28.1.19

Ενημέρωση από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό




Το Σάββατο 26/01/2019 το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.

Συνολικά, έως και σήμερα 28/01/2019 το μεσημέρι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα. Η κλινική εικόνα των ασθενών χαρακτηρίζεται από εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων.

Από την αρχική διερεύνηση δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας / κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ "εδώ".

To ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση και τη διερεύνηση του φαινομένου ενώ κλιμάκιο του Οργανισμού πρόκειται να μεταβεί σήμερα στην περιοχή για την εκτίμηση της κατάστασης, το συντονισμό της διερεύνησης και τη διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση της πηγής της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό.



 Γραφείο Τύπου & επικοινωνίας τηλ. 210 5212034 – 035

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/1/19

    Καλά, τι κράτος μπάχαλο έχουμε; Τόσες μέρες και ακόμη δε ξέρουμε τι συνέβη;
    'Η προσπαθούν να το κουκουλώσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ