2.5.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (18.12.18)


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πολλά και ενδιαφέροντα συνέβησαν στην εβδομάδα που μεσολάβησε μέχρι κι αυτήν την κυκλοφορία του φύλλου σου. Από το σαββατιάτικο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την αντισυγκέντρωση του ΣυΡιζΑ στο Παλαί ντε Σπορ την ίδια μέρα, την ψήφιση του προϋπολογισμού για το ερχόμενο οικονομικό έτος, δηλώσεις της πρώην συντρόφισσας Ζωής Κωνσταντοπούλου και λίγο άρωμα διαπλοκής και διαφθοράς (;) για τον παιδικό φίλο και συμμαθητή του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά, διαδικτυακά γνωστό κι ως «Μανώλο». Φυσικά όλα τα παραπάνω τα ισοπέδωσε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- η τρομοκρατική επίθεση μ’ αρκετά κιλά πυρίτιδας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και το ειδησεογραφικό μέγαρο της εφημερίδας «Κ».

Κι αν από το γαλάζιο συνέδριο εντύπωση προκάλεσαν τα τελευταία λόγια της ομιλίας του πρ. πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά περί «απενοχοποίησης των συνδρόμων που προέρχονται από το άκουσμα των λέξεων φιλελεύθερος και πατριώτης», η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήρθε ως επιβεβαίωση όσων δηλώνει εδώ και τόσο καιρό για την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών εν μέσω ελεγχόμενου ξετυλίγματος του κοινωνικού προγράμματος που θα εφαρμόσει, στην περίπτωση που ο ίδιος και το κόμμα του αναδειχθούν πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Την ίδια μέρα -πόσο unfair όταν πραγματοποιείται εν μέσω συνεδρίου άλλου κόμματος- στην Θεσσαλονίκη και στο Παλαί ντε Σπορ, ο ΣυΡιζΑ και ο κ. Τσίπρας, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για να τους ενημερώσει για το πόσο θετική είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Αμφιλεγόμενες ήταν απόψεις για την προσέλευση κόσμου αλλά και για την προέλευση τους. Μάλιστα σύμφωνα με παρευρισκόμενους στην συμπρωτεύουσα, ανέφεραν πως το μεγαλύτερο μέρος του παρευρισκόμενου πλήθους, κατέβηκε από τα μισθωμένα πούλμαν του κόμματος κυρίως από την Αθήνα. Και αυτό μπορεί να φαντάζει «πταίσμα» και παλαιοκομματικό τρικ μπροστά στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν απ’ ορισμένους φίλους του ΣυΡιζΑ με κόκκινα περιβραχιόνια που υποδείκνυαν στην αστυνομία ποιοι είναι οι ανεπιθύμητοι εντός του χώρου της ομιλίας. Εικόνες που παρέπεμψαν σε οπαδούς άλλων περιοχών και εποχών, στον Μεσοπόλεμο και προκάλεσαν ανατριχίλα.

Δυο μέρες νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα την π. Τετάρτη, η πρώην συντρόφισσα των κ. Τσίπρα και Παππά, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, με εμφάνισή της σε τηλεοπτικό σταθμό «στόλισε» τους δύο εν μέσω χριστουγεννιάτικης περιόδου. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να προκαλέσει αγωγές και μηνύσεις. Και που από την στιγμή που δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά και ούτε καν η παραμικρή δήλωση-διάψευση των δύο, δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι φοβούνται και υπολογίζουν την πρώην συντρόφισσά τους. Για όσα γνωρίζει. Ούτε λίγο ούτε πολύ τους χαρακτήρισε «μαφιόζους και γκάνγκστερ και πως δρουν με όρους μαφίας». Είναι δυνατό να μην αντιδρούν μετά απ’ αυτά; Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως όσο πλησιάζει η πιθανή εκλογική ήττα της συγκυβέρνησης θα γίνονται και θα λέγονται όλο και περισσότερο απολαυστικά θέματα.

Όλα τα παραπάνω κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν την κυριότερη ειδησεογραφία μεταξύ πολλών τελεσμένων γεγονότων. Αν και εφόσον δεν προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν την ελευθερία του λόγου και του τύπου, μερικά αρρωστημένα μυαλά. Με την τοποθέτηση και την έκρηξη της βόμβας στον Σκάι και την «Κ». Μια ενέργεια, που φάνταζε να μετρά αντίστροφα μέρες για την πραγματοποίηση της. Καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κυβερνητικοί στοχοποίησαν, τόσο το συγκεκριμένο κανάλι όσο και την εφημερίδα «Κ» και κατ’ επέκταση τους δημοσιογράφους και το υπαλληλικό προσωπικό των δύο μέσων ενημέρωσης.

Θα πρέπει κάποια στιγμή, οι κυβερνητικοί να συνειδητοποιήσουν πως όταν καταφέρονται σε πρόσωπα, ενδεχομένως να «οπλίζουν» και τα χέρια εγχώριων τρομοκρατών. Με τον ίδιο τρόπο, τόσα χρόνια έπραξαν με τον κ. Λουκά Παπαδήμο -υπηρεσιακό πρωθυπουργό- και το αποτέλεσμα ήταν η έκρηξη του τρεμοδέματος στα χέρια του. Με τον ίδιο τρόπο έπραξαν σε δικαστικούς λειτουργούς (βλ. Τσατάνη και Ντογιάκο) που χειρίστηκαν υποθέσεις που προφανώς δεν είχαν τις επιθυμητές -για ορισμένους- δικαστικές αποφάσεις. Με τον ίδιο τρόπο, έθεσαν στο στόχαστρο ευρωπαίους πολιτικούς αντιπάλους τους και τα ίδια άρρωστα μυαλά απέστειλαν τρομοδέματα κ.ά. Πολλά τα παραδείγματα και φαντάζει λίγο παράξενο να μην μπορούν να καταλάβουν τα αυτονόητα οι κυβερνώντες αλλά και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Με πρώτη και «καλύτερη» την κρατική ΕΡΤ.

Κι αν όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακριά από τον δυτικο[νότιο]μακεδονικό μικρόκοσμό μας, εδώ στα τοπικά, όλα φαντάζουν «βομβαρδισμένα». Μια πόλη που έχει αφεθεί στο έλεος της αυτοκαταστροφής και του τέλματος. Σε τέτοιο βαθμό, που στο τέλος δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο στην πόλη. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν την συγκεκριμένη δημοτική αρχή, από τις πιο αδρανείς που έχουν διοικήσει την πόλη της Καστοριάς σε όλους τους τομείς. Έφτασαν τόσο χαμηλά τα δημοτικά στάνταρ που ούτε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό δεν ήταν θέση να φέρουν εις επιτυχημένο πέρας. Αρμόδιοι οι πλέον αναρμόδιοι στους περισσότερους τομείς διοίκησης της πόλης. Και πόσο περισσότερο λόγω της εορταστικής περιόδου, σ’ εκείνο της αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Που δεν κατηγορείται από τους πολίτες της Καστοριάς για τον ελλιπή εορταστικό στολισμό και το μισοφωταγωγημένο χριστουγεννιάτικο δένδρο, αλλά και για την απραξία της αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Πετσάλνικου για την διοργάνωση του καστοριανού καρναβαλιού.

Αναλώθηκαν στις μπουμπούνες ανά τα χωριά περιφερειακά της πόλης κι άφησαν την πόλη στο κακό της εορταστικό χάλι. Ενδεχομένως να το πράττουν συνειδητά, ενδεχομένως κι όχι. Γιατί απλά δεν ζουν στην πόλη, δεν κυκλοφορούν στην πόλη, δεν γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα της πόλης, δεν γνωρίζουν την ίδια την πόλη. Παρ’ όλα αυτά εκλέχτηκαν για να διοικούν την πόλη. Οξύμωρα και παράδοξα πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι φαντάζουν τόσο αναμενόμενα όλα αυτά που συμβαίνουν στην πόλη της Καστοριάς, που είναι περιττό να γίνει περαιτέρω αναφορά για αυτήν την κατάντια. Έτσι, μέσα σ’ όλον αυτόν το διοικητικό τέλμα, δεν θα γλύτωνε ούτε το καρναβάλι. Που τόσα χρόνια ανθίσταται σθεναρά στα ξενόφερτα βαλκανικά (εξωτερικά και εσωτερικά) χτυπήματα, αλλά πλέον το έχουν αφήσει στην «βορειομακεδονική» του μοίρα που το οδήγησαν συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Που κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουν απολογισμό γι’ αυτές τις ενέργειες με τα συγκεκριμένα παραγόμενα αποτελέσματα και την απαξίωση του πάλαι ποτέ ελληνικού αστικού εθίμου.

Γιατί μόλις στο περασμένο φύλλο σου έγινε λόγος για την χορήγηση τουριστικών βιζών στους σκοπιανούς κακόηχους οργανοπαίκτες και από την Παρασκευή -και το Σάββατο- ήδη άρχισαν να στοιχειώνουν τα σοκάκια της πόλης με τις σλάβικες μουσικές τους μετατρέποντας ακουστικά τουλάχιστον την Καστοριά σε πόλη της πΓΔΜ. Το καρναβάλι δυστυχώς απαξιώθηκε από ανθρώπους που δεν σεβάστηκαν την πόλη έτσι όπως την παρέλαβαν από τους παλαιότερους Καστοριανούς. Και την μετέτρεψαν σε hotspot «βορειομακεδόνων» οργανοπαικτών, βαλκανικής λούμπεν κουλτούρας και άφαντους φουστανελάδες ραγκουτσαραίους που ξορκίζουν το κακό.

Καλές γιορτές, με υγεία και καλό γλέντι στο καρναβάλι.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 965


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ