9.6.19

ΟΔΟΣ: Το ζοφερό πολιτικό περιβάλλον


ODOS | newspaper of Kastoria, Greece
ΟΔΟΣ 14.2.2019 | 973

Το ενδιαφέρον των MME και της κοινής γνώμης, δεν περιστρέφεται πάντοτε στα κρίσιμα και σοβαρά. Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, προφανώς έχει επικεντρωθεί στην γιορτή. Η μελοδραματική κατάληξη του σφοδρού πολιτικού ειδυλλίου του ΣυΡιζΑ με τους ΑνΕλ, που οδήγησε στο σύμφωνο κυβερνητικής συμβίωσης για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αντιφατικές και ανάρμοστες εκφράσεις του λαϊκισμού, προσφέρει την δική της σημειολογία.

Αφορμές απόδρασης της σκέψης από την καθημερινότητα πάντα υπάρχουν, άλλωστε. Μετά τις γιορτές, οι φουρνιές με τις βασιλόπιτες, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακολούθως το σκετς της κυρίας Μεγαλοοικονόμου, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, που είναι μια ακόμη χρυσή μεταγραφή του ΣυΡιζΑ, τώρα ο Άγιος Βαλεντίνος, μετά οι Αποκριές και να η Τεσσαρακοστή. Διέξοδος στο αδιέξοδο. Μνημόνια τέλος, που λένε οι φιλοκυβερνητικοί. Άρχισαν τα μνημόσυνα, σύμφωνα με την Αντιπολίτευση.

Τα δεδομένα αυτά εξηγούν σε κάποιο βαθμό, για ποιο λόγο δεν είναι πολλοί αυτοί που συνειδητοποιούν πως απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες, περίπου τρεις μήνες δηλαδή, έως τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 19ης Μαΐου 2019. Με τον χειμώνα τουλάχιστον ημερολογιακά να οδεύει στην λήξη του, την διάρκεια της ημέρας να επεκτείνεται και τις καιρικές συνθήκες να συντηρούν το κρύο - ζέστη, οι ανοικτές πληγές της Καστοριάς που επιδεινώθηκαν σημαντικά ιδιαίτερα στον φετινό χειμώνα λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, αποτελούν το background της πόλης. Την προίκα της διάδοχης κατάστασης. Εκλογές λοιπόν σε πόλη και περιφέρεια με κρατήρες και ανοικτές πληγές.

Ξεχωριστά απ’ όλα αυτά, το ζοφερό πολιτικό περιβάλλον, η καθίζηση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας που προσλαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά (κατάσταση βάσης), η σημαντική πιθανότητα για ανά πάσα στιγμή –από τώρα έως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές– διεξαγωγής σχετικά πρόωρων εθνικών εκλογών, το ενδεχόμενο εκλογικού ανασχηματισμού, η συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια, συγκροτούν πτυχές της ίδιας πραγματικότητας. Αφορμή για μια ακόμη διαίρεση μεταξύ των Ελλήνων, ακόμη και μέσα στις ίδιες τις οικογένειές τους. Πόσο μάλλον στα κόμματα.

Η διαφορετική ρητορική μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόρας Μπακογιάννη (που είναι εκτός των άλλων και αδέλφια) στο θέμα της μετά την υπογραφή δέουσας στάσης, η οκνηρή και όχι λακωνική ρητορική «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» του Κώστα Καραμανλή, που τροφοδοτεί την αέναη αποστολή δήθεν βαρυσήμαντων μηνυμάτων εκ μέρους του άνευρου προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν ήδη σπείρει την διχόνοια.


Για ποιον λόγο να τους ψηφίσει ο πολίτης της Καστοριάς και πολύ περισσότερο για ποιο λόγο να τους ξαναψηφίσει, κανείς δεν εξηγεί και κανείς δεν ρωτά. 

* * *


Το ότι με την σιωπηλή έγκριση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (όχι μόνο του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ Παναγιώτη Κώττα που αρνήθηκε να συνταχθεί ακόμη και με ένα ψήφισμα αντίθεσης) στους δήθεν «Μακεδόνες» των Σκοπίων, προστέθηκε πια επίσημα και ο δήθεν «Μακεδόνας» Μουσταφάς Κεμάλ (Ατατούρκ – πατέρας Τούρκων) αποτελεί εξέλιξη που προϊδεάζει για το μέλλον και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την «προοδευτική» και φιλειρηνική προσέγγιση των εθνικών θεμάτων.

Το γεγονός ότι στα τελευταία πολλά χρόνια, που υπερβαίνουν τις τρέχουσες –αυτοδιοικητική (σε δήμο και περιφέρεια) και κοινοβουλευτική– περιόδους όπως και τα πρόσωπα, η Καστοριά ακολουθεί σταθερά πορεία παρακμής, συμβάλλει ώστε όλα αυτά εκτός από κρίσιμα, να μοιάζουν και μοιραία. Με μοιραίους πρωταγωνιστές. Που γράφονται στην ιστορία.

Κάπως έτσι καταγράφονται και τα εκλεγμένα πρόσωπα που χειρίζονται τις τύχες του τόπου, ώστε χωρίς αμφιβολία η εποχή, τρεις μήνες περίπου πριν τις εκλογές να προσφέρεται για την εκπομπή των sos.

Η αναφορά, ότι τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, σε εκδήλωση για την κοπή βασιλόπιττας από τον σύλλογο Καστοριανών των Αθηνών, τον εκπροσώπησε η ειδική σύμβουλός του κ. Σαββίνα Κατσαμπούρη που κατοικεί... μόνιμα στην Αθήνα, και είναι έμμισθη σύμβουλος επί χρόνια, αιφνιδίασε, προκάλεσε ερωτηματικά και κακή εντύπωση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο απολογισμός του δημοτικού έργου στο πλαίσιο του έργου της ειδικής συμβουλής, είναι κάτι περισσότερο από αμφιλεγόμενος. Διότι η επικουρία του δημάρχου από αμειβόμενη ειδική σύμβουλο σε θέματα ευρωπαϊκών ευκαιριών, συμβάλλει ώστε αυτό το θέμα, να μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο.

Επιτρέπει την απορία, για το πόσο χειρότερα, θα ήταν σήμερα η κατάσταση στην Καστοριά, εάν ο Δήμος Καστοριάς και ειδικά ο κ. δήμαρχος δεν διέθετε ειδικό έμμισθο σύμβουλο, επιτετραμμένο τέλος πάντων στο Κλεινό Άστυ, για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι και υποψήφιοι για την υποψηφιότητα του δημάρχου Καστοριάς, που αριθμητικά αποτελούν κάτι το πρωτοφανές, φαινόμενο που μοιάζει ακόμη πιο εντυπωσιακό λόγω της απελπιστικής κατάστασης που βρίσκεται η Καστοριά, και οι ίδιοι έχουν ήδη αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρχει επιτετραμμένος ειδικός σύμβουλος του δημάρχου στην Αθήνα ή ακόμη και στις… Βρυξέλλες, για τα ίδια θέματα!

Χωρίς να έχει έως τώρα εξαγγείλει οτιδήποτε σαφές για τους συγκεκριμένους στόχους του, έστω και ένας από τους πολυάριθμους υποψήφιους, εφ’ όσον εκλεγεί κάποιος απ’ αυτούς, έχουν φροντίσει να αναφερθούν στην ανάγκη του πρεσβευτή της Καστοριάς στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες! Για το καλό του Δήμου φυσικά.

Όλοι τους βέβαια οι υποψήφιοι έχουν περιοριστεί σε αόριστες και γενικόλογες αναφορές σε πλαίσια αρχών, αξιών, εντιμότητας και άλλα ακαθόριστα, που μόνο ανησυχία προκαλούν. Και στις επικλήσεις στην θεϊκή ομορφιά του φυσικού τοπίου της Καστοριάς, του κάλλους της δηλαδή.

Συνάμα κανείς από τους υποψήφιους να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, δεν έχει τοποθετηθεί για σοβαρά ζητήματα, όπως η προστασία της περιουσίας του Δήμου Καστοριάς, το θέμα των Σκοπίων, η βελτίωση της καθημερινότητας, η προοπτική της Καστοριάς μέσα από την αναδιανομή των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η ραγδαία υποβάθμιση του αστικού χώρου.

Με την πολιτική κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, που δοκιμάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο –όπως δεν τον γνωρίσαμε έως τώρα– τις αντοχές και την ουσία (όχι απλά την αισθητική) του δημοκρατικού πολιτεύματος, με ενδείξεις που παραπέμπουν σε εκδοχή Λατινικής Αμερικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέω κονδυλίων, τα ίδια εύλογα ερωτηματικά, εκτός από τους πολυάριθμους υποψήφιους δημάρχους, αφορούν και τα πρόσωπα που διεκδικούν το βουλευτικό αξίωμα για την Καστοριά.


ODOS | newspaper of Kastoria, Greece
ΟΔΟΣ 14.2.2019 | 973


Για ποιο λόγο να τους ψηφίσει ο πολίτης της Καστοριάς και πολύ περισσότερο για ποιο λόγο να τους ξαναψηφίσει, κανείς δεν εξηγεί και κανείς δεν ρωτά; Ένα πέπλο πολιτικής καθοσιώσεως περιβάλλει εξ ορισμού τον εκλεγμένο και τον υποψήφιο, από μόνη την εκλογή του στην πρώτη περίπτωση και με μόνη την ανακοίνωση ή ανακίνηση της υποψηφιότητας του στην δεύτερη.

Χωρίς να αγνοούνται τα ερωτηματικά που αφορούν όσους θρυλούνται ως υποψήφιοι, η περίπτωση της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς με την Ν.Δ. που επιδιώκει (μετά από τόσες τοπικές πολιτιστικές  εκδηλώσεις που παρευρέθηκε, τόσες φωτογραφίες και άλλες τόσες ερωτήσεις στην Βουλή) 3η κατά σειρά εκλογή, χωρίς να αιτιολογείται αυτή η επιθυμία για το ουσιαστικό και όχι ex officio σκέλος της υποψηφιότητας, είναι χαρακτηριστική.

Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο ισχύει και για την κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτή του ΣυΡιζΑ, που αν και δεν εκλέχτηκε με άμεση σταυροδότηση παρά μετά την απομάκρυνση του κ Ευαγ. Διαμαντόπουλου, και όμως παρά το θεμελιώδες ζήτημα της αντιπροσωπευτικής της νομιμοποίησης, ψήφισε θετικά και πειθήνια στην κυβερνητική και κομματική γραμμή, ακόμη και την Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όπως φαίνεται να βαραίνει στην συνείδησή της –με βάση την οποία οφείλει να ψηφίζει κατά το Σύνταγμα–  η κυρίαρχη άποψη του κόσμου, εγείρει ζητήματα, για την διάδοχη κατάσταση στην Καστοριά της μεταΠαΣοΚ εποχής. Χωρούν κάτω από την ίδια στέγη με την κυρία Μεγαλοοικονόμου –που αναπόφευκτα θύμισε σκηνές του «Εξορκιστή»– οι προοδευτικοί της Καστοριάς;

Πόσο μάλλον, που όπως και οι προηγούμενες έτσι και η σημερινή κυβέρνηση, που χειρίστηκε τα προβλήματα της Καστοριάς χέρι-χέρι με ένα κόμμα ακραίου πολιτικού λόγου και ύφους έως τα επίπεδα των Ψεκασμών, τίποτε δεν έπραξε για την Καστοριά.

Τα ίδια, αν δεν είναι ακόμη χειρότερα και πιο τραγελαφικά, ισχύουν και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που δείχνει να βρίσκεται στο περιθώριο. Στην επικυριαρχία του περιφερειάρχη κ. Θεοδώρου Καρυπίδη, έχουν συμπτυχθεί, ακροδεξιές, ακροαριστερές, ψεκασμένες, εθνικιστικές, έως και αντίθετες στην κοινή γνώμη για το όνομα των Σκοπίων, μονάδες και συστάδες προσώπων. Για λογαριασμό της Καστοριάς που αναδεικνύεται σε θύμα κάθε μορφής καιροσκοπισμού.




Φωτογραφία: Franz Xaver (1736-1783) Ο Υποκριτής και ο Συκοφάντης, Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, ΗΠΑ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Φεβρουαρίου 2019, αρ. φύλλου 973



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ