29.6.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Η κυρία Μαρία Αντωνίου στηρίζει (και) τους κυνηγούς, φυσικά.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Με δεδομένη την αγάπη της εφημερίδας για την όπερα και τον ευρύτερο χώρο της τέχνης, σαφώς και δεν θα σου διαφεύγει πως η ελληνίδα ντίβα Μαρία Κάλλας ήταν -αν όχι η πρώτη- από τις πρώτες που δεν είδε να γίνεται πράξη τελευταία σχετική επιθυμία της για την σορό της. Που δεν ήταν άλλη από την καύση της.

Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται με αφορμή την αδειοδότηση του αποτεφρωτηρίου Αθηνών που υπογράφτηκε μεταξύ του δημάρχου Αθηνών κ. Καμίνη και του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη. Σίγουρα, πρόκειται για μία θετική απόφαση σεβασμού μιας καθαρά -τελευταίας- προσωπικής επιλογής, διευκολύνοντας παράλληλα τους συγγενείς των αποθανόντων (περίπου 3.000 αποτεφρώσεις/έτος) από το να ταξιδεύουν στην γειτονική Βουλγαρία για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του εκλιπόντος.

Κι αν η εβδομαδιαία στήλη ξεκίνησε με την επικύρωση του μεταθανάτιου δικαιώματος, με το ίδιο «μαύρο» χρώμα διάθεσης θα συνεχίσει. Καθώς πριν δύο εβδομάδες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινικές διώξεις σε 20 άτομα για «εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη (πλημμελήματα)».

Ανάμεσα στους είκοσι διωκόμενους πολλά επίκαιρα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως η περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου, ο showbiz δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς κι άλλοι πολλοί εμπλεκόμενοι. Φυσικά, κι ο 65χρονος υπεύθυνος για την έναρξη της φωτιάς. Ο οποίος είναι υπαρκτό πρόσωπο, προκάλεσε το καλοκαιρινό ολοκαύτωμα και σαφώς διώκεται.

Στο ξαναγράφω, περισσότερο για να τονιστεί η διαφορά της πραγματικότητας με την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούσαν να επιβάλλουν σ’ εκείνη την κωμικοτραγική τηλεοπτική συνδιάσκεψη. Η οποία, αν δεν «έκρυβε» 100 νεκρούς, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως stand up comedy. Ή απλά ως μια «στραβή που έκατσε στην βάρδια» όπως με θράσος είχε δηλώσει η κ. Δούρου.

Επίσης, μέσω του εισαγγελικού πορίσματος της δικογραφίας προέκυψε πως σε καμία περίπτωση η αφορμή για την τραγωδία δεν ήταν η άναρχη δόμηση -όπως έλεγαν τα παπαγαλάκια- αλλά το απόλυτο αλαλούμ που επικράτησε στον κρατικό μηχανισμό καθ’ όλη την διάρκεια του τραγικού συμβάντος. Τον οποίο ο έλληνας φορολογούμενος διαχρονικά ακριβοπληρώνει για να τον σώσει αλλά τελικά διαπιστώνει πως δεν μπορεί να σωθεί σε περίπτωση «στραβής».

Αστραπιαία λοιπόν θυμήθηκα εκείνην την χιουμοριστική -πολιτικά και επιχειρησιακά- συνέντευξη τύπου με παρευρισκόμενους διαφόρους κυβερνητικούς αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής προστασίας και πυροσβεστικής, που παρουσίαζαν δορυφορικές φωτογραφίες που «αποδείκνυαν» -κατά τα κυβερνητικά μυαλά- κάποιο συντονισμένο σχέδιο εμπρησμού που σε συνδυασμό με τον «στρατηγό Άνεμο» -για να θυμηθώ και τον αλησμόνητο Βύρωνα Πολύδωρα της Νέας Δημοκρατίας και την κλιματική αλλαγή, έκαψαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Όλα αυτά τα ψευδή στοιχεία παρουσιάστηκαν μπροστά στις κάμερες γιατί η ΠΦΑ αδυνατούσε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη (έστω επιχειρησιακή).

Εξάλλου, η αλησμόνητη δήλωση του αρχηγού της Πυροσβεστικής πως «δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό» τ’ αποκαλύπτει όλα. Αν όχι όλα, τα περισσότερα. Για το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα.. «Ποιος το έχασε για να το βρουν αυτοί που λένε ότι το μονοπωλούν;» διερωτώνται κάποιοι, με τους οποίους παραλλήλως θα συνδιερωτόμουν.

Έχοντας περάσει, σχεδόν οκτώ μήνες από την καλοκαιρινή τραγωδία κι ακούγοντας τους υπευθύνους σήμερα, θα νομίζει κανείς πως τίποτα απ’ όλα αυτά τα τραγικά δεν συνέβησαν. Πως έγινε μια «στραβή» και πάει, πέρασε. Χωρίς να χρειάζεται καμία απολύτως τροποποίηση στο συντονιστικό κι επιχειρησιακό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού σε -ο μη γένοιτο- παρόμοιες καταστάσεις. Συγχρόνως με την ημερομηνία που γράφεται η παρούσα στήλη, ερωτηματικά προκύπτουν -όχι μόνο για την περιφέρεια Αττικής- για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος. Συνεπώς και της Καστοριάς.

Έχουν προγραμματιστεί οι απαραίτητες εργασίες προς αποφυγήν πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο; Υπάρχει κάποιο προσχέδιο συντονισμού μεταξύ της ευρύτερης τοπικής αυτοδιοίκησης με την πολιτική προστασία και την πυροσβεστική; Έχουν γίνει αποψιλώσεις και χάραξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών, από την στιγμή που οι εποχές του φθινοπώρου και του χειμώνα, άφησαν πίσω τους πολλά περισσότερα κυβικά νερού (ελέω βροχών και χιονοπτώσεων, άρα και μεγαλύτερη βλάστηση) σε σχέση με τα περασμένα χρόνια;

Ή από την στιγμή που πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι περισσότεροι -από τους νυν εκλεγμένους που δεν θα ξαναψηφιστούν- θα αφήσουν στο απόλυτο διοικητικό χάος τους επόμενους; Και στην περίπτωση που οι απερχόμενοι αποφασίσουν την τακτική της μελλοντικής «τρικλοποδιάς» με σκοπό να πλήξουν τους νεοεκλεγμένους; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους πολίτες; Θα ξαναμείνουν αβοήθητοι στο έλεος μιας πυρκαγιάς εξαιτίας της πολιτικής απέναντι στο εκλογικό σώμα με άρωμα «αδυναμίας επανεκλογής»; Ή κάποιου άλλου ακραίου καιρικού φαινομένου;

Το κράτος στο οποίο κατοικούμε -γι’ άλλους είναι τύχη, γι’ άλλους ατυχία- πρέπει να έχει την στοιχειώδη οργάνωση και έλεγχο της κατάστασης στην οποία αφήνονται οι περιφέρειες και οι δήμοι ανά την Ελλάδα. Για να μην χρειαστεί σε περίπτωση «στραβής» να αποτελέσει αντικείμενο πολύμηνων εισαγγελικών ερευνών με παράλληλη ολιγοήμερη αρίθμηση «δολοφονημένων» συμπολιτών μας από κρατική αμέλεια.

Οι περισσότεροι προβληματισμοί διατυπώνονται με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Αν. Αττική. Όμως αυτό που δεν προέκυψε άμεσα από το συγκεκριμένο γεγονός είναι οι σεξιστικές τοποθετήσεις (!) της νυν περιφερειάρχη Αττικής -και συγχρόνως διωκόμενη- κ. Δούρου. Η οποία με δηλώσεις της μετά την εισαγγελική δίωξη, θέλησε να διαχωρίσει τις ευθύνες της από το φύλο της.

Ναι αγαπητή ΟΔΟΣ, πολύ καλά διαβάζεις. Και για να στο κάνω πιο ευκολονόητο θα σου παραθέσω την δήλωση όπως αυτή έγινε: «η αντιπολίτευση και κάποια ΜΜΕ έσπευσαν από τις πρώτες ώρες να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο, να βρουν κατηγορούμενη, μια ΓΥΝΑΙΚΑ, δηλαδή εμένα». Μεγαλύτερη απόδειξη γνήσιου σεξισμού από την παραπάνω δήλωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει αγαπητή ΟΔΟΣ.

Μέσα από την συγκεκριμένη στήλη κάθε φορά που θα εντοπίζεται στοιχείο σεξισμού θα τονίζεται. Και περισσότερο γιατί πολλοί -εκλεγμένοι και μη, εργαζόμενοι σε ΜΜΕ και όχι- έχουν κάπως μπερδεμένες τις έννοιες σεξισμού και σεξουαλικότητας. Στην συγκεκριμένη δήλωση της κ. Δούρου, την εμφάνιση του κάνει ο σεξισμός. Πρόκειται μάλιστα για τον ορισμό του σεξισμού.

Τι εννοούσε όμως η περιφερειάρχης επικαλούμενη την γυναικεία της φύση; Ότι η γυναίκα, είναι ένα φύλο κατώτερο από τον άνδρα και στην βάση αυτού του διαχωρισμού, δεν μπορεί να έχουν την αντιμετώπιση που έχουν οι άντρες και κατ’ επέκταση να μην έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα;

Σαφώς και δεν πιστεύω σ’ αυτές τις διαφορές και σε κάθε είδους σεξιστικού διαχωρισμού. Δεν είναι η άποψη μου αυτή. Ίσα ίσα, απεχθάνομαι ανθρώπους -και των δύο φύλων- που έχουν τέτοιες σεξιστικές απόψεις απέναντι σε ζητήματα νομικής και πολιτικής φύσης. Με λίγα λόγια και σε ελεύθερη απόδοση -χωρίς το σεξιστικό περιτύλιγμα- η κ. Δούρου θα μπορούσε να το είχε πει κάπως έτσι: «Μην με κατηγορείτε, είμαι γυναίκα».

Το ύφος και το ήθος τέτοιων δηλώσεων -από κατά τα άλλα πολέμιους του σεξισμού και τους θορυβώδεις υπέρμαχους των ισότητας των δύο φύλων- προέρχεται από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον σεξισμό για να αποφύγουν την σκληρή κριτική. Κι αυτό συνήθως γίνεται κατά κόρον στην πολιτική. Δεν θα μπορούσε να μην ασκηθεί σκληρή κριτική σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε ήταν συναρμόδιος σε μια τέτοια τραγωδία. Και το ίδιο συνέβη και με την κ. Δούρου.

Επίσης, το να μην ασκούσαν κριτική (σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και οι δημοσιογράφοι) επειδή είναι ΓΥΝΑΙΚΑ, είναι και πάλι σεξιστικό. Το οποίο όμως και πάλι διαφεύγει της κ. Δούρου. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ μια τόσο προσβλητική δήλωση για την φύση ενός ανθρώπου και μάλιστα προερχόμενη από γυναίκα.

Η οποία δεν αρκέστηκε στα όσα προσβλητικά δήλωσε επικαλούμενη το γυναικείο φύλο για την αποποίηση ευθυνών για το πρόσωπο της, τοποθετήθηκε κι εναντίον της προέδρου του ΚινΑλ. κ. Γεννηματά με τον ίδιο κακόγουστο σεξιστικό τρόπο: «Αν μου επιτρέψετε, ως ΓΥΝΑΙΚΑ προς ΓΥΝΑΙΚΑ, ως μια ΓΥΝΑΙΚΑ που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς, ας σιωπήσει μια ΓΥΝΑΙΚΑ που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο λόγω του βαριού ονόματος του πατέρα της».

Αγαπητή ΟΔΟΣ, αν κατάλαβα σωστά, προτρέπει την κ. Γεννηματά να σταματήσει την πολιτική κριτική απέναντι στην ίδια επειδή πρέπει να σεβαστεί την γυναικεία τους φύση αλλά κι επειδή βρίσκεται στην πολιτική εκμεταλλευόμενη την παρακαταθήκη του πατέρα της.

Πρώτη φορά Αριστερά αγαπητή ΟΔΟΣ, πρώτη φορά τέτοιες απροκάλυπτες τοποθετήσεις για αποποίηση ευθυνών. Κι όλα αυτά τα ζούμε, επειδή ο αγανακτισμένος υπερπατριώτης Έλληνας δεν ήθελε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και ήλπιζε στην σεισάχθεια. Στους υπερελληνάρες που γοητεύονται από το τζάμπα και το τραπεζικό «πιστόλιασμα».

Και για να μην διαφεύγει της μνήμης μας, το εκλογικό σώμα που πίστευε σε -αποδεδειγμένα πλέον για αυτούς, οι υπόλοιποι τα γνώριζαν προ πολλού- παραμύθια αλλά και φέραν κοινή συνθηματολογία περί εθνικού νομίσματος, ευρωσκεπτικισμού κοκ ήταν το 62%. Την ίδια ζουγκλοειδή κατάσταση επιζητούσαν, ψηφίζοντας διαφορετικό περιτύλιγμα αλλά το ίδιο περιεχόμενο.

Από τις δημοσκοπήσεις όμως φαίνεται πως η μοναδική ελληνική «σοφία» δεν παραδειγμάτισε τους συνέλληνες από τα εκλογικά τους λάθη. Και ψάχνουν να βρουν τον αντιΚαμένο, στο πρόσωπο του κ. Βελόπουλου. Τον γνωρίζεις σίγουρα αγαπητή ΟΔΟΣ. Ή τουλάχιστον τον έχεις ακουστά.

Πρόκειται για τον πολιτικό περιηγητή που επικαλούνταν πως έχει στην κατοχή του και διαθέτει προς πώληση τις «αυθεντικές επιστολές του Ιησού» και πως πουλά λάδι με τις ευλογίες μοναχών από το Άγιο Όρος, που καταπολεμά την ανδρογενή αλωπεκία, κοινώς φαλάκρα. Παρόλο που ο ίδιος, εξακολουθεί να... προτιμά την αλωπεκία από την τριχοφυΐα. Ακροδεξιός και βαθιά Ορθόδοξος είναι ο άνθρωπος. Όχι κανένα κορόιδο.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 978


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ