17.8.19

Λόγος & Αντίλογος



Είπαν... ακροβολισμοί



■ Σε άρθρο του ο κ. Ιωάννης Σκόρδας στην εφημερίδα ΟΔΟΣ ["εδώ"] μεταξύ άλλων τονίζει: Το σημαντικό και αξιοπρόσεκτο, ότι «ψήφος στον κ. Καρυπίδη θα σημαίνει αποδοχή Μακεδονικότητας των Σκοπίων». 
Στον νομό μας όλοι οι Έλληνες κάτοικοι αλλά και όλοι οι Μακεδόνες, έχουμε αντιληφθεί και συνεπώς έχουμε εκπεφρασμένη γνώμη και γνώση για το έγκλημα που διεπράχθη εκείνον τον Ιούνιο στις Πρέσπες, και με την ψήφο μας θα αποδοκιμάσουμε στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές υποψηφίους που πεπλανημένοι –οι ίδιοι ξέρουν υπό ποίων και πώς παρασύρονται– αναγνωρίζουν «Μακεδονικότητα» στους Σκοπιανούς.
Προσωπικά, ουδέποτε θα προφέρω το –τουλάχιστον– κακόηχο «Βόρεια Μακεδονία», γιατί είναι προσβολή και διαστρέβλωση της Μακεδονίας μας, της Ιστοριάς της, δυστυχώς από Έλληνες, που φαίνεται πως έχουν την τάση ή την λαθεμένη αριστερή θέση και νοοτροπία, απλώς να είναι σε όλα κατ’ αντιπέραν των άλλων κομμάτων και έτσι ανεπαισθήτως ή συνειδητά ολισθαίνουν σε θέσεις μειοδοσίας. Δύσκολα δε διαψεύδεται το ότι υπείκουν σε ξένα κελεύσματα, αν μάλιστα πέμπονται από «Γραφείον» όχι μικράς Δυνάμεως. Τι φιλία Τσίπρα με Ζάεφ! Ούτε οι δεσμοί του Κων/νου Καραμανλή με Αντενάουερ ή με τον Ντεγκώλ εξέπεμπαν τόση... θερμότητα! Θα εδικαιολογείτο, αν αποδεικνυόταν ότι δεν υποχώρησε ο... ημέτερος χαρίσας γλώσσα και εθνότητα! Γι αυτό αμετακίνητος είμαι και θα είμαι με εκείνους τους πολλούς που θα αγωνισθούν για την ακύρωση της λεγομένης Συμφωνίας των Πρεσπών.

■ 2.5.2019 (Από την εφημερίδα Ορεστίς) Κρατήστε τον όρο: pidgin που χρησιμοποιεί σε περισπούδαστο επιστημονικό άρθρο του στην εφημερίδα φύλλο Απριλίου 2019 ο συμπατριώτης μας κ. Δημ. Ευαγγελίδης για το σλαβογενές τοπικό ιδίωμα, δηλαδή σπασμένα Βουλγαρικά. Ο αρθρογράφος, σοβαρός μελετητής του εν λόγω γλωσσικού ιδιώματος και της γενικής καταστάσεως στην Μακεδονία, τουλάχιστον από τις αρχές του 19ου αιώνα, εις ό,τι αφορά τους γηγενείς, με αδιάσειστα πειστικά επιχειρήματα αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αφού είναι ιστορικά γνωστό και το γνωρίζουμε όλοι από την ζωή και τις διηγήσεις παλαιοτέρων γηγενών, ότι οι ντόπιοι κάτοικοί της, ως γνήσιοι Μακεδόνες Έλληνες αντιτάσσονταν πάντοτε και αντέκρουαν τις προσπάθειες ελαχίστων και τα καταχθόνια παλαιά σχέδια και όνειρα προακτόρων της τότε βουλγαρικής προπαγάνδας περί ανεξάρτητης Μακεδονίας ή και προσάρτησης αυτής, κλπ. Τα ακούει όλα αυτά η πωρωμένη... ηγεσία του "Ουρανίου Τόξου", που με τα ληρώδη φληναφήματά της προσβάλλει αυτόχρημα το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας και ειδικότερα της Φλώρινας;

■ 26.4.2019 Μεγάλη Παρασκευή. Στην ΕΡΤ1 πολύ καλή και κατάλληλη για το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδος η 14η Νιζάν –ο Πόντιος Πιλάτος– του Άγ.Βλάχου. Επί τέλους! Είδαμε δράμα των Παθών του Κυρίου και στην Ελληνική! Και μάλιστα, με πολλήν εικονικότητα και προσεγμένους διαλόγους βασισμένους στα ιερά Ευαγγέλια.

■ Κυριακή των Βαΐων, 20.4.2019. Στον όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας ψάλλονται τροπάρια κατανυκτικά, όπως άλλωστε και καθ’ όλην την Μ. Εβδομάδα. Σημειώνω εδώ –το απαιτεί η επικαιρότητα, το πνεύμα, το όλο δράμα της Μ. Εβδομάδος– δύο από αυτά, κατανυκτικά, που διεγείρουν την θλίψη για την ηθική πτώση και κατάντια του ανθρώπου και που στοχεύουν στην ενσυνείδητη μετάνοια.

α) Αφορώντες εις εμέ, είπας, Κύριε, τοίς σεαυτού μαθηταίς: Μη φρονήτε υψηλά, αλλά συναπάχθητε τοις ταπεινοίς... Δηλαδή: Κύριε, είπες στους μαθητές Σου: Βλέποντας Εμένα, να μη μεγαλοφρονείτε, αλλά συμπαραταχθείτε με τους ταπεινούς. Ταπείνωση μας ζητεί ο Θεός, όχι έπαρση με περιφρόνηση των συνανθρώπων. Το συναπάχθητε (ρήμα συναπάγομαι) μη το συνδέσετε με την... απαγωγή, εδώ έχει καλό νόημα: να συμπεριφέρεστε όπως οι ταπεινοί.

β) Δεύτε ουν και ημείς κεκαθαρμέναις διανοίαις συμπορευθώμεν αυτώ καί συσταυρωθώμεν καί μεκρωθώμεν δι’ αυτόν ταίς τού βίου ηδοναίς, ίνα συζήσωμεν αυτώ. Ο ιερός υμνογράφος μας θέλει τέλειους (το ιδανικό). Με καθαρή και αμίαντη διάνοια και καρδιά συνιστά συμπόρευση και συσταύρωση, και προ πάντων, από όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες μας αφάνιση, εξάλειψη της υλόφρονος σκέψεως. όσο είμαστε προσκολλημένοι στην απόκτηση μονομερώς υλικών αγαθών και απολαύσεων, δεν θα γευθούμε την κατάσταση εκείνη «ίνα συζήσωμεν αυτώ», για να δούμε και την Ανάστασή Του.

Ευχαριστώ διά την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 985


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ