21.9.18

Το Σκάκι



14. Rd1 Qe6

● Εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης γούνας Καστοριάς:
Πρέπει να υπάρχει εθισμός στη θέα ενός μικροφώνου, γιατί με το που το βλέπουν, αρχίζουν να μιλούν ξεχνώντας το λόγο που βρίσκονται στο χώρο. Έτσι αντί για δυο ευχές για την επιτυχία της έκθεσης και με ομιλητές τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών και τον υφυπουργό, πήραν το λόγο να απευθύνουν χαιρετισμό όλοι οι τοπικοί πολιτικοί. Μα όλοι! (Τέτοια κούραση). Βρήκαν την ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκαν, λες και ζούμε σε προεκλογική περίοδο της δεκαετίας του ’80. (‘Η μήπως ζούμε;). Λόγια χιλιο-ειπωμένα για “εσωτερική κατανάλωση” και μόνο. Ακόμη και η διακόσμηση με τις πλαστικές γλάστρες που τοποθετήθηκαν ως διαχωριστική γραμμή, δεν τους εμπόδισε να τις παραμερίσουν για να στριμωχτούν, όλες και όλοι μαζί, αριστεροί-δεξιοί και ψάλτες, απέναντι από τα φλας των φωτογραφικών μηχανών. Γλάστρες ένθεν κακείθεν. Πλαστικές και μη. Και να τα φλας και τα χαμόγελα. Φωτογραφίες, και πάλι φωτογραφίες προς τέρψη και ολίγον γκαζούρα των φτωχών ιθαγενών.

“Φωτογράφε πορτοκάλια μ’ έβγαλες με δυο κεφάλια”

● Ήρθε και μία πτήση τσάρτερ από τη Μόσχα και έτρεξαν κάποια ΜΜΕ στο “Αριστοτέλης” να υποδεχτούν τους επιβαίνοντες, όμως μόλις η πόρτα του αεροσκάφους άνοιξε και άρχισαν να αποβιβάζονται  οι πρώτοι επιβάτες, οι κάμερες έκλεισαν. Cut cut!
Γιατί άραγε (ς); Δεν ήταν μέσα 144 επιβάτες; Έστω 143;

“Ο δε ψευδής λόγος γίνεται παρά το πρώτον ψεύδος” 
Αριστοτέλης

● Δεν τα πάνε φαίνεται και πολύ καλά στην αριθμητική, εκεί στον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς διότι, όπως και τον π. Νοέμβριο στο Fur Shopping Festival, έκαναν πάλι λάθος στην πρόσθεση των επισκεπτών:
Την πρώτη ημέρα στο δελτίο τύπου αναφέρονται 611 επισκέπτες. Τη δεύτερη ημέρα 792, και τη τρίτη ημέρα 803. Σύνολο των τριών ημερών: 2.206 επισκέπτες.
Όμως στο τελευταίο δελτίο τύπου με την λήξη της έκθεσης, αναφέρονται συνολικά 1.339 επισκέπτες. Τελικά πόσοι ήταν οι επισκέπτες, γιατί μπερδευτήκαμε, 2.206 ή 1.339;
Υπήρχε κι ένα θεματάκι σχετικά με τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών: σε δελτίο σημειώνεται δύο φορές ο Καναδάς, ενώ αναφέρεται η Νότιος Κορέα και η Κορέα.  Με τη δεύτερη Κορέα εννοούν τη Βόρειο Κορέα; Αυτή του Κιμ Γιονγκ; Ομολογουμένως, ήταν θεαματικές οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά πιο θεαματική θα ήταν μία επίσκεψη Βορειοκορεάτη στις καπιταλιστικές (λέμε τώρα) αγορές της «Πύλης εισόδου των Βαλκανίων» (διάβαζε «Καστοριά», σύμφωνα με το Δήμο και το Επιμελητήριο).

● Αν και στην έκθεση γούνας κυριαρχούσε γενικά μία αισθητική fauna & flora, με δεσπόζουσα θέση μία αφίσα υπό τον τίτλο  “Kastoria fur city”, που όμως αντί για γούνες, χιόνια ή αρχοντικά, απεικόνιζε ένα (άγνωστο) καταπράσινο λιβάδι με καταπράσινα δέντρα σε καλοκαιρινό ουρανό (μόνο η οικογένεια Γουόλτονς έλειπε και το μικρό σπίτι στο λιβάδι), παρ’ όλα αυτά οι οικολόγοι δεν πείστηκαν και μας επισκέφτηκαν. Οποία έκπληξη όμως: Δεν ήρθαν την πρώτη ημέρα, στα εγκαίνια, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες ακτιβιστικές ενέργειες, αλλά την τελευταία μέρα,  λίγες ώρες πριν κλείσει τις πύλες της η έκθεση. Οι οικολόγοι φαινόντουσαν να απολάμβαναν την πορεία τους  στη χαλαρή κυριακάτικη ατμόσφαιρα της... νότιας παραλίας. Έπραξαν το καθήκον τους. Την έκθεση πάντως δεν ενόχλησαν. Τα δικά σας δικά σας και τα δικά μας δικά μας. Deal. Τέλος καλό όλα καλά, ένθεν κακείθεν.

● Ήρθαν και κάποιοι Κινέζοι στη διεθνή έκθεση γούνας. Είναι ίσως από αυτούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Καστοριά, όπως δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος. Αυτή την αρχόντισσα πόλη, πηγή δραστηριότητας, ζωντάνιας και ανάπτυξης, που προσελκύει τους πάντες, εκτός από τους τυφλούς και αχάριστους κατοίκους της που αδικαιολόγητα την εγκαταλείπουν. Ελπίζουμε οι Κινέζοι τουλάχιστον να είχαν προμηθευτεί νερό, διότι πάλι το χεράκι της έβαλε η ΔΕ ΥΑΚ και την πρώτη ημέρα των εγκαινίων σημειώθηκε διακοπή νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Τόσο σύγχρονη πόλη είναι η αρχόντισσα, που για να ξυριστεί κάποιος  το πρωί πρέπει να έχει εμφιαλωμένο νερό! Η αρχοντιά δεν κρύβεται.

Με την εξαγγελία του δημάρχου για τις κινεζικές επενδύσεις, κάποιοι θυμήθηκαν ένα παλιότερο “ανέκδοτο” προηγούμενης δημοτικής αρχής: Εκείνο, με το ενδιαφέρον των Αράβων να επενδύσουν στο χιονοδρομικό κέντρο στο Βίτσι. Ακόμα τους περιμένουν. Αλλά -Αλλάχ ου ακμπάρ, δεν μας εγκατέλειψε:  Οι Άραβες σήμερα έγιναν Κινέζοι. Και κάποιοι κάνουν τους Κινέζους. Και εμείς τους ξαναψηφίζουμε.

“Τί έχεις καημένη Καστοριά και βαριαναστενάζεις;” 

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 935

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ