Ασυνήθιστα εξωστρεφής έδειχνε η Καστοριά το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο λόγος φυσικά ήταν κάποιες από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και (επιτέλους) δεν είχαν σχέση με την (αληθινή ή πλαστή) παράδοση του τόπου. Την οποία ως γνωστό "προάγουν" σωματεία και ιδιώτες επί δεκαετίες, καθηλώνοντας την περιοχή σε επίπεδα καθυστέρησης και απομόνωσης. Τα δεσμά της παράδοσης και (ακόμη χειρότερα) της "παράδοσης", ευθύνονται άλλωστε για την ζοφερή κατάσταση στην περιοχή.
Αυτή την φορά το Σαββατοκύριακο είχε events με σπορ, ψυχαγωγία, αθλητισμό και συνήθειες που αρμόζουν στο 2019 και σε μία σύγχρονη πόλη. Σύμπτωση ή σημείο μιας μεταβολής που μπορεί να εξελίσσεται, κανείς δεν γνωρίζει.
Πάντως τα χρώματα, η καλή διάθεση, όχι μόνο σκέπασαν για λίγες ημέρες τα ακανθώδη προβλήματα των υποδομών -το καλοκαίρι και η γραφική φύση της πόλης συνέδραμαν- αλλά και ενέπνευσαν ίσως την σκέψη, για το πώς θα μπορούσε να γίνει η πόλη, και η περιοχή ευρύτερα, αν σταματήσει να κυβερνά ο αυταρχισμός των παραδοσιακόπληκτων.
Το πάρτυ Panelele 2019 -Hope for Autism, που οργανώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό - ΔΑΔ Ν Καστοριάς, με την συμμετοχή νεολαίας στον Προφήτη Ηλία, είχε μεγάλη επιτυχία τόσο στην μουσική κάλυψη όσο και στην επιλογή του χώρου.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος 220 μοτοσικλετιστές από 18 χώρες έλαβαν μέρος στο 38ο FIM Motocamp. Ενδεικτικά κατέφθασαν από Φινλανδία, Ιταλία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα κ.α στην διοργάνωση της FIM, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλετισμού, που διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια τέτοιες συναντήσεις. Το επίκεντρο ήταν το Νεστόριο, αλλά η αίσθηση ότι κάτι όμορφο εξελισσόταν, διαδόθηκε παντού, φυσικά και στην πόλη.
Ακόμη μια διοργάνωση, αυτή την φορά στο Τρίαθλο, με την συμμετοχή τουλάχιστον σαρανταπέντε αθλητών, κάποιοι από τους οποίους προέρχονταν από την περιοχή και την πόλη, δημιούργησε μεν ένα κυκλοφοριακό και οδηγικό σοκ σε οδηγούς και ανίδεους, αλλά συνέβαλε και αυτό στην αισιόδοξη αίσθηση, (ή ψευδαίσθηση).
Το Τρίαθλο, στην κατηγορία Olympic Distance Triathlon περιέλαμβανε 1,5χλμ κολύμβηση, 52χλμ ποδηλασία, 10χλμ τρέξιμο, ενώ η κατηγορία Half Olympic Distance Triathlon αντίστοιχα 750 μ κολύμβηση, 26 χλμ ποδηλασία, 5 χλμ τρέξιμο.
Βέβαια, η κολύμβηση στα νερά της λίμνης και μάλιστα στην περιοχή κοντά στο Διοικητήριο προβληματίζει, δεδομένου ότι η ποιότητα των νερών της λίμνης δεν θεωρείται από τους μονίμους κατοίκους της Καστοριάς κατάλληλη για κολύμβηση και για τον λόγο αυτό άλλωστε αποφεύγεται το σπορ, αφού παρά τις ενίοτε καθησυχαστικές ανακοινώσεις φορέων για την καταλληλότητα των νερών, η κοινή γνώμη δεν μοιάζει να πείθεται.
Παρά τον αστερίσκο για την κολύμβηση, που είναι σοβαρός και πρέπει να προβληματίσει για το παρόν και το μέλλον, οι εκδηλώσεις αυτές, ίσως και κάποιες άλλες, θα μπορούσαν να αποτελούν την αρχή ενός κανονικού παραμυθιού, που θα ξεκινούσε κάπως έτσι: "ήταν κάποτε μια πόλη με λίμνη που την κατοικούσαν χαρούμενοι άνθρωποι και την επισκέπτονταν και άλλοι".
Όμως όλα αυτά, μια φορά και ένα καιρό.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 992
Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Trimore Multisports tour
Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Trimore Multisports tour
Σχετικά: ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ
Τη λίμνη, όμως, ο "Αντιδήμαρχος για τη Εξυγίανσή της λίμνης" (λέμε τώρα), την άφησε πράσινη-πράσινη. Και με καινούριο μηχάνημα μισού εκατομμυρίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧε, χε... Έτσι δείχνουμε, πόσο εξωστρεφείς, είμαστε!