21.8.19

ΟΔΟΣ: Δύο καστοριανοί συγγραφείς



Με μια, για την ακρίβεια δύο, σημαντικές διακρίσεις η Καστοριά συμμετέχει επάξια στα 26 διηγήματα του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού διηγημάτων των εκδόσεων "Κοράλλι".  Πιο συγκεκριμένα, εξακόσιοι τουλάχιστον συγγραφείς από ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον 1ο πανελλήνιο αυτό διαγωνισμό, που όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί έτυχε σημαντικής απήχησης. Οι συμμετοχές υποβλήθηκαν με διηγήματα ως το τέλος του 2018 και σύμφω να με τα τελικά αποτελέσματα αναδείχθηκαν 26 διηγήματα. Μεταξύ των συγγραφέων που μετείχαν αλλά και διακρίθηκαν περιλαμβάνονται και η κ. Χρυσούλα Παπατέρπου-Πατρώνου με το διήγημα «Το σιουφρουμένο ρόδι», όπως και ο κ. Νικόλαος Δόϊκος με το διήγημα «Φονικό αλάτι»· και οι δυο από την Καστοριά ήδη πολύ γνωστοί στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Η διάκριση είναι σημαντική για τους ίδιους και την Καστοριά, όπου οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ έχουν την ευκαιρία και προνομία να διαβάζουν συχνά διηγήματα της κυρίας Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου (νέο διήγημά της φιλοξενείται στο οπισθόφυλλο του σημερινού φύλλου  της εφημερίδας) που είναι συστηματική και σημαντική φίλη της ΟΔΟΥ, μεγάλη αρωγός στην προσπάθεια ποιοτικής έκφρασης της Καστοριάς και εξωστρεφής με κοινωνικές δράσεις.

Ο 1ος πανελλήνιος διαγωνισμός "Κοράλλι" υποδέχθηκε θαυμάσιες αφηγήσεις που οπωσδήποτε δυνάμωσαν αυτό το ιδιαίτερο είδος του πεζού λόγου, το διήγημα. Ξεκάθαρα πλαίσια, σύνθετοι χαρακτήρες, "γεμάτες" πλοκές, συγκινητικές κλιμακώσεις και πλούσιες εν γένει ιστορίες αναμετρήθηκαν σ' ένα περιβάλλον πάντα επίκαιρο, πάντα απαραίτητο. Ο πυκνός αφηγηματικός λόγος του καλού ελληνικού διηγήματος είναι η αφετηρία, το βήμα, ο στόχος. Εκείνος, άλλωστε, που καταφέρνει να ταξιδεύει σύντομα -με λέξεις λιγοστές μα σπουδαίες- μια σφιχτή κι ακέραιη ιστορία μέχρι τα μάτια του λήπτη είναι αναγκαίος, αφού καταλαβαίνει, μετρά, επικοινωνεί το άπειρο.

Οι εκδόσεις "Κοράλλι" άνοιξαν απλώς το δικό τους παράθυρο και προ(σ)κάλεσαν την ελεύθερη και δημιουργική διηγηματική πεζογρα φία, και συγκεκριμένα το διήγημα. Απρόσμενα (ίσως, αλλά και σίγουρα) ο μπόλικος και καθαρός αέρας των πολλών συμμετοχών απ' όλη την Ελλάδα πλημμύρισε το απαιτητικό δωμάτιο της λογοτεχνίας. Τα διακριθέντα διηγήματα της παρούσας συλλογής επιτρέπουν ποικίλους περιπάτους. Μνήμη ή ελπίδα, πληγή και θεραπεία ή κατάληξη, κατόρθωμα και χειροκρότημα ή αδιαφορία, δυστοπία ή παράδεισος, εξάρτηση ή μοναξιά, επιλογή κι απόφαση, συνέπεια ή χάος, σχέση και μάθημα ζωής ή εκμετάλλευση, όνειρο και ρεαλισμός. Σημεία εισόδου ή κορύφωσης αμέτρητα με τεχνικές κι αφηγηματικούς τρόπους τόσο διαφορετικούς.



Το Κοράλλι
26 βραβευμένα διηγήματα
του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού διηγημάτων
των εκδόσεων "Κοράλλι"
Ανθολογία.ISBN13 9789609542616

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 989

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ