27.9.19

Λόγος & Αντίλογος




Είπαν…. ακροβολισμοί



■ 29/5/2019 «Επέτειο...» γιορτάζουν(!).
Δεν ντρέπεται να θριαμβολογεί για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και να ελεεινολογεί στην «επέτειό» τους σε δηλώσεις του για τον πόνο που αισθάνονται κάποιοι... εδώ και 556 χρόνια για την βάρβαρη πράξη του Μωάμεθ Β’ και των απογόνων των Μαμελούκων υπηκόων του.
H «Βασιλίς των Πόλεων» Κωνσταντινούπολη είναι η Πρωτεύουσα Ορθοδόξου Ελληνικού Κράτους, του Βυζαντίου. Θα ήταν δικαιολογημένος ο κύριος αυτός να θριαμβολογεί και να γιορτάζει «επέτειο... της Αλώσεως», αν επρόκειτο για ανακατάληψη, με το νόημα ότι κάποτε ήταν τουρκικό έδαφος και οι πρόγονοί του (Μωάμεθ Β’) επέτυχαν ανακατάληψη. Αναφέρει άκριτα στις συχνές ομιλίες του – κραυγές – και πολιτιστικές αξίες της πατρίδας του (γαλάζιας), ακριβές αντίγραφο – κόπια – από τα Ελληνικά. Δεν υπάρχουν δίπλα του σύμβουλοι με ιστορική και κοινωνιολογική γνώση και μόρφωση να τον συμβουλεύουν και να μην εκτραχύνεται τόσον και τον παρασύρει το τουρκικό μένος και η κούφια φιλοδοξία του σε εκφράσεις άστοχες και απειλές οιονεί άρπαγος ηγεμόνα, χωρίς λόγο.
Είναι ανθρώπινο συναισθηματικά και ιστορικά οι Έλληνες και όλοι συλλήβδην οι Χριστιανοί να πονούν για την Άλωση της Πόλης, είναι βαρβαρότητα να ειρωνεύεται και να γαυριά ο Τούρκος Πρόεδρος, και μάλιστα να γιορτάζει επέτειο... την 29η Μαΐου για όσα εγκλήματα και αίσχη διέπραξαν οι πρόγονοί του κατά την αποφράδα εκείνη ημέρα και μετέπειτα, στο διάστημα των τεσσάρων αιώνων σκληρής δουλείας. Για ποιο «ιερό» ... ιδανικό ήρθε να πολεμήσει και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και μας μιλάει σήμερα ο κ. Ερντογάν για πολιτιστικές αξίες της Τουρκικής Ιστορίας; Να σφάζουν, να λεηλατούν και να σκυλεύουν ασχημονούντες στον ναό της Αγίας Σοφίας είναι γι’ αυτόν πολιτισμός. Ελθέ και ίδε, Κύριε...!

■ Ο ρήτωρ Δημοσθένης στην αρχαία Αθήνα έλεγε: «Φίλιππος έστιν ό,τι άν είπη τις». Βάλετε εσείς στην θέση του ονόματος του Μακεδόνος Βασιλέως: Τσίπρας. Ο οσονούπω, ή, εν πάση περιπτώσει, μελλοντικός ιστορικός θα γράφει: Θα τον κατατάσσει στην κατηγορία της απάτης, ως αρίστης τέχνης του καιροσκοπισμού, του συκοφάντη και βερμπαλιστή με τις γενικεύσεις: «40 χρόνια φτώχειας και καθυστέρησης(!)» και άλλα ανόσια και ανούσια από τον ... ξερόλα. «Ρήμαξαν την χώρα στα βράχια(!)». Λόγια κούφια και ερεβώδη ενός κατ’ εξοχήν δημαγωγού, κακέκτυπο, το αρνητικό alter ego του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ηλιθίως αγωνίζεται να μιμείται. Στην ομοταξία των ψευτών (θρησκευτική του ... αρχή), του άφιλου πολιτικού (πώς εξοστράκισε τον κ. Βαρουφάκη και υπενόμευσε τους ΑΝΕΛ με τον κ. Πάνο Καμμένο, που πίστευε δυστυχώς στην φιλία του – αφέλεια τουλάχιστον του προέδρου των ΑΝΕΛ να δίνει εμπιστοσύνη σε έναν χθεσινό μαρξιστή – κομμουνιστή - ατομικιστή). Παιδί της ΚΝΕ αλλά όμως και εντολοδόχος της Frau Merkel και του Mr Tramp, ψευδοαριστερός δηλαδή που μπορεί παντού να χωρεί και φαντασιόπληκτος (θα αλλάξει την Ευρώπη(!) με την αλληλεγγύη του και τις συμμαχίες (!) που δημιουργεί με καταπλήσσουσα ητν φαντασία του, οσχίσας τα μνημόνια και 3ο και 4ο υπογράψας. Έκδηλη η υποκρισία του (Άθεος ων συναντάται με ορθοδόξους ιερωμένους και τους κολακεύει, επισκέπτεται μοναστήρια να τον ... ευλογούν...). Αλήθεια, ο άνθρωπος πιστεύει στην οικογένεια, ως θεσμό ακλόνητο και αναγκαίο για την συνοχή και την συνέχεια του έθνους; Έχει κάτι καλό; Να μας το ειπούν οι ψηφοφόροι του. Θα μας πουν ενδεχομένως: «Είναι όμορφος, έχει και φωνή για τα μικρόφωνα..., σπάζει εγκαίρως και ακαίρως χαμόγελα». Όλα αυτά δίνουν την εικόνα ενός κακή τη συμπτώσει για την Ελλάδα Πρωθυπουργού.

■ 12/5/2019 (Κυριακή των Μυροφόρων) Παρακολούθησα την συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Παναγιωτάτου κ. Βαρθολομαίου στην ΕΤ2. Ο Παναγιώτατος επ’ ευκαιρία ότι χοροστάτησε στο ναό Αγίου Δημητρίου περιοχής Καππαδοκίας, με έκδηλη συγκίνηση θύμισε πολλά ενδιαφέροντα ελληνορθόδοξα. «Συγκινούμαι ιδιαίτερα στους τόπους τους οποίους αγίασαν με την ένθεη δράση τους μεγάλε προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, Άγιοι όπως οι Τρεις Ιεράρχες. Τόποι, στους οποίους το Γένος μας έχει αρχαίες εστίες, που μας εμπνέουν για όλη την Χριστιανοσύνη». Δεν αφήνει ιερό τόπο της Μικράς Ασίας, νησιά, νησίδες, όπου υπάρχει ναός ή κάποιο ιερό. Επισκεπτόμενος, τελεί λειτουργία εξαιτούμενος την ευλογία και βοήθεια των διαλαμψάντων στην Μικρά Ασία Αγίων της Ορθοδοξίας για συνέχιση του Αγώνα στην θριαμβεύουσα ορθόδοξη πίστη και εκκλησία. Ο Θεός επέτρεψε... ιερά, άγια εδάφη και εστίες ελληνορθόδοξου πολιτισμού εξ αιτίας ανομημάτων(;) και ολεθρίων λαθών μας (των ημών επιγόνων) να βρίσκονται εκτός ελληνικών ορίων...

■ 9/5/2019 τοπικός τύπος. Ορθή και αξιοπρεπής η δήλωση και η στάση του προέδρου της ΝΟΔΕ Καστοριάς κ. Στεργίου Αδάμ: «ίσες αποστάσεις από τις συγκεντρώσεις υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων, όπως και περιφερειακών». 

■ τοπικός τύπος. Ο κ. Μενέλαος Μπατρίνος, ευφήμως γνωστός λόγιος συμπολίτης μας, κατοικών μεν στην Αθήνα, αλλά με το έκδηλο, αέναο ενδιαφέρον του για την γενέτειρα Καστοριά και όλον τον νομό, στο δημοσίευμά του ((ΟΔΟΣ 9.5.2019 | 985 & 23.5.2019 | 987) ) «Η φυλή των Ελλήνων» περιτρέχει με άνετο αφηγηματικό τρόπο και συνοπτικά τις ελληνικές ιστορικές περιόδους, από τις απαρχές του Ελληνισμού, ακόμη και προ του Ομήρου (8ος αι. π. Χ.) μέχρι το 1830. (θα έχει και συνέχεια). Ο αναγνώστης με όσες γνώσεις του περί την ελληνική ιστορία συνδυάζει αυτές με τις πληροφορίες από το εν λόγω δημοσίευμα, δηλαδή επιτυγχάνεται ένα φρεσκάρισμα ιστορικής αναδιφήσεως και αυξήσεως των γνώσεών μας στην Ιστορία.
Μεταξύ άλλων ο συγγραφεύς μας θυμίζει την δυσάρεστη συνέπεια του ατυχούς Ελληνο-Τουρκικού πολέμου του 1897, ότι πλην της ταπεινωτικής ήττας, υπεχρεώθη η Ελλάς να πληρώσει πολεμική αποζημίωση 170.000.000 χρυσών φράγκων, για την εξόφληση της οποίας χρειάσθηκαν 120 χρόνια (δηλαδή μέχρι το 2017!). Μέγα το δίδαγμα – μάθημα από τα αρνητικά, έστω, της νεώτερης Ιστορίας μας. Με πόση μεγάλη ευθύνη και γνώση και προβλεπτικότητα είναι ανάγκη και επιβάλλεται να ενεργούν οι κυβερνώντες εκάστοτε και όλοι οι πολιτικοί μας, όταν πρόκειται για μεγάλο εθνικό θέμα. Δεν αρκεί ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία, αν δεν έχουν ως έρεισμα την γνώση, την συν-εί-δη-ση της πραγματικότητος. Οι προμνημονευθείσες αρετές δεν λειτούργησαν δυστυχώς στην λεγόμενη Συνθήκη των Πρεσπών και έτσι «εκορέσθη» η όρεξη του κ. Ζάεφ και των δικών του.

Ευχαριστών διά την φιλοξενίαν
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 989

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ