16.11.18

Λόγος & Αντίλογος





Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Διάβασα με προσοχή το συγκλονιστικό άρθρο της κ. Σόνιας Ευθυμιάδου-Παπασταύρου με τον τίτλο: «Πρέσπα, 17.6.2018: Επειδή η μισή αλήθεια είναι χειρότερη κι απ’ το μεγαλύτερο ψέμα...» ["εδώ"]. Την ευχαριστώ που το έγραψε, ευχαριστώ και την ΟΔΟ, που το δημοσίευσε.

Δεν με ενδιαφέρει πώς θα το εκτιμήσουν οι ανίδεοι της Ιστορίας, αλλά εάν θεωρηθεί αλυτρωτικό, τότε, όχι μόνο το συγκεκριμένο κείμενο, αλλά και τα λόγια του Ηρόδοτου (Α, 57- 58 και Η, 43 κ.α.) «οι Μακεδόνες είναι Έλληνες και μάλιστα δωρικής καταγωγής, του ίδιου έθνους με τους Σπαρτιάτες, Κορίνθιους κ.α., του έθνους εκείνου που στη μεν Πελοπόννησο λέγεται δωρικό και στην Πίνδο Μακεδνό» θα θεωρηθούν αλυτρωτικά. Τα κτερίσματα των αρχαίων Μακεδονικών τάφων, οι χαραγμένες στα ελληνικά επιγραφές, τα ευρεθέντα μακεδονικά νομίσματα που φέρουν ελληνικά γράμματα, αλλά και τα αισθήματά μας, τα ονόματά μας, η καταγωγή μας, θα μοιάζουν να έχουν εκλείψει.


Είναι πασιφανές ότι με την γλώσσα των γειτόνων μας που θέλουν να την ονομάζουν «μακεδονική», δεν μπορεί να διευκρινιστεί η σημασία των ελληνικότατων αρχαίων μακεδονικών ονομάτων, ούτε των αρχαίων μακεδονικών εκθεμάτων στο μουσείο της Βεργίνας, ούτε των επιγραφικών μαρτυριών στο Ιερό του Διός στο Δίον, σημαντικότατου χώρου για το μακεδονικό βασίλειο.

Τα λόγια του Στράβωνα: Ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία, τα λόγια του Αλέξανδρου του Α΄, βασιλιά των Μακεδόνων και γιο του Αμύντα: αὐτός τε γὰρ Ἕλλην γένος εἰμὶ  τὠρχαῖον, καὶ ἀντ᾽ ἐλευθέρης δεδουλωμένην οὐκ ἂν ἐθέλοιμι ὁρᾶν τὴν Ἑλλάδα, (γιατί κι εγώ στην καταγωγή ανέκαθεν είμαι Έλληνας και δε θα ήθελα να δω την Ελλάδα υποδουλωμένη), πετάχτηκαν στα άχρηστα όταν υπογράφηκε η εφιαλτική συμφωνία στις Πρέσπες. Και ο ελληνικός λαός, από τον Έβρο ως την Μεγίστη, από την Μακεδονία και την Ήπειρο ως την Γαύδο, άκουσε με πίκρα και οργή τα άστοχα λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Η συμφωνία αυτή έγινε το όχημα διαγραφής της ιστορίας μιας πανάρχαιας πατρίδας.

Φεῦ! Σήμερα, όλα διαδραματίζονται πολύ μακριά από το «Ὄλβιος ὅστις ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν», πολύ μακριά από τα ιδεώδη εκείνων που αγωνίστηκαν σε προηγούμενες εποχές. Όμως, όσοι από τους σύγχρονους Έλληνες νοιάζονται για την Πατρίδα, γνωρίζουν τις θυσίες των παλιών εκείνων αγωνιστών, που έμειναν ανέγγιχτες απ’ την αχλή του χρόνου. Των αγωνιστών που, αφού έβρεξαν με το αίμα τους τα ιερά μακεδονικά χώματα, κοιμούνται ήσυχοι τον αιώνιο ύπνο τους. Έκαναν το χρέος τους και μας παρέδωσαν την μία και μοναδική Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική. Μένει να κάνουμε και μείς το δικό μας χρέος.


Ευχαριστώ και πάλι την αρθρογράφο και την ΟΔΟ.

Μηλίτσα Αγιαννίτου
ιατρός-συγγραφέας

Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ