17.10.18

1+1 για τον "Σαμψών και Δαλιδά"



για την παράσταση του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου 2018 στις 19:55
ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ | SOLD-OUT*

Προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός 

για  τον "Σαμψών και Δαλιδά" του Καμίγ Σαιν-Σανς


Οι 15 πρώτοι που θα κάνουν κράτηση στα γραφεία της ΟΔΟΥ (τηλ. 2467029638, e-mail: odos-kst@otenet.gr) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 30,00 ευρώ στην τιμή των 15,00 ευρώ (δηλαδή 7,5 € το άτομο)

Η πληρωμή πραγματοποιείται με το κουπόνι της ΟΔΟΥ (του φύλλου 954 / 4.10.2018) την ημέρα της αναμετάδοσης από την Νέα Υόρκη το Σάββατο 20 Οκτωβρίου  2018 στις 19:55, στην είσοδο του ΤΕΙ Καστοριάς (με ονομαστικό κατάλογο που θα καταρτίσει η ΟΔΟΣ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς.
Ευγενική χορηγία της ΟΔΟΥ

(*) ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ | SOLD-OUT: Μετά από απαίτηση του προέδρου της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Ορεστειάς» κ. Λαζ. Ζήση, δεν δημιουργείται δεύτερος εκπτωτικός κατάλογος των 10,00 € -όπως συνηθιζόταν από το 2013, για την διευκόλυνση οικονομικά ασθενέστερων ατόμων που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την όπερα. Στο εξής θα ισχύει μόνο η προσφορά με το κουπόνι της ΟΔΟΥ 1+1. Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο, να ακυρώνονται τελευταία στιγμή κάποιες συμμετοχές που είχαν δηλωθεί στον κατάλογο της ΟΔΟΥ 1+1, η εφημερίδα συντάσσει και λίστα αναμονής γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

* * *





Το αριστούργημα της γαλλικής λυρικής σκηνής

Tο αριστούργημα του Camille Saint-Saens (Καμίγ Σαιν-Σανς) “Samson et Dalila”, με πρωταγωνιστές την συγκλονιστική Elīna Garanča και τον κορυφαίο Roberto Alagna, θα αναμεταδοθεί απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς το προσεχές Σάββατο. Ο Darko Tresnjak, τιμημένος με Tony Award, σκηνοθετεί αυτή την απαιτητική παραγωγή, με επικά σκηνικά και παραμυθένια κοστούμια, υπό την διεύθυνση του βετεράνου  Sir Mark Elder.




Το ”Σαμψών και Δαλιδά” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου του 1877. Η υπόθεση του έργου βασίζεται στην γνωστή ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης. Τοποθετείται χρονικά περί τα 1150 πΧ και η δράση διαδραματίζεται στην Γάζα και στους πρόποδες της Ιερουσαλήμ. Το έργο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της γαλλικής λυρικής σκηνής.




Ο Camille Saint-Saëns (1835-1921) έγραψε την όπερα για να παραδειγματίσει τους Γάλλους που είχαν νικηθεί στον πόλεμο με την Πρωσία το 1870-71. Η ταπείνωση των Εβραίων ήταν σαν υπόμνηση της δικής τους ταπείνωσης. Οι όρκοι προς την πατρίδα του και η αγνότητα που ο ηγέτης των Εβραίων δεν μπόρεσε να τηρήσει, λειτουργούσαν σαν ένα μήνυμα προς τους Γάλλους να προχωρήσουν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση της χώρας, μετά τη διαφθορά και την παρακμή της κατά την εποχή του Ναπολέοντα ΙΙΙ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε κάθε κοινωνία που ξεχνά τα ιδανικά της και παρακμάζει, με αποτέλεσμα να γίνεται υποχείριο των εχθρών της. Ο ηγέτης πρέπει να μένει πιστός στις υποχρεώσεις του προς την πατρίδα και να μην παρασύρεται από τις δικές του επιθυμίες και τις δελεαστικές προσφορές των εχθρών.




Ο Σαμψών νικήθηκε από τους εχθρούς του όταν ερωτεύθηκε μία γυναίκα από την Αλσωρήχ, τη Δαλιδά, η οποία τον εξαπάτησε και απέσπασε το μυστικό της δύναμης του, ότι δηλαδή αυτή οφειλόταν στα μακριά άκοπα μαλλιά που έφερε ως ναζίρ. Την ώρα που ο Σαμψών κοιμόταν, η Δαλιδά έκοψε τα μαλλιά του και κατόπιν τον πρόδωσε στους Φιλισταίους, οι οποίοι τον συνέλαβαν, τον τύφλωσαν και τον φυλάκισαν. Τέλος όμως, ο Σαμψών εκδικήθηκε. Η δύναμη του επανήλθε όταν ανέκτησε την κόμη του και γκρέμισε τον ναό του Δαγών, θεού των Φιλισταίων, στη Γάζα, σείοντας τους κίονες του, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ο ίδιος με τους δεσμώτες του, αναφωνώντας «αποθανέτω ή ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».




ΤΕΙ Καστοριάς

20 Οκτωβρίου 2018 στις 19:55  
[προβολή με ελληνικούς υπότιτλους ]

Διευθυντής ορχήστρας: sir Mark Elder. Σκηνοθεσία: Darko Tresnjak. 

● Διανομή: Σαμψών (Roberto Alagna), Δαλιδά (Elīna Garanča), Αρχιερέας (Laurent Naouri), Αμπιμελέχ (Elchin Azizov), γέρο-εβραίος (Dmitry Belosselskiy)

Τιμές εισιτηρίων: 15,00 € (10,00 € μαθητικά, φοιτητικά, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Με το κουπόνι της ΟΔΟΥ 1+1 (δημοσιεύεται στο 956 φύλλο της εφημερίδας της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2018) η τιμή είναι 15,00 € για δύο άτομα (δηλαδή 7,50 € το άτομο). Η προσφορά είναι για 15 εισιτήρια (30 άτομα). Είναι απαραίτητη η δήλωση ονοματεπώνυμου στην εφημερίδα (ΟΔΟΣ, Μητροπόλεως 4, τηλ. 2467029638, e-mail: odos-kst@otenet. gr) η οποία θα καταρτίσει ονομαστικό εκπτωτικό κατάλογο.

Επόμενη παράσταση:  27 Οκτωβρίου 2018:  La fanciulla del West (Το κορίτσι της Δύσης) του Τζιάκομο Πουτσίνι, υπό την διεύθυνση του Marco Armiliato. Σκηνοθεσία: Giancarlo Del Monaco. Με τους Eva-Maria Westbroek, Jonas Kaufmann, Carlo Bosi, Jack Rance, Željko Lučić κ.ά.






Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ