νέους εθελοντές (κάθε χρόνο), κοπές πρωτοχρονιάτικης πίτας (παρουσία και των δύο βουλευτών μας), και αποστολή τροφίμων μετά τους σεισμούς στην Κεφαλονιά. Παρελαύνει δε στις εθνικές επετείους στη Καστοριά και εκλέγει Δ.Σ. Αναγράφονται επίσης οι χορηγοί του καθώς και η προσφορά δώρων όπως, ένα τζιπ από τη ΔΕΗ (;), ένα πολυτελές τζιπ από επιχειρηματία και διασωστικός εξοπλισμός από το TAP.

Στις 21/7/2017 φονικός σεισμός στη Κω, 25/9/2017 καταστροφικές πλημμύρες στη Σαμοθράκη, 15/11/2017 βιβλική καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες σε Μάντρα Αττικής και μετά από λίγες μέρες στη παραλία της Λάρισας και στη Πιερία. Δεν συμμετείχε πουθενά ο εθελοντισμός της Καστοριάς στην βοήθεια των συνανθρώπων μας. Προφανώς περιμένουν να βοηθήσουν μόνο τους «δικούς μας», σε μία πιθανή καταστροφή εδώ (που απευχόμαστε). Ένα εθελοντισμός μάλλον στενού ορίζοντος.

Με την ευκαιρία του σχολίου, μεταφέρουμε την απορία αρκετών πολιτών, αν εκτός από τους χορηγούς, υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης; Κι αν ναι, ποιες;

🌑 Η κ. Αγνή Κανδύλη (είναι και τομεάρχης του νομικού τμήματος ΕΤΑΚ Καστοριάς) έχει εκλεγεί με το συνδυασμό «Ελπίδα» της κ. Γ. Ζεμπιλιάδου, ως περιφερειακή σύμβουλος με την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Απορίες:
α) αφού άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο, άρα δεν την εκφράζουν πλέον οι πολιτικές απόψεις αυτής της παράταξης, γιατί παραμένει σε αυτή τη θέση και δεν την αφήνει στον επόμενο;
β) η κ. Γ. Ζεμπιλιάδου γιατί δεν ζητάει την παραίτησή της;
γ) μήπως και η κ. Γ. Ζεμπιλιάδου (έχει ανακοινώσει την κάθοδο της και στις επόμενες περιφερειακές εκλογές) αλλάξει και αυτή πολιτικό στρατόπεδο;
Και δ) οι ψηφοφόροι αυτού του συνδυασμού, πώς αισθάνονται για όλες αυτές τις ξαφνικές μετατοπίσεις;

🌑 Ρουβίκωνας, της μοδός τελευταία η λέξη. Ιστορικά μας πάει στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Ρουβίκωνας είναι ένα ποτάμι κοντά στο Ρίμινι, που με νόμο δεν το διέσχιζαν οι ρωμαίοι στρατηγοί, για να αποφευχθεί τυχόν εμφύλιος πόλεμος. Ο Ιούλιος Καίσαρας όμως, διέσχισε το ποτάμι για να πολεμήσει εναντίον του Πομπηίου. Από τότε επικράτησε ως έκφραση για κάθε πράξη που γίνεται (εν γνώσει) και δεν έχει επιστροφή: «διέβη τον Ρουβίκωνα».

Μετά τη “διφορούμενη” δήλωση του δημάρχου Καστοριάς για την αξιοποίηση του επίμαχου δημοτικού οικοπέδου, μήπως θα ‘πρεπε να προσέξει τον δικό του «Ρουβίκωνα», γιατί αν τον διαβεί, δεν θα υπάρχει επιστροφή. Και στη λεωφόρο των Κύκνων, ο κύκνος του θα κελαηδήσει το τελευταίο του άσμα.

🌑 Η δημοτική αρχή Καστοριάς αφού έχει λύσει όλα τα προβλήματα της πόλης μας και έχει πληρώσει και όλες τις υποχρεώσεις της, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 20.000 ευρώ για την αγορά καινούριου χριστουγεννιάτικου στολισμού, ο παλιός δεν έφεγγε αρκετά. Και δημιουργείται κι άλλη μία απορία, αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη πληρωμή των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, πού βρέθηκαν αυτά τα 20.000 ευρώ;

[...] Η πόλη άναψε τα φώτα της και φεύγει / μ’ ένα τρενάκι λούνα παρκ στο πουθενά [...]
Άλκης Αλκαίος

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 911

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ