26.2.20

Πρόσωπα 2019 [10]


ODOS | efimerida tis Kastorias | Prosopa 2019
ΟΔΟΣ 2.1.2020 | 1019

Μπάμπης Μακρίδης

Η πόλη που προετοίμασε προσωπικότητες 



[+] Μια ακόμη διάκριση –και μάλιστα από τον πολύ απαιτητικό κόσμο του κινηματογράφου– στον Μπάμπη Μακρίδη που κατάγεται από την Καστοριά και απέσπασε την σημαντικότερη διάκριση (βραβείο) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για το 2019, με την ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος με τον τίτλο "Οίκτο" σε σενάριο και του ίδιου, αποδεικνύει ότι η Καστοριά, όταν ακόμη νοηματοδοτούσε τους πολίτες της και συμβόλιζε κάτι γι’ αυτούς και τους στόχους τους προετοίμασε προσωπικότητες που σήμερα διακρίνονται. Τελευταίο παράδειγμα είναι ο κ. Μπάμπης Μακρίδης που ανήκει σε εκείνη την γενιά των παιδιών της Καστοριάς, που –όσα απ’ αυτά ξέμειναν πίσω– δεν μπορούν με τίποτε να συμβιβασθούν με την σημερινή της κατάπτωση.

Η ταινία "Οίκτος" του Μπάμπη Μακρίδη, είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους, στο ενεργητικό του που τον κάνει ευρύτερα γνωστό. Προηγήθηκε η ταινία "L" το 2011. Το άλμα όμως για τον σκηνοθέτη επιτεύχθηκε με την ταινία που βραβεύθηκε πρόσφατα και κάνει την ειρωνεία –για το γεγονός ότι η Καστοριά δεν διέθετε για πολλά-πολλά χρόνια κινηματογράφους όταν στο απώτερο παρελθόν λειτουργούσαν κάπου 15–ακόμη πιο τραγική. Και ενδιαφέρουσα.

Ο Μπάμπης Μακρίδης πέτυχε ακόμη πριν την διάκριση που απέσπασε, να προβληθεί η ταινία του το 2018 στην στέγη τεχνών του Onassis στην Αθήνα που διακρίνεται για την πρωτοπορία του και την ευστοχία των κριτηρίων επιλογής των καλλιτεχνικών δημιουργιών που αναδεικνύει. Η ταινία "Οίκτος" με πρωταγωνιστή ένα γνωστό έλληνα ηθοποιό δηλαδή τον Γιάννη Δρακόπουλο, που ενσαρκώνει αντιπροσωπευτικά τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Που θα μπορούσε να είναι κάθε Καστοριανός, υπό μια έννοια. Δεδομένου ότι αφηγείται μια ιστορία ενός άνδρα που έχει νόημα να ζει μόνο μέσα στην θλίψη. Που κυριολεκτικά χαίρεται μόνο όταν είναι δυστυχισμένος, αφού η δυστυχία τού παρέχει νοηματοδότηση.

Η ταινία προβλήθηκε στον γνωστό διαγωνισμό του Sundance, στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας όπως και αλλού πριν κατακτήσει την σημαντική διάκριση στην Ελλάδα. Για όσους έχουν παρακολουθήσει την ταινία ή έστω το διαφημιστικό της τρέιλερ, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ο σκηνοθέτης βρίσκεται στην μεστή περίοδο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Και ότι έχει την δυνατότητα για πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και σημαντικές δημιουργίες. Ο σκηνοθέτης από την Καστοριά, δηλώνει σε συνεντεύξεις του ότι στο επίπεδο των τάσεων και πηγών εμπνέεται από τον Ζάκ Τατί, ενώ είναι κοντά στον περίγυρο του Λάνθμιμου

Μαζί με άλλους Καστοριανούς της νεότερης εποχής αλλά και της παλιότερης, από τον κόσμο των τεχνών, των επιστημών, της ποίησης, της ζωγραφικής, της μουσικής, τον αθλητισμό, του πνεύματος πιο γενικά, είναι προφανές ότι ο Μπάμπης Μακρίδης εισήλθε στους επιφανείς της Καστοριάς. Ασφαλώς και ανακουφίζει αυτή η επιτυχία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1019




1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ