13.4.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


"Μακεδόνας" από την "Βόρειο Δυτική Μακεδονία"

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πέρασαν 40 και πλέον ημέρες από την έκδοση του υπ’ αριθμό 956/18.10.2018 φύλλου σου και στο κείμενό μου που φιλοξένησες ["εδώ"] σημείωσα την έκπληξη μου από τον λόγο του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Περί «μεταλαμπάδευσης της τρέλας του Παύλου Μελά» με σκοπό την διατήρηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας(!). Που περισσότερο στρατιωτικοποιημένος, ακούστηκε σε εμένα, παρά θρησκευτικός. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτού του είδους ο λόγος είχε -έχει και θα έχει- σαν φυσικό επακόλουθο, ακραίες πράξεις και τετελεσμένα παρόμοια μ’ αυτά που έλαβαν χώρα σε κάποιο υπό κατάληψη επαγγελματικό λύκειο της Δυτ. Θεσσαλονίκης.

Παρορμητικά (;), πατριωτικά και επικινδύνως εθνικιστικά, έφηβοι μαθητές (;) πλημμυρισμένοι από το αίσθημα πατριωτισμού και ακραίου δογματισμού ανάμεικτου με την ορθοδοξία, κρέμασαν τις λινάτσες τους με τα μηνύματα που αναγράφονταν σ’ αυτές και τις ελληνικές τους σημαίες στα κάγκελα του προαύλιου και κατέλαβαν το σχολείο τους. Σαφώς δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι βυζαντινές εκκλησιαστικές σημαίες, υπενθυμίζοντας πως Εκκλησία και Έθνος συμπορεύονται, γι’ άλλη μια φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Ή απλά επιδεικνύουν το πόσο πιστοί είναι στο ορθόδοξο δόγμα. Ή απλά οι μαθητές θέλουν να επιδείξουν πως ό,τι κάνουν, το κάνουν εκλιπαρώντας για λίγη θεϊκή παρέμβαση. Φυσικά για τον αγώνα που αυτοβούλως ξεκίνησαν για το μείζονος εθνικής σημασίας μακεδονικό ζήτημα και την παραχώρηση των συμφωνηθέντων, όπως αυτά έχουν προκύψει από την θλιβερή Συμφωνία των Πρεσπών. Μόνο που ξέχασαν ότι ορθόδοξοι – ίσως και πιο... φανατικοί, είναι οι Σκοπιανοί που και αυτοί αντίστοιχα σύμβολα και εικόνες προβάλλουν και επικαλούνται.

«Σιγά το πράγμα» θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος. Σίγουρα όχι εγώ. Κι όπως παρατηρούσα καλύτερα τα μηνύματα των πανό, το βλέμμα μου στράφηκε σε εκείνο που έγραφε: «Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία». Αγαπητή ΟΔΟΣ, ειλικρινά πάγωσα. Πάγωσε η ματιά και η σκέψη μου από το συγκεκριμένο μήνυμα. Ποιο αρρωστημένο μυαλό το σκέφτηκε; Ποιο αρρωστημένο χέρι το έγραψε; Ποιος αρρωστημένος έφηβος ή όχι το ενέκρινε και το κρέμασε; Ερωτήματα που με κυρίεψαν αμέσως μετά το αρχικό σοκ. Αν ένα εφηβικό μυαλό έχει αυτήν την άποψη για την Δημοκρατία -που του επιτρέπει να κρεμά την συγκεκριμένη άποψη στα κάγκελα ενός δημοσίου λυκείου- τότε πως ακριβώς αντιλαμβάνεται τον "ιδεατό" του κόσμο; Υπό ποιο καθεστώς και πολίτευμα θέλει να ζει η κοινωνία της οποίας είναι μέλος; Το πιο τραγικό βέβαια -ακόμα και από την ίδια ανάρτηση του πανό- είναι πως η συγκεκριμένη λινάτσα παραμένει ακόμη κρεμασμένη στα κάγκελα. Δεν βρέθηκε ένας ψύχραιμος να τους προτρέψει να το κατεβάσουν. Έστω κάποιος από τους γονείς των καταληψιών. Κάποιος ιερέας ή μητροπολίτης… Κάποιος που να αντιληφθεί ότι οι τύπο αυτοί διαβάλλουν και δεν υπηρετούν την ευαισθησία για το θέμα των Σκοπίων. Κανένας αγαπητή ΟΔΟΣ.

Κι όλο αυτό το ελληνοπατριωτικορθόδοξο κιτς σκηνικό, φαίνεται πως βρήκε συμπαραστάτες και υποστηρικτές ακόμα και στην πόλη της Καστοριάς. «Σιγά να μην δεν κέντριζε το ενδιαφέρον ορισμένων ένα τόσο très banal εγχείρημα», είπαν κάποιοι. Και θα τολμούσα να συμφωνήσω μαζί τους. Πρόκειται για τους ίδιους -και τους ίδιους- γραφικούς ανθρώπους, που γοητεύονται από τον λαϊκισμό, την δημαγωγία και το καθοδηγούμενο "ρεύμα".

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μιλούσαν για κρεμάλες και προδοσίες πριν λίγα χρόνια, συμπορεύτηκαν στις πλατείες με τις κατσαρόλες, μιλούσαν για ψεκασμούς και τέτοιες γραφικότητες. Είναι εκείνοι που μέσω προσωπικών ιστοσελίδων τους κατάφεραν να "εκβιάσουν" -αιρετούς και μη- και να απολαμβάνουν της κρατικής χρηματοδότησης για ΜΚΟ που δημιούργησαν χωρίς καμία ουσιαστική κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Είναι όσοι ακόμη και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, εδώ στην Καστοριά, δεν εξέδωσαν ποτέ ψήφισμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι εκείνοι που συνέπραξαν με Σκοπιανούς οργανοπαίκτες και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που χόρευαν στην καρδιά της Καστοριάς, στην πλατεία Ομονοίας (!), το σκοπιανικό Ντομάκινε.

Τέλος, είναι όλοι εκείνοι που για ακόμη μια χρονιά, εντέχνως και επίτηδες ενέκριναν στο δημοτικό συμβούλιο την διοργάνωση "καρναβαλιών" στα περίχωρα της Καστοριάς και "ραγκουτσαριών" στην πόλη. Είναι όλοι αυτοί που τώρα ψευτοκλαίνε και επαναστατούν για την Μακεδονία. Όταν ταυτόχρονα κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν είχαν εναρμονιστεί και ταυτιστεί μ’ όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. Και που θα συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τους άσπονδους φίλους της "Βόρειας" "Μακεδονίας" στο πολύ άμεσο μέλλον. Αρχής γενομένης με την συνδιοργάνωση Περιφέρειας, Δήμου και άλλων στην πραγματοποίηση βαλκανικών πανηγυριών που εκμεταλλεύεται η σκοπιανή προπαγάνδα. Και όσοι ήδη γκρέμισαν τα "σύνορα" στην συνοριακή γραμμή στην Φλώρινα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 962

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ