25.9.18

ΟΔΟΣ: Λευκές νύχτες


ODOS KASTORIA
ΟΔΟΣ 10.5.2018 | 935

Στην Καστοριά, μια από τις ελάχιστες πόλεις που τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες, δεν διαθέτει Πνευματικό Κέντρο ή μια ειδική αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (παραστάσεων, συναυλιών κ.ο.κ.) όλοι, σε όλα τα δημόσια και δημοτικά αξιώματα οχυρώνονται πίσω από τίτλους. Και μόνο γι’ αυτόν τον άθλο, θα άξιζε σε βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, κατοίκους που δεν ξεσηκώνονται, μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες ( και η Καστοριά, απλά γκίνιας).

Κάποτε, με την επωνυμία «βυζαντινή αρχόντισσα» καλύπτονταν κάθε ανεπάρκεια, ασχήμια και άγνοια. Στην συνέχεια προστέθηκαν κι’ άλλοι τίτλοι, που προσφέρθηκαν από τις εποχές, όπως «τουριστική ανάπτυξη», «europa nostra», «πόλη της γούνας», «αμφικτυονία». Τελευταία (όταν αδιαφορούν οι πλέον αρμόδιοι), ακούστηκε ότι η ανάπτυξη έρχεται με τους Κινέζους που δείχνουν… ενδιαφέρον για την Καστοριά. Προηγουμένως η ανάπτυξη είχε έλθει με Ρώσους, αλλά και κάποτε με… Άραβες, Ισραηλινούς και Τούρκους.

Και να, μόλις πριν μερικές ημέρες και πιο συγκεκριμένα την 4η Μαΐου 2018, παράλληλα με την Διεθνή Έκθεση Γούνας, η πόλη γνώρισε και την πρώτη «λευκή νύχτα» της, με την συμμετοχή 33 εμπορικών επιχειρήσεων. Ως απόδειξη της... ζωντάνιας, της ακμής και της ευρωστίας του τόπου.

Το Επιμελητήριο Καστοριάς, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς Ο Προφήτης Ηλίας, ανέλαβαν το φιλόδοξο σχέδιο: Να τονώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών με μία σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και προώθησης της «δράσης» παράλληλα με την διενέργεια της 43ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας.

Πιο συγκεκριμένα, αν και οι ανάλογες «λευκές» νύχτες σε άλλες πόλεις διαρκούν ως τα μεσάνυχτα, στην Καστοριά, η λευκή νύχτα, σχεδιάστηκε να διαρκέσει έως την 11η ώρα βραδινή. Όμως η κατάσταση στην αγορά της Καστοριάς, ήταν το ίδιο δραματική όσο είναι και τις υπόλοιπες ημέρες και νύχτες της εβδομάδος. Η λευκή νύχτα της Καστοριάς, αποδείχθηκε φιάσκο. Για κλάματα κυρίως και όχι για γέλια.

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Όπως για το ότι οι υπεύθυνοι του τόπου επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Καστοριά και την κοινωνία εμπόρων, επιχειρηματιών και καταναλωτών, σαν σε υπόθεση διαχείρισης της ευμάρειας ή των καπρίτσιων της εποχής. Με τίτλους, επωνυμίες και στερεότυπα.

Χωρίς τα τελευταία πολλά χρόνια να έχει σημειωθεί ή έστω παρουσιαστεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή ενέργεια από τους υπόλογους φορείς, με τα πολύ τελευταία μάλιστα να είναι και τα χειρότερα, και με τους εκλεγμένους να συμπεριφέρονται σαν να κυβερνούν μια ευημερούσα περιοχή, οι ιθύνοντες προγραμμάτισαν με οικτρά αποτελέσματα, μια πρωτοβουλία που προαπαιτεί αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο δεν προφθάνει να εκτονωθεί τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδος. Προϋποθέτει ανάπτυξη και σχετική ακμή.


Η πρωτοβουλία «λευκές νύχτες» των σχετιζόμενων φορέων της Καστοριάς υπό τις συνθήκες που έγινε, ήταν περίπου προκαταβολικά καταδικασμένη να αποτύχει. Αποτελεί είδος εμπαιγμού στην βαθειά κοινωνική κρίση και τα αδιέξοδα της Καστοριάς, έστω κι’ αν έγινε την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας. 

* * *

Ωστόσο, η κατάσταση στην Καστοριά, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο καταναλωτών είναι τραγική. Ήταν τραγική, δεν εξελίχθηκε τώρα. Εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διότι παρά τις σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους, έχουν σταθερή εργασία και βέβαιο τακτικό μισθό. Έτσι συμβάλλουν στην οριακή επιβίωση δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα (ρουχισμό, ψυχαγωγία, παροχή υπηρεσιών). Όμως από χρόνια τώρα είναι γνωστό στην Καστοριά, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει καταρρεύσει.

Έτσι η πρωτοβουλία «λευκή νύχτα» των σχετιζόμενων φορέων υπό τις συνθήκες που έγινε, ήταν περίπου προκαταβολικά καταδικασμένη να αποτύχει. Αποτελεί είδος εμπαιγμού στην βαθειά κοινωνική κρίση και τα αδιέξοδα της Καστοριάς, έστω κι’ αν έγινε την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη και τα αποτελέσματα της Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας, χαρακτηρίζονται αρνητικά. Πιο αρνητικά και από τις πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις και προβλέψεις.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς οφείλει να εξετάσει τα στοιχεία και να σπεύσει να αναλάβει όσες πρωτοβουλίες χρειάζονται για την αντιστροφή της κατάστασης. Βεβαίως γίνονται δεκτές με ευχαρίστηση και ικανοποίηση όλες οι καινοτομίες και πρωτοβουλίες που κοινωνικοποιούν την υπόθεση της Γούνας. Και όσες διευρύνουν τον φυσικό της χώρο συμπεριλαμβάνοντας και την υπόλοιπη Καστοριά.

Αλλά με τα πλάνα να ματαιώνονται με το πρώτο ανεπιβεβαίωτο δελτίο καιρού και τους εμπορικούς στόχους να μην επιτυγχάνονται, είναι ορατός ο κίνδυνος να εκφυλιστεί η ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, ως gala δημοσίων σχέσεων, ένας εσωτερικός διαγωνισμός bold and beauty, χωρίς εμπορικό αντίκρισμα, που να δικαιώνει τις σημαντικές επιλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον η «λευκή» νύχτα της Καστοριάς απετέλεσε το επιστέγασμα μιας περιόδου αποτυχιών. Το κερασάκι στην τούρτα.  Όχι μόνο λευκή, αλλά ακριβώς το αντίθετο, σκοτεινή και μαύρη αποδείχθηκε η λευκή νύχτα της Καστοριάς. Πέρασε στο παρελθόν και αποδείχθηκε τόσο δραστική όσο και οι νύχτες στο πλαίσιο ενός λευκού γάμου. Η δε Καστοριά, αποδεικνύεται λευκό κελί. Για τους κατοίκους της φυσικά.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 935


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ