27.4.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Στιγμιότυπο από το περσινό "Βαλκανικό φεστιβάλ" στην καρδιά της Καστοριάς, στην πλατεία Ομονοίας, με γραφικά υποδήματα ενός ένθερμου πολιτιστικού συλλόγου του δήμου Καστοριάς.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Άκρως ενδιαφέρουσα από πολιτικής άποψης η εβδομάδα που πέρασε. Σίγουρα, ένα εκ των πρώτων θεμάτων που βρέθηκε ψηλά στην ειδησεογραφική λίστα ήταν η ακρόαση –ή και ανάγνωση– για την (προ)φυλάκιση του γνωστού ενεχυροδανειστή και του υποτιθέμενου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού στην γειτονική Τουρκία. Και σωστά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, ποια η σχέση ενός ενεχυροδανειστή με την πολιτική και με το άκρως τεταμένο προεκλογικό κλίμα;

Η απάντηση που ενδεχομένως να έλυνε τον γρίφο στο ερώτημα «ποια η σχέση ενεχυροδανειστή-πολιτικής» να εντοπιζόταν στον αντιΜίδα πρωθυπουργό της Ελλάδος. Που σε αντίθεση με τον μυθικό βασιλιά της Φρυγίας και την ικανότητα του να μετατρέπει σε χρυσό ό,τι έπιανε, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με την πρώτη δημοκρατική επιλογή των Ελλήνων, τον κ. Τσίπρα. Ισχυρίζονται ορισμένοι από τους οποίους δεν θα διέφερε κατά πολύ και η δική μου άποψη. Αφού με οτιδήποτε καταπιάστηκε προκάλεσε ζημιογόνα αποτελέσματα για το ελληνικό κράτος και τους υπερφορολογούμενους πολίτες. Κατά την άποψή μου πάντα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, αγαπητή ΟΔΟΣ, από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά; Τις 17ωρες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και τα –ως– 200 δις ζημίας; Το #kolotoumba στο δημοψήφισμα που οργάνωσε ο ίδιος; Την συμφωνία των Πρεσπών τελευταίως;

Αυτήν την φορά από το πρωθυπουργικό του κοινοβουλευτικό έδρανο προανήγγειλε (άκουσον–άκουσον) την φυλάκιση του «χρυσού» επιχειρηματία. Το «δόγμα Πολάκη» σε πλήρη εφαρμογή. Σαν αυτές που κατεβάζουμε στα android μας.  Κι αν εκείνος αναφερόταν σε πολιτικά πρόσωπα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συνδέσει τον επιχειρηματία (ανάθεμα την πολιτική ορθότητα και την απαγόρευση δημοσίευσης του ονόματος, όταν έχει βουίξει η ελληνική κοινωνία) με την ανάγκη των πολιτών για άμεση ρευστοποίηση των ενέχυρών τους εξαιτίας της τότε επιβαλλόμενης λιτότητας απ’ τα δύο παλιά μνημόνια των Σαμαροβενιζέλων. Αγνοώντας πως ο ίδιος αποτελεί τον μακροβιότερο μνημονιακό πρωθυπουργό από το 2010 υπηρετώντας φανατικά το δικό του τρίτο μνημόνιο.

Αγαπητή ΟΔΟΣ βλέπεις, δεν αρκούσε η πρωθυπουργική εξαγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων και το φιάσκο που τον ενέπλεξαν αστυνομία και εισαγγελέας, ήρθε η συντριπτική διάψευση με την ανακριτική απόφαση για αποφυλάκιση των φερόμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης για λαθρεμπορία. Είναι να απορεί κανείς με το πόσο καλά ενημερωμένη ήταν η αρμόδια εισαγγελία που άσκησε διώξεις για λαθρεμπορία, όταν την ίδια στιγμή είναι γνωστή η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. με την Τουρκία,  που μέσω αυτής της συμφωνίας δεν υπάρχει απώλεια δασμών και φόρων μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών. Κατέπεσε με λίγα λόγια η κατηγορία της λαθρεμπορίας που θα οδηγήσει και στην αποφυλάκιση τους.

Και δυο μέρες πριν την κυκλοφορία σου, στην Βουλή συγκρούστηκαν σε προεκλογικό φόντο –κυρίως– ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την ακατάσχετη παροχολογία του πρώτου (με τα χρήματα που δεν δίνονται στους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου και από την υπεροφορολόγηση των πολιτών), την ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου υπέρ της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που η συγκυβέρνηση των ΣυΡιζΑνΕλ αρχικά ψήφισε (!) και για τι άλλο; Φυσικά για την συμφωνία των Πρεσπών και για τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν ξεκινήσει να αχνοφαίνονται.

Τα οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός της γείτονος ΠΓΔΜ. Μιλώντας τόσο για «Μακεδονία του Αιγαίου», για «Μακεδονική γλώσσα» κι άλλα τέτοια ανιστόρητα επί της βάσης τους. Λες κι ο Αριστοτέλης μάθαινε στον Μ. Αλέξανδρο την σλαβοβουλγάρικη διάλεκτο. Τρελά και ακατανόητα πράγματα ξεστομίζουν τα πρωθυπουργικά χείλη του κ. Ζάεφ. Και που βρίσκουν συνακροατές και υποστηρικτές εντός της Ελλάδος και μάλιστα πολλά απ’ αυτά τα ανιστόρητα τα υιοθετούν και μερικά μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου (βλ. βουλευτής Ποταμιού Δανέλλης). Κι ανάλογα την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο φιλοκυβερνητικός τύπος άλλοτε γράφει εγκωμιαστικά πρωτοσέλιδα και άλλοτε όχι. Έτσι, κατά το δοκούν, την μία μπορεί ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης να είναι «επικεφαλής ενός κόμματος που δημιούργησε ο συστημικός Μπόμπολας», και την άλλη είναι ο «καλός πολιτευτής που θα συμπράξει με τον Συ ΡιζΑ». Ο ορισμός της μικροπολιτικής και του πολικαντισμού για σοβαρά εθνικά θέματα από μια εντελώς ασόβαρη κυβέρνηση.

Κι όπως αυτά συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, τα ανάλογα συμβαίνουν και στην «μικρή Γαλατική πολιτεία» της Καστοριάς. Η οποία αντιστοίχως ζει πλήρως εξαρτώμενη και γαντζωμένη από τις μικροπολιτικές επιλογές των αιρετών της μεγαλοπαραγόντων. Με την Περιφέρεια Καστοριάς από την μία να (ξανα)συγχρηματοδοτεί (μέσω της ΠΔΜ ύστερα από δικό της αίτημα) για ακόμη μία χρονιά το παράξενο πανηγύρι με το περιτύλιγμα του «βαλκανικού» στην πλατεία Ομονοίας. Ξοδεύοντας κρατικά χρήματα για ορχήστρες κυρίως από τα Σκόπια και για τα «Ντομάκινε» ακούσματά τους στην καρδιά της πόλης και μάλιστα εν μέσω της τεταμένης κοινωνικής αντίδρασης, υπαιτιότητας του κ. Ζάεφ, περί μίας και μοναδικής (της «δικής τους»!) Μακεδονίας, περί μειονοτήτων «Μακεδόνων» στην περιοχή μας κ.ο.κ.

Κι αν αναρωτιούνται πολλοί «Μα καλά; Ο κ. Αδαμόπουλος δεν ήταν αυτός που επαναστάτησε για την Συμφωνία των Πρεσπών; Τώρα γιατί ζητά την χρηματοδότηση της σκοπιανικής μουσικής σε ένα παραδοσιακό 12ήμερο καθαρά ελληνικό της πόλης της Καστοριάς;  Να ενσωματωθούν με το ζόρι άλλες παραδόσεις στους Καστοριανούς και να αλλοιώσουμε τα έθιμά μας για χάρη των Βαλκανίων και των… «Μακεδόνων» του κ. Ζάεφ; Να γίνουμε όλοι «ένα»;  Μα ο κ. Αδαμόπουλος δεν ήταν που μίλησε με πατριωτικό σθένος στους νεαρούς καταληψίες και δέχτηκε το θερμό χειροκρότημά τους; Την απάντηση στα ερωτήματά τους θα βρουν αναζητώντας τον ορισμό του της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού της. Και στο πρόσωπο του κ. αντιπεριφερειάρχη τον γνήσιο εκπρόσωπό τους.

Και από την άλλη, τον Δήμο Καστοριάς με την «φιλοξενία» που προσφέρει στους οργανοπαίκτες από τα Σκόπια και την χρηματοδότηση (από τους φόρους μας)... «μακεδονικών» μπουλουκιών  με αυτές τις ακατανόητες, αλυτρωτικές και φασαριόζικες ορχήστρες. Οι οποίες προφανώς κερδίζουν πολλά ευρώ κατά την 12ήμερη και πλέον παραμονή τους στην Καστοριά.

Κι αν πλέον ο Δήμος Καστοριάς δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την χορήγηση της τουριστικής βίζας των... «Μακεδόνων» οργανοπαικτών, τότε θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις στον κόσμο που διαδήλωσε υπέρ της ελληνικότητας της Μακε δονίας στο κάλεσμα του δημάρχου. Και δεν θα εκπλαγώ αν ανάμε σα στους ένθερμους διαδηλωτές του καλοκαιριού, υπάρχουν κι ορισμένοι από αυτούς που τους ακούνε και τους καταλαβαίνουνε (;) κατά την περίοδο του δωδεκαημέρου. Η γλώσσα της μουσικής  (και όχι μόνο)… ενώνει άλλωστε.

Γιατί, το να προσκαλεί ένας Δήμος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους Μακεδόνες δημότες του, και από την άλλη να τους  αντιπολιτεύεται με την χορήγηση αδειών παραμονής σε «Μακεδόνες» με την «μακεδονική», είναι τουλάχιστον εξωφρενικό, αν όχι αντικείμενο μελέτης ειδικών.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Δεκεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ