21.9.18

Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας



Η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει πως η ΠΓΔΜ θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία», διαμήνυσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, εννέα ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Το βόρειο κομμάτι της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό κομμάτι της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η δική μας "Μακεδονία"και δεν θα υπάρχει άλλη στην κόσμο. Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και για αυτό πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε», είπε ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο MIA, και αναφέρει ο Σκάϊ, λίγη ώρα μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον.

Τόνισε πως με την κύρωση της συμφωνίας «ο "μακεδονικός" λαός θα διαθέτει μια διεθνώς αναγνωρισμένη πατρίδα με «επιβεβαιωμένη και αναγνωρισμένη "μακεδονική" γλώσσα. Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί την "μακεδονική" μας ταυτότητα πλέον».

Ο κ. Ζάεφ παραδέχτηκε ότι η προσθήκη του προσδιορισμού "Βόρεια" στο όνομα της χώρας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή, ειδικά στην διασπορά της ΠΓΔΜ στη Βόρεια Αμερική, όμως επισημαίνει πως τα οφέλη της συμφωνίας είναι περισσότερα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, τόνισε πως «δεν πρέπει να διχαζόμαστε. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αμερική, αλλά και σε όλη τη διασπορά μας, ότι η "Μακεδονία" εκπληρώνει την προσδοκώμενη φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αμερική, αλλά και σε όλη τη διασπορά μας, ότι η "Μακεδονία" εκπληρώνει την προσδοκώμενη φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας».

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ανακοίνωσε πως η τοποθέτηση του σκοπιανού πρωθυπουργού «δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών, αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο».

«Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;» διερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση.

update:
Σε ανασκευή των δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί «μιας και μοναδικής Μακεδονίας», προχώρησαν χθες τα Σκόπια.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ άλλαξε την επίμαχη φράση ως εξής: «Ολοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος είναι στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας. Και κανένας δεν θα προσπαθήσει να αρνηθεί τη Μακεδονία. Ο προσδιορισμός “Βόρεια” κάνει μια διάκριση και επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και την Ελλάδα που ονομάζονται “Μακεδονία”».

Σχετικά:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/9/18

    Τελικά "φέσι" φορούσε ο Κοτζιάς στις Πρέσπες. Δεν ήταν καουμπόϋκο καπέλο (έτσι έμοιαζε αλλά δεν ... )
    Καλοφόρετο και στους συν-Έλληνες τώρα!

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/9/18

    Καμιά αντίδραση από Κοτζιά μεριά υπήρξε; Από Τσίπρα μήπως; Αυτά υπέγραψαν οι κύριοι στις Πρέσπες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/9/18

    Αχ Αλέκση, Αλέκση, Αλέκση.
    Τι θα κάνει τώρα η κυρία Ολυμπία μας.
    Και οι Πόντιοι, που εξακολουθούν και την υποστηρίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/9/18

    Είναι επικίνδυνοι. Η μόνη λύση είναι να φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ