11.1.20

Ο "Βόιτσεκ" του Μπεργκ: Απόψε στις 19:55 απ' ευθείας από την Νέα Υόρκη, σε επιλεγμένες αίθουσες στην Ελλάδα




Ο φημισμένος εικαστικός Ουίλιαμ Κέντριτζ σκηνοθετεί το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα του Άλμπαν Μπεργκ, "Βόιτσεκ" (Wozzeck), ένα από τα πλέον σημαντικά έργα του 20ου αιώνα που χαρακτηρίζεται από την έξοχη παρτιτούρα του και την έντονη συναισθηματική φόρτιση που δημιουργεί. Ο  Άλμπαν Μπεργκ (Alban Berg 1885-1935) συνέθεσε το έργο κατά τη διάρκεια και στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζοντας μια σκοτεινή περιπλάνηση ενός στρατιώτη νικημένου από την κακία της κοινωνίας που ο Κέντριτζ τοποθετεί σε ένα σκηνικό γεμάτο συντρίμμια, ετοιμόρροπες σκάλες, διαλυμένες γέφυρες και κατεστραμμένα έπιπλα.

Τα κινούμενα σκίτσα που ζωγράφισε με κάρβουνο ο Ουίλιαμ Κέντριτζ (William Kentridge), μαζί με άλλα σκίτσα, χάρτες και κινηματογραφικές σκηνές, προβάλλονται και δημιουργούν έναν εφιαλτικό κόσμο γεμάτο από πεδία μάχης, κατεστραμμένα αεροπλάνα, προβολείς και εξωπραγματικές μάσκες αερίων. Ο Γιανίκ Νεζέτ Σεγκέν (Yannick Nézet-Séguin) διευθύνει την ορχήστρα της ΜΕΤ.

Ο Peter Mattei ερμηνεύει για πρώτη φορά τον ρόλο του Βόιτσεκ, με την Elza van den Heever στο ρόλο της Μαρί, μητέρας του παιδιού του. Τους εφιάλτες του Βόιτσεκ ερμηνεύουν ο Christopher Ventris στον ρόλο του τυμπανιστή, ο Gerhard Siegel στο ρόλο του λοχαγού και ο Van Horn στο ρόλο του γιατρού. Ο Andrew Staples πρωτοεμφανίζεται στη Met ως Αντρές.

Ο Ουίλιαμ Κέντριτζ που παλαιότερα είχε σκηνοθετήσει στη Met τη "Λούλου" του Berg  (απ' ευθείας στο ΤΕΙ Καστοριάς στις 21.11.2015) και τη "Μύτη" του Shostakovich (ΤΕΙ Καστοριάς 26.10.2013 ακυρώθηκε από τον δήμο Καστοριάς λόγω άλλης προγραμματισμένης εκδήλωσης), παρουσίασε τη νέα αυτή παραγωγή στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το 2017, όπου έλαβε αποθεωτικές κριτικές. Η παραγωγή του Κέντριτζ είναι συμπαραγωγή της Met, της Canadian Opera Company, της Opera Australia και του Salzburg Festival.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ