10.12.19

Το Σκάκι



“Η θητεία του καλοκαιριού”

● Στις αρχές του καλοκαιριού ξαφνικά προσγειώθηκαν τρία ναυλωμένα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο "Αριστοτέλης". Αμέσως άρχισαν οι τυμπανοκρουσίες των τοπικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ για τον... «συνωστισμό» που παρατηρήθηκε στον αερολιμένα και την «μεγάλη αύξηση του τουρισμού», που ξεκινάει λέει από την Καστοριά, μετά την συμφωνία των Πρεσπών! Οι incognito επιβάτες (προφανώς όχι τουρίστες αλλά αξιωματούχοι, υπάλληλοι, πολιτικοί;) αφίχθησαν την (εργάσιμη) Δευτέρα και αναχώρησαν την (εργάσιμη) Παρασκευή. Κύριος προορισμός τους, σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή των Πρεσπών.

● Μαζί με τα τοπικά ιντερνετικά blogs πανηγύρισε για τα τρία ιδιωτικά αεροπλάνα και ο (τότε) αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης-Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου και Τουρισμού κ. Παναγιώτης Κώττας, αιτιολογώντας ότι το έργο του απέφερε καρπούς. Δηλαδή, ότι τα ταξίδια τα οποία έκανε στις διάφορες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, έγιναν γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, «για τον τουρισμό και την αναπτυξιακή προοπτική της Καστοριάς». Έκτοτε, δεν προσγειώθηκαν άλλα ναυλωμένα ιδιωτικά αεροπλάνα. Η αποστολή των Πρεσπών εξετελέσθη. Στην αίθουσα αναμονής (πάλι) η Καστοριά.

● Εκεί πάλι στις αρχές του έκτου μήνα του καλού, δηλαδή του Ιουνίου, ο νυν δήμαρχος κ. Ι. Κορεντσίδης από τη μεγάλη χαρά που πήρε με την εκλογή του, ξαναγύριζε πάλι όλα τα χωριά του δήμου, μέχρι που φαίνεται ότι η "Οργανωτική ομάδα του νέου δημάρχου Καστοριάς" τον συμβούλεψε να χαλαρώσει λίγο και να απολαύσει την ραστώνη του καλοκαιριού. Κι έτσι αφοσιώθηκε στις φωτογραφήσεις και την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

● Αυτές τις ίδιες μέρες του ελαφρώς δροσερού Ιουνίου, η Φιλόπτωχος Αφελφότης Κυριών της Καστοριάς ευχαρίστησε δημοσίως όλες τις φίλες και φίλους που συμμετείχαν στο ταξίδι και το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε την εκδρομή τους στο Στρασβούργο, Αλσατία, Μέλανα Δρυμό. Ένα ταξίδι για να χαλαρώσουν από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και το πασχαλινό bazaar που προσέφεραν στην πόλη το χειμώνα που έφυγε και ταυτόχρονα να πάρουν δύναμη και ενεργητικότητα για αυτά που θα προσφέρουν τον χειμώνα που έρχεται. Ευελπιστούν δε, να είναι όλοι οι πολίτες της Καστοριάς παρόντες στις επόμενες εκδηλώσεις τους.

● Με το έμπα του έβδομου μήνα του χρόνου έγιναν και οι εθνικές εκλογές, όπου άλλαξε το πολιτικό σκηνικό με την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού της χώρας. Σε τοπικό επίπεδο η μη επανεκλογή της κ. Μ. Αντωνίου και η επανεκλογή της κ. Ολ. Τελιγιορίδου προκάλεσαν πολλές ευχάριστες συζητήσεις. Ο νέος βουλευτής του νομού Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζ. Τζηκαλάγιας το γλέντησε δεόντως με ζουρνάδες και νταούλια. Άρχισε δε αμέσως τον αγώνα του για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων με συζητήσεις και συναντήσεις.

● Η τοποθέτηση όμως, ένα μήνα μετά, της κ. Αντωνίου ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, αυτού του άχρηστου και ρουσφετολογικού γραφείου κατά τον κ. Μητσοτάκη, του έκοψε τη χαρά και τον ανάγκασε να επιβεβαιώσει και πάλι ότι είναι ο βουλευτής της Καστοριάς. Φυσικά και είναι. Η κ. Αντωνίου είναι στη Θεσσαλονίκη.

● Όμως πέρα από το «άχρηστο» πρωθυπουργικό γραφείο, υπήρχαν κι άλλοι λόγοι να κερδίσει ο κ. Κ. Μητσοτάκης τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Μεταξύ αυτών ένας ιδιαίτερος: δεν είχε συσταθεί επιτροπή και δεν είχε βρεθεί ο πρόεδρός της για την οργάνωση των εκδηλώσεων της επετείου των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821. Και βρέθηκε η κ. Γ. Αγγελοπούλου (ναι, αυτή των ολυμπιακών αγώνων) η οποία επανήλθε για να προεδρεύσει στην επιτροπή για τα 200 χρόνια. Μεγαλεία πάλι η Ελλάδα! Και με την φόρα που πήραν, ζήτησε ο πρωθυπουργός τον... δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα από τους Άγγλους. Ταπεινά και σεμνά. Αν είναι να γιορτάσουμε την εθνική παλιγγενεσία, να την γιορτάσουμε όπως αξίζει στους Έλληνες.

● Τον Αύγουστο, η καλοκαιρινή ραστώνη πλάκωσε και άδειασε (κι άλλο!) την Καστοριά. Όμως κάποιες και κάποιοι, παρέμειναν στην έρημη πόλη αναμένοντας με αδημονία την αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο Καστοριάς. Έτσι κυρίες άδραξαν την ευκαιρία της υπαίθριας τελετής ορκωμοσίας του νέου δημάρχου για να φορέσουν τα "καλά" τους και να παραβρεθούν. Και κυρίως να φωτογραφηθούν με μεγάλη χαρά και ακόμα μεγαλύτερη η ελπίδα, για το λαμπρό μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.

● Προς αποφυγήν των απροόπτων και για να υπάρξει μια "φωτογραφική ασφάλεια", στη πρώτη σειρά των καθισμάτων της τελετής, κρατήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων. Στις πρώτες καρέκλες εκ δεξιών, ο (τέως πλέον αντιπεριφερειάρχης) κ. Αδαμόπουλος, μετά από πέντε καρέκλες η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης κ. Αντωνίου, και μετά από επτά ίσως και δέκα καρέκλες, ο βουλευτής Καστοριάς κ. Τζηκαλάγιας. Όλα αρμονικά τοποθετημένα. Νέο καστοριανό δημοτικό πρωτόκολλο.

● Αίφνης, σε αυτό το χαλαρό, καλοκαιρινό κλίμα της ορκωμοσίας του κ. Κορεντσίδη έπιασε μία καλοκαιρινή μπόρα: [...] «θα συνεργαστούμε χέρι-χέρι με τον σεβασμιώτατο, σε όλους τους τομείς. Και με την ευλογία του και τη βοήθειά του, θα βρούμε και θα δώσουμε λύσεις στα ζητήματα του τόπου». Λίγες ημέρες αργότερα ήρθαν και τα "διαπιστευτήρια" της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου με επικεφαλής το δήμαρχο και τους νέους αντιδημάρχους στο Επισκοπείο, και ακόμη περισσότεροι πολίτες αναρωτήθηκαν αν θα μας διοικήσει τελικά ο δήμαρχος που δημοκρατικά τον εκλέξαμε στο αστικό μας πολίτευμα. Κατά τα λοιπά, η Καστοριά έχει μπει «σε προοπτική, κι επιτέλους κάτι αλλάζει».

● Ο απολογισμός των έργων της νέας δημοτικής αρχής φαίνεται ότι δεν θα ανακοινώνεται ως συνήθως με χρόνο τους μήνες ή τα έτη, αλλά τις ώρες. "Οι πρώτες 110 ώρες  [ούτε καν 100] της νέας δημοτικής αρχής" φέρει τον τίτλο δελτίο τύπου του δήμου Καστοριάς, που ενημερώνει τους πολίτες με 55 αποκλειστικές φωτογραφίες. Και θυμηθήκαμε τα "100 χρόνια μοναξιάς" του Μάρκες.

● Με την επιστροφή τους στην Καστοριά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί "επώνυμοι" εκλεγμένοι και ηττημένοι, επανήλθαν δριμύτεροι: δηλώνουν ακόμη πιο πολύ ερωτευμένοι με την πόλη, η οποία τους είχε λείψει στις διακοπές τους (-πώς άντεξαν μακριά της τόσες μέρες; αναρωτήθηκαν μερικοί!), και άρχισε πάλι ο βομβαρδισμός των αναρτήσεων φωτογραφιών της... αρχόντισσας, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: Οι κύκνοι στη λίμνη, οι πάπιες στην λίμνη, το καθρέφτισμα της πόλης στα νερά της, ο γύρος της λίμνης, η λίμνη από ψηλά, η λίμνη από χαμηλά, η βάρκα στη λίμνη, ένα καφέ δίπλα στη λίμνη, κι ένα άλλο καφέ… Λίμνη λατρεμένη! Όλοι μαζί, μια γροθιά. Για την Καστοριά μας ρε γμτ!
(Ουπς, κι ένα άλλο καφέ)

[...] Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν / τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν /  σ’ αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί / τους έχω βαρεθεί [...]

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1000.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ