19.7.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Τα δημοτικά έργα συνεχίζονται.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν σοκαρισμένοι από το βίντεο με την δολοφονία ενός εκ των ποινικών που εμπλέκονται σε κύκλωμα, η δράση του οποίου συντονίζεται από εντολείς που βρίσκονται εντός των φυλακών. Ολόκληρο δίκτυο κακοποιών που δρούσε και δρα εντός και εκτός των φυλακών, με την εμπλοκή μάλιστα και δικηγόρων όπως αναφέρεται, με τις εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου να είναι η «ειδίκευση» αυτού του μαφιόζικου κυκλώματος. Μάλιστα, το υπ. Δικαιοσύνης μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε έκανε λόγο για «εντυπωσιοθηρία» και για «εργολαβική δημοσιοποίηση», την ίδια στιγμή που στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως μπροστά στα μάτια των σωφρονιστικών υπαλλήλων και αστυνομικών, δολοφονήθηκε ο αλλοδαπός βαρυποινίτης. Αντί να αρκεστεί στην σιωπή για το αλαλούμ που λαμβάνει χώρα εντός των φυλακών και να λύσει το τεράστιο πρόβλημα ελέγχου και διαχείρισης όλων αυτών των βαρυποινιτών, προτίμησε στην ανακοίνωση να κουνήσει το δάχτυλο σ’ όλους όσους άσκησαν κριτική.

Εν τω μεταξύ καθώς τελείται εντός των δικαστικών αιθουσών η δίκη των συμμετεχόντων στην «μαφία του Κορυδαλλού» μερικοί εξ αυτών τραμπούκιζαν λεκτικώς τους δικηγόρους της άλλης πλευράς (κ. Βοζενμπέργκ και κ. Βορίδη). Ωστόσο, δεν αρκέστηκαν στον λεκτικό τραμπουκισμό αλλά όπως αποκαλύφτηκε λίγες μέρες αργότερα, υπήρχε σχέδιο δολοφονίας το οποίο θα εκτελούνταν εντός της δικαστικής αίθουσας, με θύμα τον βουλευτή της ΝΔ και νομικό κ. Βορίδη. Κάνοντας ολοφάνερο, το μέγα πρόβλημα του σωφρονισμού αλλά και του ελέγχου των εκάστοτε ποινικών.

Με όσα έχουν γραφτεί ως τώρα, θα έπρεπε να προβληματίσουν όσους σέβονται την ανθρώπινη ζωή αλλά και τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Όλους τους πολίτες που σέβονται την Δημοκρατία και τους κανόνες της. Που τους περισσότερους, τους νομοθετούν οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό απ’ όλους, πως έχει έρθει η στιγμή να λειτουργήσει με παρωπίδες το δικαστικό σώμα αγνοώντας τις όποιες απειλές ενδεχομένως να δέχονται και να τους αποσπούν από την τέλεση των καθηκόντων τους.


Τα δημοτικά έργα συνεχίζονται.

Και δεν είναι μόνο η υπόθεση της «μαφίας του Κορυδαλλού». Είναι πολλές οι περιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων που θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιος θαρραλέος εισαγγελέας για να αποκατασταθεί η έννομη τάξη. Για παράδειγμα, βλέποντας ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, διεκόπη την πρώτη φορά για ντου των οπαδών στον αντίπαλο πάγκο και την δεύτερη για παρόμοιους λόγους.

Έπρεπε να υπάρξει όμως ευκαιρία για συνέχιση του παιχνιδιού, μετά την πρώτη διακοπή; Κατά την άποψη των περισσοτέρων, όχι. Θα έπρεπε να διακοπεί εκείνη την στιγμή και η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις όλων όσων σουλατσάριζαν εντός του περιβάλλοντα χώρου. Όλες αυτές όμως οι νορμάλ αντιδράσεις, θα μπορούσαν να γίνουν σε κάποιο κράτος που σέβεται τους πολίτες του και δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς των διαφόρων προαγωγών. Σ’ ένα κράτος Δικαίου μ’ όλη την σημασία της συγκεκριμένης φράσης. Δεν γίνεται να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η άρρωστη ελληνική νοοτροπία, που οι ποινικές πράξεις της μειοψηφίας θα επικρατούν των έννομων της πλειοψηφίας. Αν το καλοσκεφτείς αγαπητή ΟΔΟΣ, καταρρέει ένας εκ των βασικών πυλώνων της Δημοκρατίας, που είναι η υπερισχύουσα σύννομη στάση της πλειοψηφίας.

Κι όπως αρέσει στο μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων να καυχιέται για την σύνδεση του με την αρχαία Ελλάδα και τα τότε επιτεύγματα, θα πρέπει να έχουν σε περίοπτη θέση στην σκέψη τους πως νομιμοποιώντας τις παράνομες πράξεις της μειοψηφίας, νομιμοποιούν και το πέρασμα από την Δημοκρατία σε κάποιο άλλο πολίτευμα. Επιβάλλεται πλέον η κοινωνία να γυρίσει την πλάτη στις άνομες πράξεις των ολίγων και να απαιτήσει την επαναφορά της νομιμότητας και της έννομης τάξης.

Σ’ όλα αυτά που φαντάζουν τόσο «ωραία» και ελληνικά ήρθε να προστεθεί και το περιστατικό στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν ένας εισαγγελέας και μερικοί του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησαν έφοδο σε υπό κατάληψη κτήριο με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών. Η λογική θα έλεγε πως θα έπρεπε να αναφερθεί ο αριθμός των συλληφθέντων αλλά και η ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν.

Όλα αυτά θα γινόντουσαν σε μία νορμάλ χώρα που λειτουργούν τα στοιχειώδη θεσμικά όργανα. Στην Ελλάδα, συνέβη το αντίθετο. Παραλίγο, τα κρατικά όργανα να έπεφταν στα χέρια των κακοποιών, αφού τους περίμεναν στην είσοδο του κτηρίου με δεκάδες περίστροφα και δυο-τρία καλάσνικωφ. Χώρα και θεσμοί σε πλήρη αποσύνθεση, που περισσότερο παραπέμπει σε χώρα της Λατινικής Αμερικής παρά σε ευρωπαϊκή χώρα με Δυτικού τύπου αστική Δημοκρατία.

Έτσι, αυθορμήτως μου έρχεται στο μυαλό, η απερισκεψία που λένε ή γράφουν ορισμένοι, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο. «Πάμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ευρώπη» διατυμπανίζουν, δεξιά και αριστερά. Και γιατί αγαπητή ΟΔΟΣ, να αλλάξουμε την Ευρώπη; Να τους αλλάξουμε και να τους κάνουμε σαν την αφεντιά μας; Να παραδειγματιστούν από το οργανωμένο μας δημόσιο και την γραφειοκρατία; Από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έχει στηθεί στην Ελλάδα;

Να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση, ως προς τι; Ως προς την αποτυχημένη τήρηση της έννομης τάξης; Ως προς την απαλλαγή χουλιγκάνων και των διαφόρων μπαχαλάκηδων από τις δικαστικές αίθουσες και την επαναλαμβανόμενη παρουσία τους στις κερκίδες των γηπέδων και στα στενά των Εξαρχείων; Για τις απάνθρωπες δομές στα κατά τόπους hot spots;  Ειλικρινά δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό, για τ’ οποίο θα μπορούσαμε να παραδειγματίσουμε τους Ευρωπαίους. Αντιθέτως, θα πρέπει σιγά σιγά να σταματήσει αυτή η ανόητη σκέψη περί αλλαγής των Ευρωπαίων και να τεθεί σε εφαρμογή η αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας κι όχι μόνο. Για αρχή τουλάχιστον. Ειδικά από την στιγμή που ο δρόμος της αλλαγής μοιάζει περισσότερο μακρύς από ποτέ.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 981


2 σχόλια:

  1. Γιώργος Αλεξίου [fb]20/7/19

    "Θα γίνονταν". Το "γινόντουσαν" είναι "χαμωτζιδικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nik Meselidis [fb]20/7/19

    Congrats

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ