5.7.19

ΟΔΟΣ: Πάμε στον Άδωνι για καφέ


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 18.4.2019 | 982
Οι επισκέψεις υψηλών κομματικών εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά, όπως πρόσφατα (και συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο) του αντιπροέδρου της κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, προκαλεί κατά κανόνα εσωκομματική αναταραχή.

Εν όψει των εκλογών και της προσδοκώμενης εκλογικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα προσεχή εκλογικά μέτωπα του 2019, με την παράταξη που εκπροσωπεί ο ίδιος, όπως είναι αναμενόμενο συνωστίζονται γύρω από τους κομματικούς απεσταλμένους, όντες, παρόντες, απόντες, μέλλοντες πολιτικοί παράγοντες σε τοπικό επίπεδο και προκαλούν εκτός από αναταραχή και διαταραχή. Σε ορισμένους. Αφού μια φωτογραφία στο ίδιο κάδρο με τον κομματικό εκπρόσωπο και στην συγκεκριμένη περίπτωση τον αντιπρόεδρο κ Άδωνι Γεωργιάδη, προσθέτει μπόνους. «Γράφει» υποκαθιστά την… μεγάλη εικόνα.

Έχει βέβαια παρατηρηθεί ότι οι «υψηλοί» προσερχόμενοι στην Καστοριά, είτε ανήκουν στον κύκλο της νυν βουλευτή Καστοριάς κυρίας Μαρίας Αντωνίου, είτε απηχούν την λαϊκή δεξιά, την δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας· καθώς οι μετριοπαθείς στην πραγματικότητα μάλλον δεν ήταν ποτέ απολύτως κατανοητοί στο κοινό, την εκλογική πελατεία της Καστοριάς. Για παράδειγμα οι κεντρογενείς και πιο διαλλακτικοί, οι τύπου εκσυγχρονιστές, δεν φαίνεται να ταιριάζουν στον καμβά της εσωστρεφούς Καστοριάς.

Το φαινόμενο αυτό -του συνωστισμού δηλαδή- συνδυασμένο με τις φωτογραφίες (ή καλύτερα τις πόζες) και τα αναθέματα στον ΣυΡιζΑ, που σε κάποιο βαθμό είναι πολιτικά σκόπιμα και κατανοητά, στο μέτρο που περιορίζει την κριτική και εξαντλεί τον διάλογο στα γνωστά ζητήματα, όπως ενδεικτικά στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα προεκλογικά που αθέτησε η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ και στα όσα δραματικά συνέβησαν το 2015 στην μεγάλη πολιτική εξαπάτηση του δημοψηφίσματος, στην αγκύλωση της εθνικής οικονομίας και τα συναφή, θα έπρεπε ήδη να προκαλεί ανησυχίες και να σχολιάζεται κριτικά και γόνιμα.

Ελάχιστο καιρό πριν τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, πριν τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πριν τις εθνικές εκλογές, ο τόπος, η Καστοριά εν προκειμένω, είναι σε θέση να γνωρίζει τι δεν έκανε ο ΣυΡιζΑ (γνώση για την οποία δεν είναι αναγκαίες οι υψηλές επισκέψεις), αλλά δεν έχει ιδέα τι (συγκεκριμένα) καλό θα πράξει η Νέα Δημοκρατία για την Καστοριά, σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας, πόσο μάλλον αυτοδυναμίας.


* * *

Έχει παρατηρηθεί ότι οι «υψηλοί» προσερχόμενοι στην Καστοριά, είτε ανήκουν στον κύκλο της νυν βουλευτή Καστοριάς κ. Μ. Αντωνίου, είτε απηχούν την λαϊκή δεξιά, την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ· καθώς οι μετριοπαθείς στην πραγματικότητα μάλλον δεν ήταν ποτέ απολύτως κατανοητοί στο κοινό, την εκλογική πελατεία της εσωστρεφούς Καστοριάς. 



Κανείς δεν ρώτησε και κανείς δεν αναρωτήθηκε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά –μέρες που είναι και πλησιάζουν κιόλας– σαν τον Λάζαρο που αναστήθηκε, πολλοί είναι εκείνοι οι πολιτικά εξαντλημένοι και αναλωθέντες, που διεκδικούν σε φωτογραφήσεις και απλουστευτικά ερωτήματα που αντιστρέφουν ή διαστρέφουν την καμπύλη της ευθύνης, την δική τους (πολιτική) ανάσταση και τον δικό τους πολιτικό Μεσσία. 


* * *


Αντίθετα οι εικόνες των διαγκωνιζόμενων, της βουλευτή να θέλει οπωσδήποτε -και με την δύναμη της φωτογένειας και της πόζας- να διαδηλώνει το who is the boss (for the moment) και των άλλων να επαιτούν λίγη από την λάμψη της επίσκεψης των πολιτευτών, πολιτευόμενων, των πολιτικών παιδιών του δοκιμαστικού σωλήνα, των πεινώντων και διψώντων τον ήλιο-instagram της δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, των υποψηφίων κάθε βαθμού και κάλπης, μάλλον προβληματισμό προκαλούν. Δεν είναι μόνο εικονικά υποκατάστατα πολιτικού λόγου, αλλά και ενθαρρύνουν τις ψευδαισθήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρούνται ήδη σημαντικές υπερβολές. Ακόμη και από εκεί που δεν αναμένεται. Όχι μόνο από τους νεοφώτιστους της Νέας Δημοκρατίας που ξεκίνησαν την πολιτική μεταμόρφωσή τους όχι από την ουσία, αλλά από το στυλ και την υψηλή ραπτική, για αποδείξουν με φανατισμό ζηλωτή υποψήφιου μουεζίνη την κομματική ορθοφωνία τους, αλλά και από κάθε άλλο στέλεχος που ήδη έχει θέσει υποψηφιότητα και υψηλούς στόχους, εκτός facebook.




Έτσι ενδεικτικά, τις ημέρες που η κυρία Μαρία Αντωνίου, ύστερα από την υποδοχή και φιλοξενία στην Καστοριά του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, ταξίδεψε με κλιμάκιο στο Ισραήλ, όχι για να εποπτεύσει την προετοιμασία της Eurovision (ούτε όμως για το "Ya habibi Tel Aviv"), αλλά για να… λύσει εκεί πτυχές από τα πολύπλοκα προβλήματα του ανύπαρκτου στα λαϊκά στρώματα κλάδου της Γούνας· πίσω στην Καστοριά, δηλώσεις του βετεράνου προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράρλαμπου Καραταγλίδη, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχαν αρκετό ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν αντιδράσεις.

Εάν για παράδειγμα δεν ήταν ο ίδιος στο στόχαστρο της κριτικής και βασικός υπόλογος εξ αιτίας της μακράς και παρατεταμένης θητείας του στο Επιμελητήριο Καστοριάς με δυσδιάκριτα αποτελέσματα, ίσως οι αντιδράσεις να ήταν διαφορετικές. Και πολύ περισσότερο ίσως να ήταν διαφορετικές, εάν δεν ήταν τώρα υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη κ. Γ. Κασαπίδη, που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία. Και εάν δεν προκαλούσε εν πάση περιπτώσει την εύλογη απορία, για ποιο λόγο δεν μιλούσε νωρίτερα. Πριν δηλαδή αρχίσει να κλονίζεται η δρυς. Και πριν μια άλλη πιθανή φιλοδοξία, δεν καθιστούσε ιδιοτελή την παρέμβασή του.


* * *



«Από τη χθεσινή επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στην Καστοριά, στο "δρόμο" προς τις εκλογές, για να κάνουμε όλη την Ελλάδα γαλάζια και την Καστοριά μας ακόμη πιο γαλάζια. Διότι το γαλάζιο της Καστοριάς ήταν είναι και θα είναι πάντα πιο έντονο απ’ όλα τα σημεία»

Μαρία Αντωνίου


* * *


Φέρεται λοιπόν ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς, να ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να βοηθήσει την γούνα επειδή «δεν περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ». Και προκάλεσε όπως ήταν φυσικό και σε ένα βαθμό δικαιολογημένα, ακαριαίες τις αντιδράσεις από το κόμμα του ΣυΡιζΑ, αλλά και την ίδια την βουλευτή και υφυπουργό κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου που του έθεσε ορισμένα ερωτήματα.

Κάπως αμείλικτα, αν πράγματι έτσι είναι όπως τα παραθέτει η σημερινή κυβερνητική βουλευτής: «Κατάλαβε ή όχι πως τις δηλώσεις αυτές, τις έκανε στο Εκθετήριο του Συνδέσμου Γουνοποιών του Προφήτη Ηλία που η Ν.Δ. δεν νομιμοποιούσε, κάτι που έπραξε και νομιμοποίησε η κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ με το άρθρο 18 του νόμου 4513/2018; Κατάλαβε ποιος διέγραψε τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί, μέσω της νομιμοποίησης του κτηρίου και υπερέβαιναν το 1,2 εκατομμύριο ευρώ;».

Έθεσε βεβαίως και άλλα ερωτήματα κάπως πιο ρητορικά, η βουλευτής Καστοριάς και υφυπουργός της κυβέρνησης, που με την σειρά της δεν δείχνει εγκαίρως προετοιμασμένη να αντιληφθεί τι αναμένει όποιον ηττάται.

Δεν είναι γνωστό τι απάντησε ο κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, εάν απάντησε βέβαια. Και γιατί να απαντήσει; Αφού μάλλον ποτέ δεν αναρωτήθηκε έμπρακτα, αν στο κατάντημα της Γούνας και της Καστοριάς, εκτός από την ζοφερή οικονομική κατάσταση της εθνικής οικονομίας, έχουν συμβάλει πράγματι στο παρελθόν τα τότε κυβερνητικά κόμματα και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία, ενώ τα προβλήματα δεν απέτρεψαν οι πολιτικές του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς, με αποτέλεσμα οι ευθύνες να μην αφήνουν ανέγγιχτο κανένα.

Κανείς δεν ρώτησε και κανείς δεν αναρωτήθηκε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά -μέρες που είναι και πλησιάζουν κιόλας- σαν τον Λάζαρο που αναστήθηκε (*), πολλοί είναι εκείνοι οι πολιτικά εξαντλημένοι και αναλωθέντες, που διεκδικούν σε φωτογραφήσεις και απλουστευτικά ερωτήματα που αντιστρέφουν ή διαστρέφουν την καμπύλη της ευθύνης, την δική τους (πολιτική) ανάσταση και τον δικό τους πολιτικό Μεσσία.

Πηγαίνοντας ακόμη και στου (κατά τα άλλα συμπαθούς) Άδωνι για καφέ, που πηγαίνουν (πολιτικά) τεκνά και (πολιτικά) φρικιά και αράζουνε και (πολιτικοί) αθλητές. Και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά Κυριακή να της φύγει το στρες. Όπως λέει το γνωστό (πολιτικό) άσμα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 982



* * *
(*) Το όνομα Άδωνις στη δυτική σημιτική γλώσσα σημαίνει «Κύριέ μου», αλλά δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη θεότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός αυτός υπήρξε καρπός μιας άνομης συνεύρεσης πατέρα και κόρης, αλλά γεννήθηκε τόσο ωραίος ώστε η ίδια η Αφροδίτη, που προκάλεσε την ειδεχθή αιμομιξία, τον ερωτεύθηκε παράφορα. Για να τον έχει αποκλειστικά δικό της και ώσπου να μεγαλώσει, τον έδωσε προς φύλαξη στην Περσεφόνη, τη θεά του Κάτω Κόσμου. Γρήγορα όμως τον ερωτεύθηκε και η θεά αυτή και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να τον αποχωρισθεί. Όλες οι προσπάθειες της Αφροδίτης να τον φέρει κοντά της απέτυχαν. Τέλος στη διαμάχη των δυο θεαινών έβαλε ο Δίας. Πρόσταξε ένα τρίτο του χρόνου ο Άδωνις να μένει με την Αφροδίτη, ένα άλλο τρίτο με την Περσεφόνη και το τελευταίο να το περνά με εκείνη που θα επέλεγε ο ίδιος και που ήταν φυσικά η Αφροδίτη.

Προς τιμή του Αδώνιδος γιόρταζαν αυτή περίπου την εποχή τα Αδώνια, με συμμετοχή αποκλειστικά γυναικών, που πενθηφορούσαν και τελούσαν «πάντα τα εις κηδείας καθιερωμένα». Πάνω σε νεκρικές κλίνες, μέσα σε σπίτια, τοποθετούσαν κέρινα ομοιώματα του Αδώνιδος, περιβαλλόμενα από ποικίλα άνθη, κλαδιά και καρπούς, ενώ γύρω τους έκαιγαν λιβανωτοί και άλλα αρωματικά θυμιάματα. Οι γυναίκες θρηνούσαν γοερά και κόπτονταν για τον θανόντα θεό. Επιπλέον, φύτευαν μέσα σε πήλινες γλάστρες σπόρους από γρήγορα αναπτυσσόμενα αλλά και γρήγορα μαραινόμενα φυτά, όπως μάραθρα και διάφορες πρασινάδες, τις οποίες, αφού πότιζαν, τις ανέβαζαν στις στέγες των σπιτιών. Μια ιδέα για τις γλάστρες αυτές, που οι αρχαίοι τις αποκαλούσαν «κήπους Αδώνιδος», μας δίνουν παραστάσεις αττικών αγγείων. Στη συνέχεια περιέφεραν τα ομοιώματα του θεού στους δρόμους «κοπτόμεναι» πάλι και «θρήνους ήδον» με τη συνοδεία ενός ιδιαίτερου αυλού, που αποκαλείτο γίγγρας. Πρόκειται για μικρού μήκους αυλούς, που έδιναν έναν οξύ, διαπεραστικό, θρηνώδη και πένθιμο τόνο. Μετά την περιφορά, τα είδωλα μαζί με τους «κήπους του Αδώνιδος», που στο μεταξύ είχαν αρχίσει να φυτρώνουν, ρίχνονταν σε κάποια πηγή ή σε ένα ποτάμι. Την επόμενη μέρα γιόρταζαν «εν χαρά» την ανάσταση του θεού.



Φωτογραφία: Ο Άδωνις του François Duquesnoy (Flemish, 1597-1643), Λούβρο Παρίσι. 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 982



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ