16.1.19

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 17.1.2019 | 969

Τελείωσαν λοιπόν οι γιορτές


Τελείωσαν λοιπόν οι γιορτές και οι σχόλες, τέλειωσαν τα καρναβάλια της Καστοριάς, ήδη ο Ιανουάριος βρίσκεται στα μέσα του και στα θερμοκρασιακά παγερά μείον του και η Ελλάδα μουδιασμένη και αμήχανη σύρεται από τις εξελίξεις στα Σκόπια. Κοντά σε όλα αυτά και η Καστοριά φυσικά. Παγωμένη όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Ποιος να το περίμενε από την Καστοριά και από τους Καστοριανούς να υπέστησαν τόσης αλλοίωση (μήπως και διάβρωση) από εγκληματική αδιαφορία ή και ασύγγνωστη άγνοια, ιδίως των νεωτέρων γενεών μας, τα τελευταία χρόνια με ποιου είδους μουσική διασκεδάζουν στο Καστοριανό καρναβάλι. Παρά’γινε το κακό! 

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Σύζευξη χριστιανισμού και ελληνισμού
Στην σύζευξη του χριστιανισμού με τον ελληνισμό η Εκκλησία αποδἐχθηκε και χρησιμοποίησε πολλές λατρευτικές πράξεις της λαϊκής θρησκείας των Ελλήνων.

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ:
Αγαπητή ΟΔΟΣ
Ξεκινώντας από τον κ. Σεραφείμ και με την δήλωση του περί απαγορευτικό εισόδου στους σκοπιανούς -φασαριόζους- μουσικούς, που εισέρχονται με αφορμή το καρναβάλι, δεν μπορώ να πω ότι δεν αντιλαμβάνομαι το κίνητρό του.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:
Ποια γλώσσα μας μιλάνε;
Οι άνθρωποι δεν έχουν εθνικό σχέδιο για να φύγει η χώρα από την κρίση, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βγαίνει το κομματικό μεροκάματο και να είναι ταϊσμένη η κομματική πελατεία.

Είπαν... ακροβολισμοί
Η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών –μη, προς Θεού πάει ο νους σας «Βόρειο» Μακεδονικών– από της ιδρύσεώς της το 1929, εκφράζει την καρδιά, την ψυχή και το φρόνημα των Μακεδόνων (τ.ε. όλων των Ελλήνων).

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Αποσπάσματα από τα αδημοσίευτα ημερολόγια του Ί.Δραγούμη
Είμαι ένα σώμα που συλλογίζεται.
«Αλλ’ η ψυχή μας είνε η ψυχή όλων των ανθρώπων των περασμένων και δεν στέκεται χωρίς τους περασμένους ανθρώπους. Και η ψυχολογία είνε η ιστορία της ψυχής όλων των ανθρώπων όσοι ήταν και είνε»

Λόγος & Αντίλογος
ΝΙΚΟΥ ΠΡΩΪΟΥ:
Επιστολή
Ποιος τους έκανε «Μακεδόνες»; Προφανώς και ο φίλος σας κ. Νίμιτς. Τριάντα και πλέον χρόνια διαμεσολαβητής ήταν και συνεχώς δήλωνε ότι με την διαμεσολάβησή του διασφαλίζεται και ενισχύεται η...«μακεδονική» ταυτότητά τους και το «μακεδονικό έθνος» τους.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Στη Βιολέτα Παπαθανασίου
Είναι κάποιοι άνθρωποι που ο θάνατός τους βαραίνει πολλαπλά πολύ κόσμο. 

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
Ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

ΟΔΟΣ:
Το στίγμα που εκπέμπει το τοπικό κοινωνικό σύνολο
Πρέπει να γίνει δεκτό ότι δεν είναι αυθορμητισμός, δεν έχει σχέση με τα καρναβάλια ούτε μπορεί να ταυτίζεται με την σάτιρα, το κάθε ανθρώπινο ένστικτο. 

-Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έντιμο συμβιβασμό

-Σύλλογος Καστοριανών Αττικής

-Η Καστορία της Μακεδονίας

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 17.1.2019 | 969

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ