20.10.18

Samson et Dalila: Απόψε στις 19:55 στο ΤΕΙ Καστοριάς απ' ευθείας από την Νέα Υόρκη



Το αριστούργημα του Καμίγ Σαιν-Σανς “Samson et Dalila”, με πρωταγωνιστές την συγκλονιστική Elīna Garanča και τον κορυφαίο Roberto Alagna, θα αναμεταδοθεί απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς απόψε στις 19:55. Ο Darko Tresnjak, τιμημένος με Tony Award, σκηνοθετεί αυτή την απαιτητική παραγωγή, με επικά σκηνικά και παραμυθένια κοστούμια, υπό την διεύθυνση του βετεράνου Sir Mark Elder.





Ο ”Σαμψών και Δαλιδά” είναι μια ιστορία που γράφεται αρχικά στο Νεβι'ίμ της Παλαιάς Διαθήκης μέσα στην Αγία Γραφή, στο βιβλίο των Κριτών. Η βιβλική όπερα σε τρεις πράξεις του Καμίγ Σαιν-Σανς (Camille Saint-Saëns), βασίστηκε στο ομώνυμο ποίημα του Φερ. Λεμαίρ με θέμα το γνωστή ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης. Το έργο ανεβάσθηκε μετά από πολλά και επίμονα διαβήματα του Λιστ στη Βαϊμάρη το 1877. Ενώ στην Όπερα των Παρισίων το 1892. Σήμερα το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της γαλλικής λυρικής σκηνής.





Ο Σαμψών υπήρξε ηγέτης και τελευταίος κριτής του βιβλικού Ισραήλ. Η ιστορία του εξιστορείται στο βιβλίο των Κριτών της Παλαιάς Διαθήκης (Κριτές,13-16). Ήταν ναζίρ/ναζιραίος (αφιερωμένος στον Θεό) και κριτής(ηγέτης) του λαού του Ισραήλ.

Το όνομα Σαμψών, το οποίο έλαβε σχετίζεται με τον όρο semes, που σημαίνει ήλιος, στα εβραϊκά Simson. Παρέβαλε και τα ακκαδικά samsanu και samas, που δήλωναν ηλιακές θεότητες. Ήταν προικισμένος με μεγάλη σωματική δύναμη, η οποία θεωρείτο ιδιαίτερο δώρο του Θεού, το οποίο συνδεόταν με την ιδιότητα του Ναζιραίου.





Ο Σαμψών κυβέρνησε τον ισραηλιτικό λαό για είκοσι περίπου έτη και διακρίθηκε για τη μεγάλη φιλοπατρία του και για τους σκληρούς και επιτυχείς αγώνες του εναντίον των Φιλισταίων, τους οποίους είχε κατατροπώσει με τα ηρωικά του κατορθώματα. Τα απίστευτα αυτά κατορθώματα του υποδηλώνουν τη μεγάλη πίεση την οποία ασκούσαν οι Φιλισταίοι επί του Ισραήλ κατά το μεγαλύτερο διάστημα της πρώιμης περιόδου του Ισραήλ στη Χαναάν (1200-1000 π.Χ).

Ο Σαμψών νικήθηκε από τους εχθρούς του όταν ερωτεύθηκε μία γυναίκα από την Αλσωρήχ, την Δαλιδά, η οποία τον εξαπάτησε και απέσπασε το μυστικό της δύναμης του, ότι δηλαδή αυτή οφειλόταν στα μακριά άκοπα μαλλιά που έφερε ως ναζίρ.

Την ώρα που ο Σαμψών κοιμόταν, η Δαλιδά έκοψε τα μαλλιά του και κατόπιν τον πρόδωσε στους Φιλισταίους, οι οποίοι τον συνέλαβαν, τον τύφλωσαν και τον φυλάκισαν. Τέλος όμως, ο Σαμψών εκδικήθηκε. Η δύναμη του επανήλθε όταν ανέκτησε την κόμη του και γκρέμισε τον ναό του Δαγών, θεού των Φιλισταίων, στη Γάζα, σείοντας τους κίονες του, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ο ίδιος με τους δεσμώτες του, αναφωνώντας «αποθανέτω ή ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» (Κριτές, 16, 4-30).

Ο θάνατος του στον ναό δεν παρουσιάζεται ως αυτοκτονία, αλλά, κατά τη γενική ερμηνεία των βιβλικών σχολιαστών, ως επαναφορά του στην αρχική του αποστολή (ως κριτού και ναζίρ), την οποία είχε για ένα διάστημα εγκαταλείψει.





ΠΡΑΞΗ I: Παλαιστίνη, στα 1150 π.Χ. Σε μια πλατεία στη Γάζα, μια ομάδα Εβραίων προσεύχονται στον Ιαχωβά, να τους ελευθερώσει απ’ τα δεσμά των Φιλισταίων. Ο Σαμψών, ο αρχηγός τους, τούς επιπλήττει για την λιποψυχία τους. Όταν ο φιλισταίος διοικητής, ο Αμπιμελέχ προσβάλλει τους Εβραίους και τον Θεό τους, ο Σαμψών τον σκοτώνει και οδηγεί τους Εβραίους στην περιπλάνηση. Ο αρχιερέας του Νταγκόν, βγαίνει απ’ τον ναό των Φιλισταίων με κατάρες για την τεράστια δύναμη του Σαμψών και αποχωρεί με το λείψανο του νεκρού. Ένας γέρος-εβραίος επαινεί τον Σαμψών όταν επιστρέφει. Οι εξωτερικοί τοίχοι του ναού εξαφανίζονται και η παλιά ερωμένη του Σαμψών, η φιλισταία Δαλιδά, τον προσκαλεί να την συναντήσει το βράδυ, στο σπίτι της, εκεί κοντά. Η Δαλιδά και οι παρθένες της, ξελογιάζουν με τον χορό τους τον Σαμψών, που κωφεύει στις δυσοίωνες προφητείες του γέρο-εβραίου.




ΠΡΑΞΗ II: Στην κοιλάδα του Σόρεκ, η Δαλιδά επικαλείται την βοήθεια των θεών να παγιδεύσει και ν’ αφοπλίσει τον Σαμψών και υπόσχεται στον Αρχιερέα ότι θα βρει τον τρόπο να κλέψει την δύναμη του ήρωα. Ο Σαμψών μεθυσμένος από το πάθος και έρμαιο στη διάθεση της Δαλιδά, καλείται να της αποκαλύψει την πηγή της δύναμής του, σαν απόδειξη της αγάπης του. Όταν αυτός αρνείται, η Δαλιδά ξεσπά σε κλάμματα. Ο Σαμψών ακούει τις παρατεταμένες βροντές -προειδοποίηση απ’ τον Θεό, μα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί ν’ ακολουθήσει την Δαλιδά στα δώματά της. Λίγο αργότερα, όταν πια έχει μάθει ότι η δύναμη του Σαμψών είναι τα μακριά του μαλλιά, καλεί τους φιλισταίους στρατιώτες που καραδοκούσαν, να τον συλλάβουν και να τον τυφλώσουν.





ΠΡΑΞΗ III: Σ’ ένα υπόγειο στη Γάζα, ο τυφλός Σαμψών σέρνει ένα μαγγανοπήγαδο και προσεύχεται για τον λαό του που υποφέρει για τις δικές του αμαρτίες. Ακούει τις φωνές τους που τον καταριούνται. Κατά τη διάρκεια μιας οργιαστικής τελετής στο ναό του Νταγκόν, η Δαλιδά και ο Αρχιερέας χλευάζουν τον Σαμψών. Όταν τον αναγκάζουν να γονατίσει στο είδωλο του Νταγκόν, ζητάει από ένα αγόρι να τον βοηθήσει να σταθεί ανάμεσα στους δύο κεντρικούς κίονες του ναού. Ο Σαμψών προσεύχεται στον Ιαχωβά να του ξαναδώσει τη δύναμή του και με μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, ρίχνει τους κίονες και μαζί του, παρασέρνει τους αντιπάλους του στον θάνατο.





  • ΤΕΙ Καστοριάς Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στις 19:55. Η παράσταση θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους, από την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς Ορεστειάς.
-Νέα παραγωγή, υπό την διεύθυνση του sir Mark Elder. Σκηνοθεσία: Darko Tresnjak. Διανομή: Σαμψών (Roberto Alagna), Δαλιδά (Elīna Garanča), Αρχιερέας (Laurent Naouri), Αμπιμελέχ (Elchin Azizov), γέρο-εβραίος (Dmitry Belosselskiy)

-Τιμές εισιτηρίων: 15,00 € (10,00 € μαθητικά, φοιτητικά, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Με το κουπόνι της ΟΔΟΥ 1+1 η τιμή είναι 15,00 € για δύο άτομα (δηλαδή 7,50 € το άτομο). Η προσφορά είναι για 15 εισιτήρια (30 άτομα).

-Επόμενη παράσταση: 27 Οκτωβρίου 2018: La fanciulla del West (Το κορίτσι της Δύσης) του Τζιάκομο Πουτσίνι, υπό την διεύθυνση του Marco Armiliato. Σκηνοθεσία: Giancarlo Del Monaco. Με τους Eva-Maria Westbroek, Jonas Kaufmann, Carlo Bosi, Jack Rance, Željko Lučić κ.ά.

-Η κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου Μισκία, δημιούργησε στο facebook την σελίδα Met In Kastoria (www.facebook.com/Metinkastoria/). Υπενθυμίζεται ότι η αναμετάδοση των παραστάσεων της ΜΕΤ ξεκίνησε κατά την διάρκεια της θητεία της ως αντιδημάρχου Πολιτισμού του δήμου Καστοριάς τον Απρίλιο του 2013.













Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ