30.1.19

Λόγος & Αντίλογος




H πρώτη παράσταση της Aida το Σάββατο 6 Οκτωβρίου ["εδώ"], σε ζωντανή αναμετάδοση από τη Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης στο ΤΕΙ Καστοριάς ήταν κάτι περισσότερο από μια συνήθης απόδοση ρεπερτορίου.
.
Τοποθετημένη χρονικά στην αρχαία Αίγυπτο, γεμάτη υπέροχες χορωδίες, σύνθετα σύνολα και περίτεχνα μπαλέτα, η Aida κατάφερε να συνδυάσει όπως λίγες όπερες την εξερεύνηση της σύγκρουσης προσωπικών συναισθημάτων και της αίσθησης του καθήκοντος.

Η σκηνοθέτης της όπερας Sonja Frisell, τονίζοντας τα εσωτερικά κίνητρα και τις συγκρούσεις κάθε χαρακτήρα πέτυχε ν’ αναδείξει τόσο τα μεγάλα σύνολα με τις αιγυπτιακές σκηνές δικαστηρίων και πομπές νίκης γεμάτες ιερείς στρατιώτες και άλογα, αλλά κι ένα συγκινητικό ανθρώπινο δράμα αγάπης και προδοσίας. Η παράσταση γεμάτη από εκλεπτυσμένο τραγούδι και δράση ήταν μια ευκαιρία να απολαύσει κανείς τη μεγαλοφυΐα του Verdi, υπό τη διεύθυνση ορχήστρας του Nicola Luisotti, που συνόδευσε δυναμικά ενισχύοντας το δράμα.

Αναφορικά με τους συντελεστές του έργου, υπάρχουν πολλοί τραγουδιστές όπερας με φωνή και τεχνική που μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικές ερμηνείες. Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι οι εξαιρετικοί ερμηνευτές που δεν τραγουδούν μόνο σε υψηλό επίπεδο αλλά που έρχονται να φιλοξενήσουν τον χαρακτήρα του ήρωα . Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται οι δυο καλλιτέχνιδες στην Aida αυτής της βραδιάς , η τέχνη των οποίων απέδειξε ότι είναι στο δρόμο να γίνουν θρύλοι στους αντίστοιχους ρόλους τους: την Anna Netrebko ως Aida και την Anita Rachvelishvili ως Amneris. Η νέα γεωργιανή mezzo Rachvelishvili έμπειρη στο ρόλο της Amneris με ελκυστική θωρακισμένη φωνή μπόρεσε ν’ αποδώσει στα μέγιστα τον ρόλο. Εξαιρετική η απόδοση της Netrebko η οποία τραγούδησε τις δύο μεγάλες και απαιτητικές άριες: "Ritorna vincitor" στην πράξη 1 και "O patria mia" στη πράξη 3 με δραματικότητα κι εξαιρετική ομορφιά. Κάθε λέξη, κάθε φράση ήταν εκφραστική, ακόμη και όταν δεν τραγουδούσε.

Το φιλόμουσο κοινό της Καστοριάς έδωσε και πάλι το παρόν, με σταθερές παρουσίες , κάτι το οποίο αναδεικνύει την αναγκαιότητα πολιτιστικού πνεύμονα στη πόλη μας. Η παρουσία νέου δυναμικού, όπως μαθητών του μουσικού σχολείου της Καστοριάς θα ήταν ευχάριστη έκπληξη.

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ν’ αναφερθεί, ότι η ευθύνη και ο συντονισμός του πολιτιστικού αυτού δρώμενου ανήκει στη κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Καστοριάς και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, με τη συμβολή της εφημερίδας ΟΔΟΥ στη προώθηση της δράσης και τη διάθεση εκπτωτικών εισιτηρίων.

Η επόμενη παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου ημέρα Σάββατο με με τη μνημειώδη παράσταση του Camille Saint-Saëns:  Σαμψών και Δαλιδά ["εδώ"].

Ευχαριστώ την εφημερίδα ΟΔΟ για τη φιλοξενία

Ειρήνη Γεωργοσοπούλου Μισκία


Στις φωτογραφίες, οι συντελεστές της παράστασης της Aida, απαγγέλουν το “happy birthday” στην Άννα Νετρέμπκο για τα γενέθλιά της.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Οκτωβρίου 2018, αρ. φύλλου 955


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ