19.4.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Η κ. Μ. Αντωνίου με τον Άη Βασίλη.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Μόλις την π. εβδομάδα σου έγραφα για το αναπτυσσόμενο κύμα καταλήψεων που λάμβανε χώρα κυρίως στην Β. Ελλάδα. Και εν αντιθέσει με τους βορειοελλαδίτες μαθητές και τα εθνικοπατριωτικά τους αιτήματα, εκείνοι των Αθηνών αντιδιαδήλωναν για τους «εκκολαπτόμενους φασίστες» εντός των κρατικών σχολικών μονάδων. Ουσιαστικά, αντιδρούσαν έναντι των συμμαθητών τους, ζητώντας τους να αποχωρήσουν απ’ τα υπό κατάληψη σχολικά κτήρια και να συνεχίσουν τα προγραμματισμένα μαθήματα τους (!). Λένε κάποιοι. Από τους οποίους και διαχωρίζω την θέση μου.

Μου πήρε ώρα για να το συνειδητοποιήσω, αλλά θαρρώ πως κατέληξα, σ’ ένα μοναδικό υποτιθέμενο συμπέρασμα: αν οι «εκκολαπτόμενοι φασίστες» καταληψίες υποκινούνται από εξωσχολικούς και εξωκοινοβουλευτικούς -ενδεχομένως και κοινοβουλευτικούς, κανείς δεν ξέρει- πυρήνες φασιστών και νεοναζί της Χ.Α., τότε αντιστοίχως και οι ανά την Ελλάδα αντιδιαδηλωτές -της Αθήνας και όχι μόνο- υποκινούνται από τους αντίστοιχους εξωσχολικούς της εξωκοινοβουλευτικής (;) Αριστεράς. Ή μήπως όχι;

Γιατί, η εικόνα του νυν πρωθυπουργού κ. Τσίπρα παραμένει ολοκάθαρη στην μνήμη πολλών -ή και λίγων- ως νεαρού καταληψία και μάλιστα φιλοξενούμενου σε τηλεοπτικό πάνελ της δεκαετίας του ’90 για να εκφράσει τα «δίκαια» -αφού προέρχονται από αριστερόστροφο τρόπο σκέψης- αιτήματα τους. Ενδεχομένως, γιατί η τυρόπιτα του κυλικείου έγινε στρόγγυλη, αντί της κλασσικής παραδοσιακής τριγωνικής.

Όπως και να έχει, και οι δύο ιδεολογικές κατηγορίες καταληψιών, το μόνο που πραγματικά επιδιώκουν είναι η αφορμή για να χάσουν λίγες ώρες ή και μέρες σχολικής εκπαίδευσης. Ως εκεί. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Καμία εφηβική απαίτηση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ανακυκλώνοντας συνεχώς τα ίδια -και τα ίδια- κλισέ περί «αφουγκρασμού της άποψης των εφήβων» και τέτοιων γλυκανάλατων. Το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει.

Οι έφηβοι και γενικότερα η νεολαία, θα πρέπει να αφουγκράζεται τους μεγαλύτερους, τους πιο έμπειρους και τους περισσότερο κορεσμένους από παραστάσεις και καταστάσεις. Καθώς το μοναδικό αντικειμενικά προτέρημα των νέων έναντι των πιο ώριμων, είναι η λειτουργία του σώματός τους και όχι η κρίση τους σε θέματα εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής. Γενικότερα, δεν είναι αρμοδιότητα των ανήλικων μαθητών οι τραμπουκισμοί για τις τυρόπιτες, το πρόγραμμα σπουδών/εκπαίδευσης ή τις πολιτικές εξελίξεις. Δουλειά τους είναι η μάθηση και κατάκτηση πτυχίων κι όχι οι καταλήψεις για την Παλαιστίνη, τα ρεμπέτικα πάρτυ του Ρουβίκωνα, την εκσφενδόνιση βομβών μολότωφ κ.ά.

Προσπερνώντας όλα τα παραπάνω αλλά παραμένοντας στην ουσία, αυτήν των μαθητικών καταλήψεων, θα παρατήρησες και εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ, πως η «μόδα» τούτη έφτασε και στην Καστοριά. Όπως ορθά είχε προβλεφθεί μέσα από την στήλη την περασμένη εβδομάδα. Με την ταυτόχρονη προτροπή πολλών «πεφωτισμένων» της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, την π. Πέμπτη, μερίδα μαθητών απ’ όλα τα λύκεια της Καστοριάς, που δεν ξεπερνούσαν τους 100 (;) -από σύνολο περίπου 500 μαθητών- έκαναν πορεία εντός της πόλεως, παραδίδοντας και το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους στον δήμαρχο κ. Α. Αγγελή και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Αδαμόπουλο.

Μάλιστα, από δημοσιευμένο βίντεο εντός του δημαρχείου και το γραφείο του κ. Αγγελή, φαίνεται ο ίδιος ο δήμαρχος να επιβραβεύει τους μαθητές για την διαμαρτυρία τους που γίνεται χωρίς έκτροπα και διάφορα κακώς κείμενα. Δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να μας διαφεύγει πως και η ίδια η δημοτική αρχή διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο καλοκαίρι στις αρχές του Ιουνίου. Εξ ου και οι φιλοφρονήσεις προς τους νεαρούς μαθητές θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πολίτης. Περιγράφω απλώς όσα έχουν γίνει, αγαπητή ΟΔΟΣ.

Αποχωρώντας από το δημαρχείο εν μέσω φωνών, συνθημάτων και πανό διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους κι έφτασαν μπροστά στο διοικητήριο. Όπου και πάλι παρέδωσαν το ψήφισμα στον κ. Αδαμόπουλο, ο οποίος τους συνάντησε στην είσοδο του κτηρίου. Μάλιστα δέχτηκε και το χειροκρότημά τους όταν υπερασπίστηκε την ειρηνική διαμαρτυρία των λιγοστών -σε σχέση με το σύνολο- μαθητών και καταδικάζοντας την κυβερνητική κριτική και ιδεολογική στοχοποίηση των ίδιων. Προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε αυτά που ζήσαμε το καλοκαίρι και όσων ακολούθησαν της συμφωνίας των Πρεσπών. Η πόλη της παραδοξότητας και της αντιφατικότητας αγαπητή ΟΔΟΣ. Ή απλά, η πόλη των νεκρών, δανειζόμενος την θεματολογία μπουλουκιού από την τελευταία καρναβαλική παρέλαση.

Με αφορμή μάλιστα την αναφορά στα καρναβάλια και την επερχόμενη περίοδο του δωδεκαημέρου, θα ήταν αναγκαίο καλό για την ακριβή τήρηση του εθιμοτυπικού του θέματος, επιτέλους να διορθωθεί από τον δήμο Καστοριάς και τους συντάκτες των δελτίων τύπου, όταν αναφέρονται στο αστικό δρώμενο της Καστοριάς, να του προδίδουν τον χαρακτηρισμό που του αρμόζει και που είχε: εκείνο των καρναβαλιών και όχι των «ραγκουτσαριών». Γιατί καρναβάλια ντύνονταν οι Καστοριανοί και όχι φουστανελάδες που προστάτευαν τις σοδειές των περιχώρων με σπαθιά και ξόρκιζαν το κακό. Νισάφι πια.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Δεκεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 963

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ