30.6.19

Λόγος & Αντίλογος



Είπαν... Ακροβολισμοί

● Όταν έστειλαν επιστολή στους Ευρωπαίους το 1992 υπέρ της Μακεδονίας 300 και περισσότεροι λόγιοι, επιστήμονες, συγγραφείς και καλλιτέχνες, και υπέγραψαν οι αείμνηστοι, ο ποιητής Ελύτης, μαζί του και η Μελίνα Μερκούρη, η κ. Αρβελέρ – Γλύκαντζη, ο Κων/νος Τσάτσος, ο Μάνεσης και τόσοι άλλοι, ήταν αυτοί εθνικιστές, με την αρνητική έννοια που αποδίδουν στην λέξη, ή νεοεθνικιστές; Να παύσει επιτέλους ο πρωθυπουργός «όλων των Ελλήνων» να συκοφαντεί ως ακροδεξιούς όλους, όσοι διαφωνούν με τις απόψεις του και ιδία με τις επιζήμιες, βλαπτικές και καταστροφικές για την πατρίδα αποφάσεις του, όπως είναι η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήθελε εν τη μεγαλο-φιλοδοξία του, να έχει αυτήν την εμβέλεια και το κύρος της Συνθήκης των Σεβρών (με το αρχικό της περιεχόμενο υπέρ των δικαίων της Ελλάδος), την οποία όμως δεν εφάρμοσαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, αμ δε!
Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θεωρεί την Συμφωνία των Πρεσπών ασύμφορη και, αν δεν ανατραπεί, χαίνουσα πληγή που θα δημιουργεί μελλοντικώς προβλήματα. Ας προσποιείται ο κ. Τσίπρας, καθώς και ο κ. Κοτζιάς, ότι δεν αντιλαμβάνονται την κοινή αγανάκτηση ανά το πανελλήνιο. Αλλά τι να κάνουν; «Προχωρούν» όσο πάει και ίδωμεν! Πολύ φοβούμαι, αν ζούσε σήμερα ο Ελύτης και προέβαινε σε παρεμφερή δήλωση για τις Πρέσπες των Τσίπρα και Ζάεφ, θα το κατέτασσαν στην... Χρυσή Αυγή.

● 17.3.2019 Καλή δύναμη με δημιουργική δράση να ευχηθούμε όλοι στον κ. Θεόδωρο Μαρδίρη, αναλαβόντα προσφάτως καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. του νεοσυστάτου «φορέως Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Δυτ. Μακεδονίας». Από την πρώτη του δήλωση φαίνεται η διάθεσή του και η ικανότητά του να ανταποκριθεί αποτελεσματικώς στα καθήκοντά του – η ευχή μας. Συνελόντι ειπείν, αιρετοί και όσοι ασκούν οιαδήποτε εξουσία, κύριο μέλημά τους η συνέπεια σε έργα, ώστε να ανήκει στο παρελθόν το σύνηθες παράπονο του κόσμου: ακούσαμε μόνο υποσχέσεις.

● Αναγνώστης της Γλωσσικής στήλης μας από τηλεφώνου με αρκετή δόση, το ομολογώ, ειρωνείας, διερωτάται: Τι θα γίνει, κ. Γλωσσαμύντωρ, με τα ελληνικά του Πρωθυπουργού μας; Σε δήλωσή του είπε: «Με αυτή την απεύθυνση του πλατιού καλέσματος...». Τι να προσθέσω εγώ στην λεξιπλαστική τάση του; Ο άνθρωπος τα ξέρει όλα... Ελληνική ιστορία (ιδίως ιστορία της Μακεδονίας), οικονομία και διπλωματία, (προ ημερών είπε έξυπνα: κυβερνούμε με συμβιβασμούς – ωραία λέξη που κοιμίζει τους αφελείς) και ας υπονοείται ότι και αυτός ανταγωνίζεται να είναι παιδί της Frau Merkel και του Τραμπ – κυβερνούμε με προοδευτικό μοντέλο. Όλοι οι άλλοι, όλα τα άλλα κόμματα δεν ξέρουν τι είναι προοδος, ούτε είναι δυνατό, κατά Τσίπρα, να είναι προοδευτικοί. Δεσμευμένη η λέξη δηλαδή μόνο για τον κ. Αλέξη και τον ΣυΡιζΑ. Η γλωσσική του ολίσθηση (όχι ... κατολίσθηση) με την απεύθυνση είναι το λιγότερο κακό από τις ιδέες και τα έργα του. Σου λέει: πώς λέμε διεύθυνση ή και κατεύθυνση; Ας πω και απεύθυνση (!). Ξεπέρασε και τον κ. Μπαμπινιώτη, που δεν περιλαμβάνει την λέξη στο λεξικό του.

● 28.2.2019 τοπικός τύπος: Σε ομιλία της στην Καστοριά η κ. Ασημακοπούλου – βουλευτής – αναφερόμενη στο σοβαρό θέμα: ενίσχυση και προστασία της οικογένειας, μεταξύ άλλων, απηύθυνε συμβουλές, ειδικότερα για την προστασία των ανηλίκων παιδιών μας που διαχειρίζονται το διαδίκτυο (internet). Σημειωτέον, ο ίδιος δεν μυήθηκα στη χρήση του διαδικτύου, δυστυχώς (;). Από επισκέψεις μου σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, παρατηρώ την... ολοκληρωτικήν αφοσίωση παιδιών του δημοτικού ή του Γυμνασίου (να εξαιρέσω τα πολλά – δόξα τω θεώ– εγγόνια μου;) στο κινητό τους, με οποίαν αφοσίωση προσηλώνονται! Τα ερωτάς, τα ομιλείς, και σχεδόν μηχανικά απαντούν. Τα πρώτα βήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς (πλην των άλλων αρνητικών!). Τις οίδεν τι διαβάζουν και ποιες «εικόνες» βλέπουν, αν δεν μεσολαβεί προλαμβάνουσα η σωστή ενημέρωση και προστασία, καθημερινά, εκ μέρους των γονέων – το υπ’ αριθμόν 1 καθήκον και υποχρέωση των υπευθύνων γονέων ενσυνειδήτως κατανοούντων την σημασία του σημερινού αυτού προβλήματος στην εποχή μας με τόσην ελευθεριότητα... Ο πας τις ασυνείδητος και διεστραμμένος αναρτά ό,τι του υπαγορεύει η δική του φύση... Θα δούμε και χειρότερα; Αλίμονο!

Ευχαριστώ διά την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 978

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ