29.7.19

Διαξιφισμοί Τζηκαλάγια-Τελιγιορίδου





Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στους Antennes του βουλευτή ΝΔ Καστοριάς ακούστηκαν ανακρίβειες και ψέματα. Ο κ. Τζηκαλάγιας ως πολιτικός, θα έπρεπε να γνωρίζει πως δεν ήμουν 2 χρόνια υφυπουργός, όπως ισχυρίστηκε, αλλά 9 μήνες. Ας έρθουμε όμως στην ουσία.

α) Αν επικοινωνούσε μαζί μου, ευχαρίστως θα τον ενημέρωνα και θα του έδινα όλα τα στοιχεία για τα ΠΣΕΑ. Το ΦΕΚ και την απόφαση για τα 2,5 εκατομμύρια για Καστοριά και Πρέσπες, τα οποία εγκρίθηκαν και είναι στην διάθεση του ΕΛΓΑ. Επίσης θα του έδινα και την απόφαση (ΦΕΚ) για την ένταξη στα ΠΣΕΑ και των σιτηρών της Καστοριάς.

β) Να τον ενημερώσω γιατί από όσα είπε είναι προφανές πως δεν γνωρίζει, πως επί ημερών της δικής μου θητείας στο υπουργείο όλος ο νομός Καστοριάς δεν χάνει την εξισωτική αποζημίωση. Οι μόνοι δύο νομοί στην Ελλάδα που δεν έχουν ούτε ένα χωριό εκτός εξισωτικής είναι της Καστοριάς και της Φλώρινας. Και όλα αυτά πάρα την απόφαση του 2013 με κυβέρνηση της ΝΔ που άλλαζε τα δεδομένα και 14 χωριά του νομού μας έμεναν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης, με επακόλουθο μείωση του εισοδήματος για τους αγρότες μας. Να του θυμίσω ότι τότε διάφοροι θεσμικοί Νεοδημοκράτες, έβγαιναν και φωνασκούσαν για καταστροφή, αλλά κανείς τους δεν έκανε ούτε μια πρόταση ή μελέτη για να μην προχωρήσει η απόφαση της ΝΔ από το 2013. Το θέμα λύθηκε τον Δεκέμβρη του 2018, με τον καλύτερο τρόπο για τον νομό Καστοριάς.

γ) Θα πρέπει να γνωρίζει πως κατά την διάρκεια της θητείας μου είχαμε ελάχιστες εισαγωγές φασολιών, γιατί με παρέμβαση μου, ζήτησα εντατικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας. Αυτό απέτρεψε τους εισαγωγείς για αθρόες εισαγωγές όπως γινόταν παλαιότερα. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί από τη ΝΔ.

δ) Για το ποιοι είχαν την διάθεση να κτυπήσουν τις ελληνοποιήσεις φαίνεται από τις αποφάσεις τους και όχι από τα λόγια. Ενημερωτικά λοιπόν για το γάλα π.χ. το μεγαλύτερο πρόστιμο επί ημερών της ΝΔ, για παράνομη ελληνοποίηση ήταν 60.000 €, ήμασταν εμείς που αυξήσαμε το πρόστιμο και πλέον ξεπερνά και το 1.000.000 € αλλά και ταυτοχρόνως κλείναμε τους παραβάτες μετά από υποτροπή. Ήδη ο ΕΛΓΟ έχει κλείσει κάποιες παρανομούσαν και άλλες είναι υπό έλεγχο.

ε) Για το τι έγινε επίσης επί των ημερών μου στο υπουργείο, να ενημερώσω πως σταμάτησε η κοροϊδία των αγροτών στο Γέρμα. Επί 15 χρόνια υπάρχει το φράγμα και κανείς δεν φρόντισε να γίνει το αρδευτικό. Στο Γέρμα γνωρίζουν ποιος ξέθαψε την μελέτη, τι προβλήματα υπήρχαν και ποιος πέρασε την έγκρισή του για 4 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, ώστε να σταματήσει η κοροϊδία των κατοίκων της περιοχής.

στ) Επί των ημερών μου στο υπουργείο εγκρίθηκε η μελέτη για το αρδευτικό του φράγματος Νεστορίου. Και εδώ θα γινόταν φράγμα χωρίς αρδευτικό. Για το ίδιο το φράγμα υπάρχει η απόφαση που πήραμε τον Απρίλιο, παρουσία του εργολάβου, της υπηρεσίας του υπουργείου και της περιφέρειας, για την συνέχιση του έργου.

ζ) Επί ημερών μου σταμάτησε δύο φορές το πρόβλημα με την ΔΕΗ για τις γεωτρήσεις. Να δούμε πως θα το χειριστείτε από Σεπτέμβριο.
Τέλος δηλώνω προς τον συνάδελφο όταν δεν γνωρίζει κάτι ή θέλει ενημέρωση, ευχαρίστως να επικοινωνήσει μαζί μου να τον ενημερώσω.

Υ.Γ. Λίγα λόγια για τα περί επιτελικού κράτους. Η επαναφορά διατάξεων της δεκαετίας του 1960 και 1970, κατά δική του ομολογία, δεν μας πάει μπροστά αλλά πολύ πίσω. Μας πάει στις εποχές που στο δημόσιο έμπαιναν όσοι είχαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και όσοι ήταν δεδηλωμένοι δεξιοί. Ακόμα περιμένω μια απάντηση από την ΝΔ για το μικρότερο κράτος. Εγώ σαν υφυπουργός σύμφωνα με τον δικό μας νόμο είχα 3 μετακλητούς υπαλλήλους. Με τον νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους αυξάνει στους 6 και αυτό το λέει μικρότερο κράτος και το παρουσιάζει ως μείωση.

Ολυμπία Τελιγιορίδου
βουλευτής ΣυΡιζΑ



* * *


Κυρία Τελιγιορίδου,

Μπορεί να ήσασταν μόνον 9 μήνες υφυπουργός, αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα ως ΣυΡιζΑ ήσασταν 4, 5 χρόνια κυβέρνηση. Θα μπορούσα απαντώντας να πω πως οι πολίτες γνωρίζουν πόσο ωφελήθηκαν από τις πολιτικές σας και γι’ αυτό σας έστειλαν στην αντιπολίτευση ή εάν θέλετε εστιάζοντας στην Καστοριά επειδή πέρασαν πολύ καλά οι αγρότες μαζί σας, γι’ αυτό μας έδωσαν ως Ν.Δ. το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα > 50%.

Για να μην θεωρηθεί όμως η απάντησή μου χλευαστική σας θυμίζω συγκεκριμένα:

α) Το πλακί φασόλι έμεινε απούλητο και οι γίγαντες πωλούνται 1,80-2,00 € όταν επί Ν.Δ. ήταν 2,80-3,00 € (ο στρατός μας σήμερα τρώει φασόλι Κιργιζίας από τις πολιτικές σας υπέρ των εμπόρων που ελληνοποιούν ασύστολα παράνομα)

β) Το σκληρό σιτάρι καταβαραθρώθηκε επί των ημερών σας στο 0,15-0,19 € όταν επί Ν.Δ ήταν σταθερά στα 0, 25 € και ενίοτε έφθανε στα 0,30 € και

γ) Ττο πρόβειο γάλα πωλείται από τον κτηνοτρόφο 0,72-0,80 € όταν είχε περάσει και το 1 € επί Ν.Δ.

Κλείνοντας οι αγρότες μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες. Ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε με το πρώτο που λέμε εδώ και χρόνια πως πρέπει να γίνει. Σύντομα η παράνομη ελληνοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων θα αποτελεί θλιβερό παρελθόν. Οι ασύδοτοι έμποροι που καταστρέφουν τον πρωτογενή μας τομέα θα παταχθούν αμείλικτα.

Ζήσης Τζηκαλάγιας
βουλευτής ΝΔ



Φωτογραφία:
  • Αλέκος Φασιανός (1935-), L'Amour (Ο Έρως), 1990.



2 σχόλια:

  1. Romylos Mantzouras [fb]29/7/19

    Ελπίζω την επόμενη φορά που η τοπική ειδησεογραφία ασχοληθεί με τους εκπροσώπους της Καστοριάς στο Εθνικό κοινοβούλιο, θα είναι όταν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, τα πολιτιστικά σωματεία, τους εκπροσώπους του κράτους στους τομείς του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και τους Δημάρχους του τόπου. Όπου θα θέσουν από κοινού τους στόχους και τις προτεραιότητες της περιοχής που κατοικείται από τους ψηφοφόρους τους. Ελπίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/7/19

    Μπάαα,αυτό θα ήταν το ιδανικό. Με ποιόν τρόπο μπορείς να τους πιέσεις να λειτουργήσουν συνεργατικά και για το καλό της κοινωνίας;
    Δυστυχώς πέραν της απομάκρυνσης απ'το ταμείο,ουδέν λάθος αναγνωρίζεται στους ψηφοφόρους. Τώρα τους ψηφίσατε ή τους ψήφισαν.....

    Έρρωσθε οι μή ψηφίσαντες

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ