13.8.19

ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΠΑΤΡΙΝΟΥ: Η φυλή των Ελλήνων [II]


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 9.5.2019 | 985 & 23.5.2019 | 987

Η αντίδραση το 1918 στην ήττα του 1897 από τους στρατιωτικούς υπήρξε δυναμική και είχε την τύχη να βοηθηθεί από ένα νέο πολιτικό που είχε διακριθεί στην επανάσταση στη Κρήτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μεγάλη πολιτική και διπλωματική προσωπικότητα.  O Βενιζέλος διέβλεψε ότι η θέση της Ελλάδας ως χώρα περιβαλλόμενη από θάλασσες ήταν με τη χώρα που κυριαρχεί στις θάλασσες, δηλαδή την Αγγλία και προσάρμοσε αναλόγως την πολιτική του ώστε όταν το 1914 κηρύχθηκε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος τάχθηκε με όλες τις δυνάμεις του με την πλευρά των Αγγλο-γάλλων. Η σωστή αυτή θέση για την Ελλάδα ήταν η αιτία της αρχής μιας διαίρεσης των Ελλήνων σε δύο κομματικά στρατόπεδα με αντίπαλο του Βενιζέλου τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος ήταν ο αρχηγός του στρατού που έσβησε την ντροπή του 1897 με μια ηρωϊκή και δυνατή εξόρμηση και ήταν δημοφιλής. Το 1912 μαζί με τους Σέρβους, τους Μαυροβούνιους και τους Βούλγαρους διέλυσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία που είχε υπό την κατοχή της όλα τα Βαλκάνια και εκτείνονταν μέχρι τον Δούναβη. Η συμφωνία ήταν όποια πόλη και γεωγραφική περιοχή κατελάμβανε ένας στρατός, η πόλη αυτή ανήκε στο κράτος του στρατού που την κατέλαβε. Αυτό οδήγησε σε ένα αγώνα δρόμου και δημιούργησε ένα πρόβλημα στην Ελλάδα και την αρχή του πολιτικού διχασμού.

Ο Κωνσταντίνος με τον στρατό ήταν κοντά στο Μοναστήρι πόλη σημαντική με μεγάλη και ιστορική παρουσία ελληνισμού και κέντρο της διεξαγωγής του Μακεδονικού Αγώνα με τον Ίωνα Δραγούμη και τον Παύλο Μελά. Ο πρωθυπουργός Βενιζέλος είχε τη γνώμη, που ήταν και σωστότερη να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη μέγας κόμβος επικοινωνιακός για το Αιγαίο και την ενδοχώρα. Την ένταση και την ισχυρογνωμοσύνη εκατέρωθεν αποδεικνύουν τα τηλεγραφήματα που αντηλλάγησαν.

-Αρχηγός Στρατού Κωνσταντίνος: Τον αντικεμενικόν σκοπόν (την καταστροφή του εχθρού) μόνος εγώ είμαι αρμόδιος να κανονίζω... Παρακαλώ όπως ευαρεστούενος μη προσπαθείτε όπως επηρεάζετε την διεύθυνση των επιχειρήσεων.

-Βενιζέλος Πρωθυπουργός: Παραγγέλεσθε... εισέλθετε (στην Θεσσαλονίκη) άνευ τινός αναστολής. Καθιστώ υμάς υπεύθυνον δια πάσαν αναβολήν έστω και της στιγμής.

Ο Κωνσταντίνος είχε σύζυγο την αδελφή του Κάϊζερ των Γερμανών, είχε μαθητεύσει στη Γερμανική Σχολή Πολέμου και πίστευε ακράδαντα ότι στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο νικητές θα είναι οι κεντρικές δυνάμεις δηλαδή η Γερμανία και η Αυστρία. Ήταν δηλαδή εκ πεποιθήσεως αντίπαλος των Αγγλογάλλων, οι οποίοι τον θεωρούσαν εχθρό και απαιτούσαν να παραιτηθεί. Είχαν μάλιστα στείλει το στόλο στον Πειραιά και αποβίβασαν ένα άγημα το οποίο ξεκίνησε οδομαχίες με τον κυβερνητικό στρατό στην Αθήνα. Ο Βενιζέλος πήγε στη Θεσσαλονίκη, ίδρυσε χωριστή Κυβέρνηση και κήρυξε τον πόλεμο στο πλευρό των Γάλλων εξασφαλίζοντας η Ελλάδα να είναι με τους νικητές και να έχει οφέλη. Oι Αγγλογάλλοι αποβίβασαν στρατό στην Θεσσαλονίκη και τον προώθησαν στην Σερβία για να πολεμήσουν την Γερμανία από τον Νότο. Τα στρατεύματά τους προέρχονταν κυρίως από τις αποικίες τους στην Αφρική και την Ασία με αποτέλεσμα η πόλη της Θεσσαλονίκης να γεμίσει από Αλγερινούς, Μαροκινούς, Ινδούς και άλλους Ασιάτες οι οποίοι μαζί με τους κατοίκους Έλληνες, πολλούς Εβραίους, Βλάχους να αποτελούν αληθινή Βαβυλωνία η οποία ενέπνευσε τους Γάλλους να ονομάσουν μια σαλάτα με διάφορα λαχανικά Macedoin.

Η Αγγλία το 1922 επέτρεψε στην Ελλάδα να καταλάβει την Σμύρνη και να προχωρήσει στο βάθος της Τουρκίας. Οι συνθήκες όμως άλλαξαν. Οι Άγγλοι αδιαφόρησαν για το θέμα της Σμύρνης και ο Κεμάλ ενισχυόμενος από τη Σοβιετική Ένωση της Ρωσίας νίκησε τον ελληνικό στρατό και ακολούθησε άτακτη υποχώρηση και η καταστροφή της Σμύρνης. Οι συνταγματάρχες Πλαστήρας και Γονατάς με τα υπολείμματά του στρατού κήρυξαν επανάσταση, συνέστησαν έκτακτο στρατοδικείο και καταδίκασαν σε θάνατο τον Αρχιστράτηγο Χατζανέστη, τον πρωθυπουργό Γούναρη και 4 υπουργούς. Ακολούθησε σειρά αλλαγών κυβερνήσεων. Η καταστροφή της Σμύρνης με 300.000 θύματα ήταν από τις μεγαλύτερες καταστροφές που γνώρισε η Ελληνική φυλή.

Τον 19ο αιώνα παρατηρήθηκε ένα ανθελληνικό πνεύμα στην Γαλλία πιθανόν υποκινούμενο. Αυτό φαίνεται από την καταχώρηση του ονόματος Έλλην στο λεξικό Larousse του 1898: Grec (fig) fripon escroc surtout au jeu. C' est un Grec défiez vous (Έλληνας απατεώνας κυρίως στα παιγνιόχαρτα. Είναι Έλληνας να αντιδράσετε).

Τo 1924 ανακηρύχθηκε η αβασίλευτη Δημοκρατία και το 1926 η δικτατορία του Πάγκαλου η οποία ανετράπηκε από τον Κονδύλη. Επάνοδος του Βενιζέλου από το εξωτερικό ο οποίος κερδίζει μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές το 1928 και συνάπτει σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία το 1930 και ανταλλαγή πληθυσμών με την οποία η Μικρά Ασία, τόπος στον οποίο η ελληνική φυλή είχε ανέκαθεν παρουσία, εγκαταλείφθηκε ολοσχερώς. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών στην πτωχή Ελλάδα των 5.000.000 κατοίκων προστέθηκαν 1.2000.000 πρόσφυγες σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Η εικόνα του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας στα θεωρεία του οποίου ήταν εγκατεστημένοι πρόσφυγες δείχνει την κατάσταση. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 σημειώθηκε διεθνής ύφεση και σειρά από χρεοκοπίες κρατών και η Ελλάδα εξασθενημένη από τους πολέμους της δεκαετίας 1912-1922 εγνώρισε την δεύτερη χρεοκοπία της μετά το 1893.

Το 1935 ο Κονδύλης επανέφερε την βασιλεία με βασιλιά τον Γεώργιο Β και το 1936 ο στρατηγός Μεταξάς εκήρυξε δικτατορία και οργάνωσε στρατιωτικώς την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την Ιταλική επίθεση από την Αλβανία το 1940 με μια νικηφόρο προέλαση προς την Κορυτσά η οποία προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου και έδειξε άλλη μια φορά το υψηλό φρόνημα της ελληνικής φυλής. Ακολούθησε η εισβολή της Γερμανίας στην Ελλάδα και η τριπλή κατοχή της από τη Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία επί 3 χρόνια. Οι Γερμανοί απεχώρησαν από την Ελλάδα συντεταγμένοι, αφήνοντας πίσω τα δείγματα της βαρβαρότητας που τους είχε γαλουχήσει ο Χίτλερ με τη δολοφονία όλων των κατοίκων χωριών (Καλάβρυτα 1000-1450, Δίστομο 218, Κλεισούρα Καστοριάς 279 θύματα).
Η απελευθέρωση έγινε το 1944 από τους Άγγλους οι οποίοι συνέβαλαν και στην απελευθέρωση από τον εσωτερικό εχθρό τον κομμουνισμό.

Κατά την τριπλή κατοχή η Ελληνική φυλή έδειξε τον δυναμισμό της με μια καθολική αντίσταση με ποικίλη μορφή και τρόπους. Η πιο διαδεδομένη ήταν η οργάνωση ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Εθνικό Μέτωπο) η οποία με τα επίθετα εθνικό και απελευθερωτικό ενθουσίασε πολλούς οπαδούς που δεν υποπτεύονταν ότι η οργάνωση αυτή ήταν στα χέρια των κομμουνιστών και στη συνέχεια θεωρήθηκαν όλοι ως φιλο-κομμουνιστές και είχαν συνέπειες, όταν επεκράτησε ο αντικομμουνισμός. Οι κομμουνιστές είχαν τον φανατισμό θρησκευτικής αίρεσης, και τυφλή πίστη στο κόμμα και στην κομμουνιστική Ρωσία (Σοβιετική Ένωση). Είχαν διωχθεί από τον Μεταξά και βρίσκονταν στις φυλακές ή την παρανομία. Είχαν όμως ως κόμμα αδελφική αλληλεγγύη και ισχυρή οργάνωση και ήταν οι πιο κατάλληλοι να οργανώσουν αντίσταση στην κατοχή.

Πράγματι η στρατιωτική αντίσταση που κυριάρχησε στα βουνά ήταν ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός) με το ωραίο όνομα την κομμουνιστική σύσταση, την εχθρότητα προς τους αστούς, την εξαφάνιση κάθε αντιπάλου, δολοφονία ολόκληρης της εθνικής ομάδας του Ψαρρού και πίστη στη Σοβιετική Ένωση στην οποία στηρίζονταν ότι θα τους βοηθήσει στρατιωτικά για την κατάληψη της εξουσίας.

Ο αρχηγός όμως της Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσίας) Στάλιν είχε συμφωνήσει με το Πρωθυπουργό της Αγγλίας Τσόρτσιλ στη διαίρεση της Ευρώπης σε επιρροές και η Αγγλία είχε κρατήσει την Ελλάδα με το μέρος της, με αποτέλεσμα ο Στάλιν να μην επέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας, γεγονός που αγνοούσαν οι Έλληνες κομμουνιστές. Είχαν όμως στρατιωτική βοήθεια από τον κομμουνιστή αρχηγό της γειτονικής Σερβίας Τίτο ο οποίος εποφθαλμιούσε την Θεσσαλονίκη και γι αυτό ονόμασε το νοτιότερο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας Μακεδονία. Οι κάτοικοι αυτού του χώρου ομιλούν μια σλαβική γλώσσα που μοιάζει με τη βουλγαρική και αυτοχαρακτηρίζονταν μέχρι τον Τίτο ως Βούλγαροι και η χώρα τους λεγόταν Βαρντάσκα. Μετά το βάπτισμα της Βαρντάσκα σε Μακεδονία οι κάτοικοι φέρνουν με υπερηφάνεια το όνομα Μακεδόνες. Ο ΕΛ ΑΣ με κατά τόπους φανατικούς αρχηγούς, διέπραξε φρικτά εγκλήματα, στους Γαργαλιάνους 700 θύματα, τα οποία δημιούργησαν σε όλη την Ελλάδα ένα έντονο αντικομμουνιστικό αίσθημα και απόρριψη του κομμουνισμού ο οποίος χαρακτηρίστηκε παράνομος από τις κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση. Στην Ήπειρο κυριαρχούσε η εθνική αντιστασιακή ομάδα του ΕΔΕΣ.

Ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την απελευθέρωση ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με συμμετοχή εκπροσώπων των κομμουνιστών από το βουνό οι οποίοι όμως στη συνέχεια παραιτήθηκαν. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην οποία κυριαρχούσε το σύνθημα «λαοκρατία και όχι βασιλιάς» ανάγκασε τον ευφυή Παπανδρέου να πει «πιστεύουμε και στη λαοκρατία» να γίνει πανζουρλισμός και να μπορέσει να συνεχίσει την ομιλία του.

Την 4η Δεκεμβρίου 1944 ο ΕΛΑΣ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κέντρου της Αθήνας στο οποίο ήταν η κυβέρνηση και σε όλα τα περιφερικά αστυνομικά τμήματα τα οποία κατέλαβαν και σκότωναν όσους δεν πήγαν με το μέρος τους, εκτός του κεντρικού του Μακρυγιάννη, το οποίο αμύνθηκε ηρωϊκά. Στο κέντρο οι Άγγλοι αλεξιπτωτιστές που ήταν καλά οπλισμένοι, απέκρουσαν την επίθεση και έσωσαν την κυβέρνηση. Η επίθεση αυτή ήταν η έναρξη του εμφύλιου πολέμου στον οποίο η ελληνική φυλή χωρίστηκε πάλι σε δύο στρατόπεδα. Η κυβέρνηση οργάνωσε καλύτερα την άμυνα κρατώντας το αεροδρόμιο στο Χασάνι και τον Πειραιά από τα οποία δέχθηκε μεγάλες ενισχύσεις από τους Άγγλους και τον ηρωικό λόχο που είχε σχηματισθεί από την ελεύθερη ελληνική κυβέρνηση που είχε καταφύγει στην Αίγυπτο. Δημιουργήθηκε εθνικός στρατός ο οποίος με τη βοήθεια των Άγγλων και αργότερα των Αμερικανών ανέλαβε το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης της Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ ο οποίος είχε καταλάβει μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η σύγκρουση είχε τη μορφή κανονικού πολέμου με πολλά θύματα από τις δύο μεριές. Ο ΕΛΑΣ χωρίς βοήθεια από τη Ρωσία και με μόνη ενίσχυση από τη γειτονική Γιουγκοσλαβία ήταν επόμενο να ηττηθεί. Οι σλαβόφωνοι οργανωμένοι στον SNOF πέρασαν στη Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία παίρνοντας μαζί τους, χωρίς τη θέληση τους, τους κατοίκους πολλών χωριών της παραμεθορίου. Στην Αθήνα οι κομμουνιστές συνέλαβαν 70 εξέχοντες αστούς τους οποίους οδήγησαν πεζή σε ένα προάστιο των Αθηνών όπου τους εκτέλεσαν με βασανισμούς προκαλώντας φανατικό αντικομμουνισμό στους κατοίκους.

Στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν υπήρχε μια εναλλαγή μεταξύ δεξιών με αρχηγό τον στρατάρχη Παπάγο και κεντρώων. Ο Παπάγος ως στρατιωτικός διευθύνει με επιτυχία τον αγώνα εναντίον των κομμουνιστών. Το 1958 ο νέος αρχηγός των δεξιών Καραμανλής πετυχαίνει σημαντική εκλογική νίκη, οικονομική ανάπτυξη και παραμένει ο μακροβιότερος πολιτικός ηγέτης, Το 1967 τρεις συνταγματάρχες με επικεφαλής τον Παπαδόπουλο εγκαθιστούν δικτατορία που διαλύεται μετά από 6 χρόνια με αφορμή το Κυπριακό θέμα. Το 1974 επανέρχεται ο Καραμανλής νομιμοποιεί το κομμουνιστικό κόμμα (ΚΚΕ) και το 1981 σχηματίζει κυβέρνηση ο Ανδρέας Παπανδρέου γιος του Γεωργίου.

Ο Ανδρέας μεγάλωσε στην Αμερική, υπηρέτησε στο Ναυτικό, έγινε καθηγητής στην Αμερική και το 1981 έγινες κυβερνήτης της Ελλάδας. Ο Ανδρέας, αριστερών πεποιθήσεων συμμετείχε στην ομάδα των αδέσμευτων κρατών, αποκατέστησε τους περιθωριοποιημένους εαμίτες και έφερε από τις βαλκανικές χώρες ελληνικούς πληθυσμούς που είτε είχαν εκδιωχθεί ή είχαν καταφύγει εκεί. Στο εσωτερικό αύξησε μισθούς και συντάξεις δανειζόμενος και δημιούργησε ένα φανατικό στρατό οπαδών. Η σιγουριά του Ανδρέα ότι οι οπαδοί του θα του συγχωρούσαν τα πάντα, φάνηκε από τον τρόπο που δικαιολόγησε το κτίσιμο ενός πολυτελούς σπιτιού, ενώ πολιτικά ορθό ήταν να μην φαίνεται πλούσιος. Ισχυρίστηκε ότι δανείσθηκε από δυο βουλευτές και έναν λιβανέζο φίλο. Οι δυο βουλευτές διαλέχθηκαν επίτηδες να μην είναι πλούσιοι για να μην φανεί ότι δανείζεται από πλουτοκράτες και ο δανεισμός του πρωθυπουργού μιας χώρας από κατοίκους ξένου κράτους ήταν πρωτοφανής και ανεπανάληπτος. Η υπόθεση έκλεισε με αυτό που είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης παρακαλώ! "Δεν θα ρίξουμε τον Ανδρέα για ένα κωλόσπιτο". Η ντροπή όμως μια χώρας για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού της και το ποιον του υπουργού Δικαιοσύνης αφορά περισσότερο την αντιπολίτευση, η οποία δεν αντέδρασε καθόλου, ούτε ρώτησε που βρήκαν τα λεφτά οι βουλευτές. Η ατμόσφαιρα που δημιούργησε η υπόθεση αυτή ήταν η απαρχή του ηθικού εκπεσμού και της απάθειας που σιγά-σιγά εμφάνισε η κοινωνία παράλληλα με την αβουλία της ακαδημαϊκής κοινότητας και την κατωτερότητα του πολιτικού συστήματος.

Ο Ανδρέας ήταν ο πολιτικός αντίπαλος του Καραμανλή με τον οποίο αποτελούσε το δίπολο στο οποίο ήταν χωρισμένη πολιτικά η ελληνική φυλή. Σε αυτή τη δυαδική σχέση η οποία κράτησε αρκετά χρόνια εμφανίστηκε ένας τρίτος παράγοντας στο πρόσωπο ενός συμπαθητικού 30χρονου, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το 4% των ψήφων που πήρε το 2009, έγινε πρωθυπουργός το 2015 και κυβέρνησε επί 4 χρόνια. Ο Τσίπρας πολιτικός ακτιβιστής στα νιάτα του, αριστερός ριζοσπάστης στη νοοτροπία, ο οποίος στην Ευρωβουλή τάχθηκε αριστερότερα των σοσιαλιστών, αναγκάστηκε από την πίεση των γεγονότων και των διεθνών μεγάλων δυνάμεων, Αμερικής και Γερμανίας, να στραφεί προς την κεντροαριστερά.

Η ελληνική φυλή στη μεγάλη διαδρομή της, δέχθηκε πολλές προσμίξεις από τους διάφορους εισβολείς που πέρασαν ή έμειναν στα εδάφη που κατοικούσε και αφομοιώθηκαν όλοι από τους αυτόχθονες Έλληνες. Με τις προσμίξεις αυτές έλαβε γενετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, αλλά προσέφερε και τα δικά της στους βαρβάρους, τα οποία πολιτισμικά ήταν σε όλες τις περιπτώσεις πολύ ανώτερα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαΐου ο2019, αρ. φύλλου 987


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ