31.5.19

Λόγος & Αντίλογος



Είπαν... ακροβολισμοί



■ Διάβασα προ καιρού στην εφημερίδα ΟΔΟΣ σχετική δήλωση της κ. Ουρανίας Πιρόφσκα με καταγωγή από την Καστοριά. Είναι προφανώς από γονείς καλούς... πατριώτες... που μετά την ματαίωση των ονείρων και των σχεδίων τους προτίμησαν καταφυγόντες στα Σκόπια να αλλάξουν το ελληνικό τους όνομα και να λέγονται και να είναι Σλάβοι. Αυτοί κυρίως (όρα και Gruefski) συντηρούν πεισμόνως με φανατισμό το «Μακεδονία» για το κρατίδιο των Σκοπίων – μόρφωμα ιδρυθέν προς εξυπηρέτηση αλλοτρίων συμφερόντων και δυνάμεων, ονειρευόμενοι έτη και έτι την Makedonjia Egeiska. Δεν τους αρκεί η χάρη – το δώρο – του Τσίπρα και Κοτζιά «Βόρεια Μακεδονία», θέλουν Makedonjia σκέτο. Μήπως ακούει άραγε ο κ. Πρωθυπουργός για σταγονίδια – μακάρι να είναι σταγονίδια – από τα ... ουράνια τόξα;

■ ΟΔΟΣ 11/10/2018 Σχόλιο για τα λεχθέντα κατά την ημέρα παραδόσεως και παραλαβής σχετικά με την συμπεριφορά του περιφερειάρχη κ. Θεόδωρου Καρυπίδη. Πολύ αυστηρός, λάβρος και με κραυγές αντιπαρατέθηκε με τους επικριτές του. Ως δημοσιογράφο τον θυμούνται όλοι ως αγαπητό και αντικειμενικό. Τι τα θέλεις; Τώρα πρέπει να λιβανίζει τους κρατούντες, τους κυβερνώντες. Τώρα επιδιώκει σκοπεύοντας να πείσει περί της αριστεράς αποκλίσεώς του.

■ 19/1/2019 Αν ζούσε τώρα ανάμεσά μας ο ενωτικός για όλους τους Έλληνες Ισοκράτης ο ρητοροδιδάσκαλος ή ο Αγησίλαος, βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης, για τα τεκταινόμενα περί «Βόρειας Μακεδονίας» θα μας ταρακουνούσε με τον λόγο του.: Αισχρόνη ημίν ανέχεσθαι της Μακεδονίας ιταμώς πωλουμένης υπ’ αφρόνων γείτοσι κακοπροαιρέτοις. Ντροπή μας να ανεχόμαστε, όταν πωλείται η Μακεδονία με θρασύτητα από άφρονες σε κακόβουλους γείτονες. Αλλά η ιδιοτέλεια και η εξουσιολαγνία συγκρατούν ακόμη συντηρούμενη κάκιστα κυβέρνηση φύρδην – μίγδην (με τους έξ ή και άλλους) «παρατρεχάμενους» εξεωνημένους;

■ Οι δημοσιογράφοι και άλλοι, οι περιπατητικοί, κάνετε μια βόλτα σε χωριά μας και κωμοπόλεις. Όπου συναντώνται άνθρωποι του λαού (συμπαθέστατοι – δεν γίνεται λόγος) π.χ. στο καφενείο, στην ταβέρνα και συζητούν πολιτικά, ακούει κανείς το λιγότερο παράδοξα, αυθαίρετα και αντιφατικά, αστήρικτα, δογματικά και άλλα αταίριαστα. Πιο πολύ πρυτανεύει το θυμικό. Άρα, η πολιτεία πρώτα, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι κοινωνιολόγοι και οι παιδαγωγοί καλούνται να παίξουν τον πρώτο και κύριο ρόλο. Να εγκύψουν στο πρόβλημα της λαϊκής παιδείας, ώστε ο μέσος πολίτης τουλάχιστον να μην είναι ευκόλως ποδηγετήσιμος από καμιά προπαγάνδα ούτε υποχείριος των καιροσκόπων κομματικών, αλλά να έχει κριτική προσέγγιση σε όλα τα θέματα. Ρωτήσατε 50, 100, 300 π.χ. ανθρώπους των οικισμών, όπου περιοδεύετε, αν διαβάζουν εφημερίδα ή κάποιο βιβλίο. Θα απογοητευθείτε. Μπορεί να ευρεθούν 2 στους 100! Και αυτοί ή την εφημερίδα του γιού, του γαμπρού ή ήταν αφημένη στο τραπέζι του καφενείου. Και μόνο τους τίτλους της εφημερίδας. Η τελική σας διαπίστωση: Ό,τι αποκομίζουν από τα κανάλια των τηλεοράσεων! Δηλαδή από τα Μέσα Μαζικής Υπνώσεως και Εγκεφάλου Πλύσεως!

■ Στο βιβλίο: Μέγας Αλέξανδρος... του Χρ. Δρόσου αναφέρονται παλαιοί οικισμοί, κώμες και πόλεις της Βορείου Ηπείρου, όπου έκπαλαι κατοικούσαν Έλληνες, «έσφυζεν εκεί ο ελληνισμός». Περιοχή Καστρίνης, Βουθρωτόν, Χαονίας (με τις πόλεις) Φοινίκη, Μαιανδρία, Ογχησμός (Ά-γιοι Σαράντα), η Δολώνεια (το Δέλφινο), η Αντιγόνεια, η Αργυρίνη (το Αργυρόκαστρο), Τιτούπολις (Τεπελένι), Ομφάλιοι, Εκατόμπεδον, Κεστοράτη (πατρίδες των ευεργετών Ευαγγέλου Ζάππα, Χρηστάκη, Ζωγράφου), Πρεμετή, Αυλών, Θρόνιον, Αντιπάτρεια (την είχε χτίσει ο στρατηγός του Φιλίπ- που και του Μεγ. Αλεξάνδρου Αντίπατρος), το Πέλιον ή Πήλιον, η Μοσχόπολις. Τα ωμά ξένα συμφέροντα «επεδίκασαν» τα μέρη αυτά το 1913-1914 να αποτελέσουν το ½ του νεοϊδρυθέντος τότε κράτους της Αλβανίας.

Ευχαριστών διά την φιλοξενίαν
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 970


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ