8.10.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Η Καστοριά ανάσανε το περασμένο Σαββατοκύριακο

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Σαμία έκπληξη – σε εμένα τουλάχιστον– δεν προκάλεσε η ανακοίνωση των υποψήφιων βουλευτών των δύο –μεγαλύτερων–κομμάτων, του ΣυΡιζΑ και της ΝΔ. Κι αν οι ανακοινωθέντες υποψήφιοι των κυβερνώντος κόμματος έμοιαζαν λίγο– πολύ αναμενόμενοι, έως του σημείου να αφήνουν απαθείς ακόμη και τους ίδιους τους υποστηρικτές του ΣυΡιζΑ, στην ΝΔ, η ανακοίνωση των υποψηφίων επέφερε σχετική «αναστάτωση» στην τοπική βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την οποία τοπική αναταραχή των ψηφοφόρων που ψήφιζαν επί σειρά ετών –ή ακόμα και δεκαετιών– και θα συνεχίσουν να ψηφίζουν ΝΔ, κατάφερε να μεταδώσει μέσω του κύριου άρθρου σου ο «(απλώς) Αναγνώστης σου» στο προηγούμενο φύλλο της ΟΔΟΥ. Έτσι τουλάχιστον το εξέλαβα εγώ, όταν το πρωτοδιάβασα. Καθώς ανακουφιστικό ήταν το συναίσθημα που εξέπεμπε μέσω του κειμένου του, ύστερα από την ισοφάριση της ΝΔ για την επιλογή των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, που θα πλαισιώνουν το δικό της τοπικό ψηφοδέλτιο.

Για τον πολύ απλό λόγο, πως όλα τα ονόματα που τελικά επελέγησαν, ήταν πολύ γνωστά στους κύκλους των φίλων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Σε τοπικό επίπεδο κι όχι μόνο. Ήδη άλλωστε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαν αρχίσει δειλά-δειλά να διαδίδονται τα δύο ονόματα που θα συμπλήρωναν τους δύο αδιαφιλονίκητους υποψήφιους: την νυν και τον τέως βουλευτή. Κάτι σαν τα γνωστά στανταράκια στο κουπόνι του στοιχήματος. Παρόλο που μέχρι και την τελευταία στιγμή, ένας από τους τέσσερις υποψηφίους, δεν ήταν και σίγουρος/η για την θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί όπως άφησαν να εννοηθεί από τους κύκλους της τοπικής ΝΔ, μεγαλοστέλεχος της παράταξης προέτρεπε τον πρώτο σε μονοσταυρίες εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο του κ. Κασαπίδη –στον νομό Καστοριάς– να κατέλθει υποψήφιος με την ΝΔ ή να αυτοπροταθεί στην ηγεσία του κόμματος, από την στιγμή που έγινε ο κάτοχος ρεκόρ σε μονοσταυρίες. Μάλιστα, κάνοντας την άτυπη σύγκριση (λόγω διαφορετικών εκλογικών διαδικασιών, περιφερειακών και βουλευτικών εκλογών) επί των συνολικών ψήφων που συγκέντρωσαν οι δυο τους, τότε θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα πως ο νεοεκλεγμένος κ. Σαββόπουλος θα ήταν ο πρώτος και με διαφορά.

Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν την νυν βουλευτή κ. Αντωνίου να είναι εκείνη που παραλίγο θ’ άνοιγε τον πολιτικό της λάκκο στον οποίο θα έπεφτε μέσα μόνη της. Αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο από τα στελέχη της Πειραιώς, θα δινόταν η δυνατότητα να κάνουμε λόγο –αλά Ευάγγελο Βενιζέλο– για την μέγιστη πολιτική αυτοχειρία στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Καστοριάς. Από την άλλη μεριά, κάποιοι λένε πως την εν λόγω προτροπή στον κ. Σαββόπουλο την έκαναν όσοι θέλουν να πριονίσουν την κομματική πρωτιά της κ. Αντωνίου και το πολιτικό της μέλλον, επιζητώντας την αλλαγή ακόμα και σε τοπικό επίπεδο.

Σίγουρα όμως, την αλλαγή, το νέο και το φρέσκο στα ψηφοδέλτια του κόμματος της ΝΔ –ο πρόεδρος της κι όσοι ενεπλάκησαν στην επιλογή των υποψήφιων– το συνάντησαν στα πρόσωπα των κκ. Κανδύλη και Τσιφλικιώτη (με αλφαβητική σειρά). Οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενα των στελεχών της ΝΔ, κι οι δύο τους ανήκουν στο 60% των πρωτοεμφανιζόμενων στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Κι αν οι ιδεολογικές καταβολές του κ. Τσιφλικιώτη είναι λίγο-πολύ γνωστές και πέρα αμφιβολιών, εκείνες της κ. Κανδύλη είναι κάτι διαφορετικό ως χθες από το γαλάζιο της ΝΔ ίσως περισσότερο κι’ από πράσινες και τοπικά επιβεβαιωμένες. Μεγαλύτερη απόδειξη από την συμμετοχή και εκλογή της με το πράσινο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της κ. Ζεμπελιάδου, νομίζω πως δεν υπάρχει. Αυτά προς αποφυγή όποιων παρεξηγήσεων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Ωστόσο, οι φίλοι της ΝΔ –κι όχι μόνο– δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως η υποψηφιότητα της κ. Κανδύλη, αποτελεί μέρος της διεύρυνσης της ΝΔ προς την κεντροαριστερά όπως εξάλλου είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης (όσον αφορά τις ενστάσεις για το κριτήριο της επιλογής των στελεχών για την διεύρυνση, είναι θέμα άλλης συζήτησης). Επιπλέον, το έδειξε με τις πράξεις του, όταν και ενέταξε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους αριστερόστροφους κκ. Τατσόπουλο, Ψαριανό, Παπαδημητρίου κοκ.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, γιατί να μην συμπεριληφθεί κι η αριστερόστροφης καταβολής κ. Κανδύλη; Θ’ αποτελεί κι η ίδια μέρος ενός κοινωνικού τρικ διεύρυνσης που θα ταυτιστεί με το μήνυμα της «αυτοδύναμης Ελλάδας» και του ευρύτερου κοινωνικού συνθήματος «ενωμένοι μπορούμε». Εξ άλλου, αυτός δεν είναι κι ο απώτερος σκοπός του κόμματος της ΝΔ; Την επιστροφή στην εξουσία και μάλιστα με αυτοδυναμία. Η οποία δεν διεκδικείται χωρίς την «πλατιά διεύρυνση» που ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Αν πάλι κανείς παραμένει δύσπιστος πως όλα αυτά τα ευχάριστα κι άξια αναφοράς λαμβάνουν χώρα στην Καστοριά, αρκεί να τους αναφέρει κάποιος και την γκάφα ολκής που έκανε ο πρόεδρος της ΟΝΝεΔ μέσω της επίσημης σελίδας του νομαρχιακού οργάνου της ΝΔ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ο οποίος ποστάροντας στην σελίδα της οργάνωσης του υποψήφιους που ανακοινώθηκαν από την επίσημη ΝΔ, άθελα (;) του έδωσε μεγαλύτερο χώρο στην φωτογραφία της υποψήφιας και νυν βουλευτή κ. Αντωνίου.

Δίνοντας την αφορμή για την έκφραση πολλών παραπόνων αλλά κι επικριτικών σχολίων, που τον ανάγκασαν σε διαγραφή της εν λόγω ανάρτησης. Η Νέα Δημοκρατία μέσω των επίσημων οργάνων της αλλά και στελεχών της, δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας. Κι αυτό φαίνεται πως θα μας κρατά σε διαρκή εγρήγορση χαρίζοντας ευδιάθετες στιγμές και πολιτικά σκηνικά γέλιου κερδίζοντας με το σπαθί τους την ταυτόχρονη αυστηρή κριτική. Χωρίς κανένα ίχνος ευκαμψίας κι ευπεψίας.


Ανάσα δίπλα στην πράσινη λίμνη

Το π. Σαββατοκύριακο στην Καστοριά, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες τριάθλου [περισσότερα "εδώ"] δίνοντας την δυνατότητα να διαγωνισθούν οι συμμετέχοντες στην κολύμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο. Πάντα στην από κοινού διοργάνωση του δήμου, του ΝΟΚ και της διοργανωτικής εταιρείας που αναλαμβάνει την διεκπεραίωση των συγκεκριμένων τύπου αγώνων. Κι αν όλα κύλησαν ομαλά στο αθλητικό κομμάτι της διοργάνωσης, παράλληλα δημιούργησαν και πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα. Από τα οποία δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν οι αστυνομικοί οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι στις θέσεις που απαγορευόταν η διέλευση των οχημάτων.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν εντοπίζεται στο εύκολο «θύμα» που δεν άλλο από τους αστυνομικούς ρύθμισης της κυκλοφορίας. Είναι μεγαλύτερο και αποτελεί μια από τις νεότερες παθογένειες του ελληνικού τρόπου οργάνωσης και εκπέμπει προχειρότητα, χαλαρότητα και ωχμωρεαδερφισμό. Οι επιλογές κι η επιθυμία όπως αυτές εκφράζονται μέσω της πλειοψηφίας είναι και η βάση της Δημοκρατίας. Οι επιλογές και τα δικαιώματα των μειοψηφικών ομάδων –όπως εδώ των 150 περίπου αθλητών– είναι άκρως αποδεκτά και κατανοητά. Κι αυτή είναι και η προσωπική μου θέση για τα δικαιώματα των ολίγων. Πως είναι το ίδιο αποδεκτά μ’ εκείνα τις πλειοψηφίας. Χωρίς όμως να φτάνουν σε σημείο να παραβιάζουν εκείνα της πλειοψηφίας. Γιατί τότε χάνεται το νόημα της ελληνικής Δημοκρατίας μετατρέποντας την χώρα σε Δικαιωματιστάν.

Έτσι, έφτασαν στο σημείο αντί να το διαφημίζουν και να προσελκύουν νέους να πάρουν μέρος στο επόμενο event να το δυσφημούν οι ενέργειες των υπευθύνων για την κυκλοφοριακή ρύθμιση. Όπως ακριβώς συμβαίνει και μ’ όσους δικαίως –ή αδίκως– διαμαρτύρονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα και κλείνοντας τους κεντρικούς δρόμους μιας πόλης, υποχρεώνουν τους οδηγούς σε ταλαιπωρία. Φτάνοντας τους στο σημείο να τάσσονται απέναντι τους, αντί μαζί τους. Κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας. Ο ένας δεν σέβεται τον άλλον, οι πολλοί τους λίγους κι οι λίγοι τους πολλούς.

 Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 992.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τηνTrimore Multisports tour.


Σχετικά: ΟΔΟΣ: Μία εξωστρεφής πόλη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ