12.2.19

Αγαπητή ΟΔΟΣ


Αναμνήσεις

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Και τι δεν συνέβη κατά την διάρκεια της π. εβδομάδας. Απ’ όλα είχε το μενού της επικαιρότητας. Από την επίσκεψη του υπ. Άμυνας στις ΗΠΑ και το plan B για το Σκοπιανό, συνεδρίαση της ΚΕ ΣυΡιζΑ, την φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων ως προϋπόθεση για επιτυχία του ΣυΡιζΑ στις επερχόμενες εκλογές, «εθνική προδοσία» δια στόματος του αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμόπουλου, την ύπαρξη «τρελών» (!) σαν τον Παύλο Μελά δια στόματος μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ και άλλα πολλά, κωμικοτραγικά και μη.

Απ’ όλα τα παραπάνω το πιο εξοργιστικό και βαρύνουσας σημασίας ήταν η τοποθέτηση του του κύριου Πολάκη στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣυΡιζΑ. Κατά την οποία έδειξε -η αλήθεια είναι όχι για πρώτη φορά- πως αντιλαμβάνεται την αποστολή της δικής του Αριστεράς μέσα σε μια Δημοκρατία και πως μπορεί να προκαλέσει θεσμική εκτροπή. Γιατί όταν μιλά κυβερνητικό και υπουργικό στέλεχος για φυλακίσεις με σκοπό να κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικό και μετέπειτα εξοργιστικό. Την απόλυτη ευθύνη για όλο αυτό το πάθος του κ. Πολάκη και για την «Μαδουροποιημένη κανονικότητα» που έχει στο μυαλό του ο συγκεκριμένος υφυπουργός είναι υπεύθυνος μόνο ένας άνθρωπος: ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Καθώς ο ίδιος, μελετώντας και αξιολογώντας όλους τους υποψήφιους συντρόφους του για την θέση του υφυπουργού Υγείας, έκρινε ως κατάλληλο τον Παύλο τονΠολάκη.

Κι αν η αρχική κρίση του πρωθυπουργού για τον υφυπουργό Πολάκη αποδείχτηκε λανθασμένη εκ των υστέρων, ο συγκεκριμένος έχει δώσει πολλές αφορμές ώστε να αντικατασταθεί από την υπουργική του θέση και το βουλευτικό του αξίωμα. Φτάνοντας σε σημείο που η ανοχή, η αποδοχή και η υπομονή του κ. Τσίπρα ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο, όχι μόνο να μην ξεπερνά τα όρια, αλλά εκ του αποτελέσματος ούτε να πλησιάζει σ’ αυτά. Αυτή η στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον υφυπουργό Υγειάς, ενδεχομένως να μαρτυρά πολλά και για το ότι ίσως να μην αντιλαμβάνεται διαφορετικά ούτε ο ίδιος -ως πρωθυπουργός- την Δημοκρατία και τα θεσμικά της πλαίσια.

Καθώς αν υπάρχει κάποια Αρχή που θα κρίνει την ενοχή -ή μη- και ενδεχομένως την φυλάκιση -ή όχι- ενός πολιτικού προσώπου και μη, είναι μόνο η Δικαστική. Και όχι ο πολλά βαρύς κ.Πολάκης. Τον οποίο ήρθε να συμπληρώσει στο ίδιο μήκος κύματος, ποιος άλλος; Ο κυβερνητικός εταίρος και υπ. Άμυνας κ. Καμμένος. Ο οποίος απαντώντας σε τουίτ γνωστού -στο ελληνικό διαδίκτυο- τρολ, υποσχέθηκε «Νέμεσις» και «φυλάκιση των πάντων». Υποσχέθηκε φυλάκιση ακόμα και φίλιων πρωτοπαλίκαρων του οι οποίοι πλέον τον «πυροβολούν». Πρωτάκουστες απειλές κατά πάντων, αντιπάλων και παλιών συντρόφων τους.

Κι αν εδώ στην Ελλάδα ο κ. Καμμένος τουιτάρει καθεστωτικές αντιλήψεις, στις ΗΠΑ τις οποίες και επισκέφτηκε, απέδειξε αυτό που πιστεύει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Πως η κυβερνητική κοινοπραξία των ΣυΡιζΑνΕλ είναι θα μείνει στα ιστορικά χρόνια της Μεταπολίτευσης. Δύο ήταν τα σημαντικότερα σημεία των άστοχων τοποθετήσεων του.

Η πρώτη άστοχη και άκαιρη τοποθέτηση του έχει να κάνει με το πλήθος των Αμερικανικών Στρατιωτικών Βάσεων ανά την Ελλάδα. Και αυτήν η τοποθέτηση του, ήρθε λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού και την συνάντηση του με τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Τοποθέτηση που προκάλεσε τριγμούς και αντιδράσεις στους κόλπους του ΣυΡιζΑ. Καθώς είναι γνωστή, ως προς το θεωρητικό τους σκέλος και μόνο, η τοποθέτηση τους για τις «βάσεις του θανάτου». Ακόμα από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Κι αν πέρασαν δεκαετίες από τότε, ο πιο σοφός λαός του κόσμου εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τι πραγματικά συμφέρει την Ελλάδα και τι όχι. Με αποκορύφωμα τις τελευταίες εκλογικές του επιλογές.

Και δεν θέλησαν να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι λαοί αγαπητή ΟΔΟΣ, από το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας, βάλθηκαν να μιμηθούν την «πολιτική μας αφέλεια». Είναι γνωστές οι περιπτώσεις της Αγγλίας (Brexit), της Ιταλίας (Λέγκα του Βορρά & 5 Αστέρων) συμπεριλαμβανομένης και την πανέμορφης Βραζιλίας. Η οποία έπεσε κι αυτή «θύμα» των ψηφοφόρων της και των επιλογών του εκλογικού της σώματος. Που εξέλεξαν πρώτο σε ψήφους τον ακροδεξιό εκπρόσωπο στον πρώτο γύρο των εκλογών. Στα όρια της Ευρώπης γενικώς παρατηρείται άνοδος των ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών, δημαγωγικών και λαϊκίστικων κομμάτων. Παρατηρείται «πολιτική εσωστρέφεια» στις εκλογικές επιλογές τις εκάστοτε χώρας, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Το δεύτερο σημείο της ανεπαρκούς εκπροσώπησης της Ελλάδας στις ΗΠΑ είχε να κάνει με το planB όπως το τοποθέτησε στις δηλώσεις του ο υπ. Άμυνας. Σύμφωνα με το αυτό θα υπέγραφαν τα συμβαλλόμενα κράτη -της Βαλκανικής- την «Διαβαλκανική Συμμαχία Σταθερότητας», χωρίς ωστόσο να επιλύεται το ονοματολογικό των Σκοπίων. Αφήνοντας το Αίολο και μετέωρο να πλανάται και να διαιωνίζεται. Το οποίο σχέδιο Β’, αφού το συζήτησε με τον κυβερνητικό του εταίρο και το απέρριψε ο δεύτερος, έσπευσε να το ξαναδιατυπώσει. Αυτήν την φορά μπροστά στους Αμερικανούς. Αφήνοντας τους έκπληκτους για την ελαφρότητα με την οποία εκφράζεται η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Δεν εξέπληξε όμως μόνο τους Αμερικανούς. Αντιδράσεις προκάλεσε και στην Ελλάδα με αυτήν την τοποθέτηση του, που όμως ξεπεράστηκε σαν ένα ακόμα «συζυγικό καυγαδάκι».

Κι αν αυτά συμβαίνουν στην κεντρική -και όχι μόνο- πολιτική σκηνή, στα τοπικά πεπραγμένα ειπώθηκαν μερικά άξια αναφοράς. Και δεν είναι μόνο το περιεχόμενο όσων λέγονται, αλλά και από ποιον εκφράζονται. Την π. Κυριακή τιμήθηκε όπως κάθε χρόνο η ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μελά στο χωριό Στάτιστα. Ανάμεσα στους πολλούς που μίλησαν, δηλώσεις έκανε και ο αντιπεριφεριάρχης κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος είναι ο εκλεκτός του κ. Καρυπίδη για τον νομό Καστοριάς. Μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμόπουλος πρόσταξε «Να ξυπνήσουν οι Έλληνες. Πρόκειται για εθνική προδοσία! Η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ακυρωθεί. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική γη ποτισμένη με αίμα ηρώων».

Συγγνώμη που ρωτώ αγαπητή ΟΔΟΣ, αλλά ο συγκεκριμένος αντιπεριφερειάρχης δεν ανήκει στην ομάδα του κ. Καρυπίδη; Ο οποίος κ. Περιφερειάρχης Δυτικής Κάτω Μακεδονίας, στήριξε με την παρουσία στις Πρέσπες την επικείμενη συμφωνία; Και ενώ υπάρχει αυτή η τόση σοβαρή διαφωνία μεταξύ τους, γιατί ο κ. αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς δεν παραιτείται; Αυτό δεν θα ήταν το πιο λογικό; Γιατί δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πολιτική τοποθέτηση διαφοροποίησης από τον «πολιτικό του προϊστάμενο» αλλά παραμένουν στις θέσεις τους; Η παραίτηση σε τέτοιες περιπτώσεις φαντάζει ως η απόλυτη έκφραση της διαφωνίας τους. Να υποπτευτούμε πως εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν και τα τοπικά μας στελέχη την συμφωνία και απλά για τα μάτια της τοπικής διαφωνίας εκφράζονται τέτοιες απόψεις;

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ο κ. Καρυπίδης θα απολαύσει εκ νέου την στήριξη της Κουμουνδούρου στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές. Και ποιος ξέρει; Μπορεί στο επόμενο 7μηνο να έχουν ξεχαστεί όλα αυτά τα λόγια διαφοροποίησης από τον «πολιτικό του προϊστάμενο» και να επαναληφθεί η υποψηφιότητα του κ. Αδαμόπουλου ως γνήσιου εκπροσώπου του κ. Καρυπίδη και του ΣυΡιζΑ για τον νομό Καστοριάς.

Για την ίδια εκδήλωση μνήμης του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα και στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο μητροπολίτης Καστοριάς αναφέρθηκε και στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας όσο αφορά το Μακεδονικό Ζήτημα. Χαρακτήρισε αναγκαία την μεταλαμπάδευση της «τρέλας» του Παύλου Μελά στην σημερινή εποχή (!) ώστε να κερδηθεί ακόμη μια «μάχη» για την διατήρηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας κτλ.

Αγαπητή ΟΔΟΣ ομολογώ πως ξαφνιάστηκα στο άκουσμα του λόγου του. Περίμενα ο λόγος να έχει προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα και στις πρακτικές που ακολουθούνται την σημερινή εποχή. Και όχι να επαναφέρονται οι πρακτικές του 1900. Ή τουλάχιστον να προσεύχεται να τις δει.

Αγνοώντας στον αιώνα που διανύουμε, πως δεν χρειάζονται τέτοιες πρακτικές για να κερδηθεί μια διπλωματική μάχη εξωτερικής πολιτικής. Γεννώντας την απορία, πώς με τέτοιου είδους θρησκευτικά κηρύγματα και κυβερνητικούς χειρισμούς η χώρα δεν έχει εμπλακεί σε κάποιον πόλεμο. Γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών που χρησιμοποιούν τέτοιο στομφώδη και φανατικό και υπερπατριωτικό λόγο, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν και την πολυφορεμένη φράση «Μολών λαβέ». Αγνοώντας φυσικά πως μετά την συγκεκριμένη απάντηση δεν διασώθηκε ούτε ρανίδα αίματος Σπαρτιάτη.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Οκτωβρίου 2018, αρ. φύλλου 956

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ