29.6.19

Βιβλίο


Γεώργιος Δαουτόπουλος: «Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί στη γεωργία»
εκδ. Ζυγός, ΙSBN: 978-618-5063-40-5, σελ. 235 Γ. Δαουτόπουλος: daoutop.gr |  info@daoutop.gr τηλ. 2310673959, 6976793909


Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί στη γεωργίαΤο βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια και επέκταση του βιβλίου του κ. Γ. Δαουτόπουλου Εφαρμογές των ΕΜ στη Γεωργία που κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, το 2010 και το 2012, και έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από τους αναγνώστες του. Η συνέχιση της ενασχόλησής του με τους μικροοργανισμούς, αποκάλυψε πληθώρα νέων σκευασμάτων με πολλές και ενδιαφέρουσες χρήσεις που έπρεπε να γίνουν γνωστές στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα της τροφής την οποία παράγουν.

«Είναι ευτύχημα» –αναφέρει ο συγγραφέας– «που η ερευνητική κοινότητα ανά την υφήλιο έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε αυτούς τους μικροοργανισμούς, μελετώντας τα χαρακτηριστικά τους και την οικολογική τους συνύπαρξη με τα φυτά, το έδαφος και τους μυριάδες άλλους μικροοργανισμούς με τους οποίους αλληλοεμπλέκονται.

Ο πραγματικός αριθμός των μικροοργανισμών που υπάρχουν στη φύση είναι ακόμη άγνωστος. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο είδη μυκήτων και άλλων τόσων βακτηρίων από τους οποίους όμως μόλις το 5-10% έχει περιγραφεί!

Παρόλα αυτά, υπάρχει ήδη μια πλούσια γκάμα βιολογικών σκευασμάτων η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται καθώς πολλαπλασιάζεται η έρευνα και αυξάνει η κατανόησή μας σε αυτές τις δυναμικές και σύνθετες, αλλά αειφορικές αλληλεξαρτήσεις. Δυστυχώς όμως, η γνώση των φροντιστών της γης, για την ύπαρξη αυτών των βιολογικών εφοδίων, είναι περιορισμένη και συνεπώς επιβάλλεται η διάδοση των σχετικών γνώσεων.

Αυτήν την ανάγκη καλύπτει η παρούσα έκδοση, η οποία προσπαθεί να ενημερώσει τους μελλοντικούς χρήστες για τις πολύτιμες, μακροχρόνιες και δωρεάν υπηρεσίες αυτών των μικροοργανισμών. Νεώτερες εξελίξεις στα επόμενα χρόνια, θα καταγράφονται σε παραρτήματα τα οποία διαρκώς ανανεωνόμενα θα συνοδεύουν το βιβλίο, μέχρις ότου τα συμπεριλάβει η επόμενη έκδοση.

Η χρήση τους στις πολυετείς καλλιέργειες προσφέρει μακροχρόνια οφέλη, αν διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους από τη μια χρονιά στην άλλη. Έτσι, το κόστος της χρήσης τους καθίσταται μηδαμινό μια και τα οφέλη συνεχίζονται να εισπράττονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της πολυετούς καλλιέργειας.

Να σημειώσουμε ότι η παγκόσμια αγορά των σκευασμάτων με μικροοργανισμούς και άλλα βιολογικά προϊόντα που υποβοηθούν την ανάπτυξη των φυτών θα φθάσει το 2018 τα 2,2 δις δολάρια με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 12,5%. Δίκαια λοιπόν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας Γεωργικής Επανάστασης η οποία αυτή τη φορά δεν θα έχει τις γνωστές παρενέργειες της προηγούμενης.

Η παρουσίασή των μικροοργανισμών γίνεται σε 6 ξεχωριστά κεφάλαια, ανάλογα με το κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητάς τους. Ξεκινάμε με τα βακτήρια της ριζόσφαιρας και συνεχίζουμε με τις μυκόρριζες που και αυτές συγκατοικούν με τα πρώτα.

Στο επόμενο κεφάλαιο, ασχολούμαστε με τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια που ήταν από τα πρώτα που μελετήσαμε και εφαρμόσαμε στη γεωργία. Το επόμενο κεφάλαιο ασχολείται με τους εντομοπαθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι καλούνται να επιτελέσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, να αντικαταστήσουν τα χημικά φυτοπροστατευτικά.

Στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζουμε τους λεγόμενους Ενεργούς ή Αποτελεσματικούς οι οποίοι έχουν κατακτήσει ένα πολύ ικανοποιητικό μερίδιο της αγοράς και ήταν και αυτοί οι οποίοι παρακίνησαν πολλούς να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τους Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς στη χώρα μας και αλλού.

Τέλος, τρία άλλα κεφάλαια ολοκληρώνουν το βιβλίο παρουσιάζοντας την κομποστοποίηση σε μικρή και μεγάλη κλίμακα μια και η οργανική ουσία είναι αυτή που συντηρεί τους μικροοργανισμούς του εδάφους και τα Ελληνικά εδάφη την έχουνε άμεση ανάγκη.

Ακολουθεί ένα κεφάλαιο το οποίο δίνει πρακτικές οδηγίες για τη σωστή φύτευση των δένδρων και τον εμβολιασμό τους με ΩΜ ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύουμε τα εφόδια τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική εγκατάσταση των μικροοργανισμών στο αγρόκτημά μας.

Η διάκρισή τους, σε ιδιαίτερες κατηγορίες έγινε για λόγους διδακτικούς και όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια είναι για αρκετούς από αυτούς δύσκολη και ίσως αυθαίρετη μια και μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν σε δύο ή και περισσότερες κατηγορίες. Άλλωστε, η σύγχρονη τάση στην παρασκευή μικροοργανισμών για εφαρμογή στη γεωργία, χρησιμοποιεί μίγματά τους, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη δράση από αυτήν την οποία θα είχε το άθροισμα της δράσης των μεμονωμένων μικροοργανισμών. Παράλληλα, μια τέτοια πολλαπλή εφαρμογή μειώνει το κόστος εφαρμογής των μικροοργανισμών στο χωράφι.

Καλή ανάγνωση, εφαρμογή και απόλαυση των καρπών των κόπων σας.
Αν έχετε κάποιες απορίες, ευχαρίστως να σας απαντήσουμε κυρίως γραπτά μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (info@daoutop.gr)», καταλήγει ο συγγραφέας (που κατάγεται από την Καστοριά και είναι γνωστός στους αναγνώστες της ΟΔΟΥ για την πρωτοβουλία του για την συλλογή υπογραφών υποστήριξης των θέσεων και των αιτημάτων του κ. Αναστασίου Πηχεώνος σχετικά με τις χαμένες βυζαντινές εικόνες επί δικτατορίας).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 977


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ