18.3.20

ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ: Εγκληματική ανευθυνότητα

Τι σόι ποιμένες είναι αυτοί και κυρίως πώς επιλέχθηκαν για να καθοδηγούν τους πιστούς αλλά και τον περίγυρό τους, σε τέτοιους κινδύνους...


Συγκλονίζει η ανταπόκριση του καθηγητή κ. Μάνου Ματσαγγάνη, ο οποίος βρέθηκε «έγκλειστος στο Μιλάνο», επειδή έτυχε να είναι επισκέπτης καθηγητής στο εκεί πανεπιστήμιο: «Ο δήμαρχος του Bergamo (σ.σ.: πόλη της Ιταλίας που απέχει περίπου 40 χλμ. από το Μιλάνο) είναι υπό την επήρεια ισχυρού κλονισμού: στην πόλη του τα θύματα της επιδημίας πάνε κυριολεκτικά άκλαυτα, από το νοσοκομείο απευθείας στο νεκροταφείο, μέχρι προχθές τα φέρετρα στοιβάζονταν στις εκκλησίες, τώρα γέμισαν και αυτές, τα γραφεία τελετών δουλεύουν τριπλοβάρδιες, με ελλείψεις στο προσωπικό τους λόγω της επιδημίας.
Η δυναμικότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας επεκτείνεται, αλλά αργά – σίγουρα πιο αργά από τον ρυθμό άφιξης ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε αυτές. Από τους υπεράριθμους ασθενείς επιλέγονται όσοι έχουν μια ρεαλιστική ελπίδα να ωφεληθούν περισσότερο. Οσοι έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις και μεγάλη ηλικία (άνω των 70) κατατάσσονται στην κατηγορία NCR: μη υποψήφιοι για ανάνηψη. Δεν αφήνονται αβοήθητοι, αλλά μεταφέρονται σε άλλη αίθουσα για “παρηγορητική αγωγή” με παυσίπονα» (AthensVoice 15.3.2020).

Ολόκληρη η υφήλιος έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σχολεία και μαγαζιά κλείνουν· οι κοινωνικές επαφές αραιώνουν· συνέδρια, εκδηλώσεις αναβάλλονται· η ζωή μας απορρυθμίστηκε. Μόνον κάποιοι ιεράρχες επιμένουν στον δρόμο του ανορθολογισμού. Ο μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ζητάει από τους πιστούς να κατακλύσουν τους ναούς, ενάντια στην απόφαση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου που θέλει να απέχουν όλοι από τις εκκλησίες για τρεις εβδομάδες. «Οι ιεροί χώροι των ναών, παρεκκλησίων και εξωκκλησίων μας, οι ιερές εικόνες, τα άγια λείψανα και ο Τίμιος Σταυρός, που συν Θεώ θα προσκυνήσουμε την επόμενη Κυριακή προς ενίσχυσή μας, είναι πηγές αγιασμού και θείας ενέργειας, που αποδιώκουν κάθε μολυσμό ψυχής και σώματος» (15.3.2020).

Ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος προτρέπει τους πιστούς «μετά την γνωστήν πρόσκλησιν “Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε...”, ως γνωστόν, προσέρχονται αδιακρίτως άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, μικρά παιδάκια και νήπια διά να μεταλάβουν όλοι αυτοί από το ένα και μοναδικό Αγιον Ποτήριον και αποδέχονται εις το στόμα τους την αυτήν αγίαν Λαβίδα, καθ’ όσον η Θεία Κοινωνία ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ, ΚΟΡΟΝΟΪΟΥΣ ΚΛΠ.!» (15.3.2020). Και αυτό σε αντίθεση με την υπόμνηση του Αρχιεπισκόπου που το περασμένο Σάββατο είπε ότι «η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει».

Για την εγκληματική στάση αυτών των ιεραρχών δεν είναι υπεύθυνη η εκκλησία εν συνόλω. Τίθεται όμως ένα ζήτημα, τι σόι ποιμένες είναι αυτοί και κυρίως πώς επιλέχθηκαν για να καθοδηγούν τους πιστούς αλλά και τον περίγυρό τους, σε τέτοιους κινδύνους...

medium.gr

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/3/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/20

    Πρωτίστως......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/3/20

    Η έκθεση γούνας θα γίνει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/3/20

    Τα αφορολογητα παγκαρια που θα μείνουν άδεια, τα απουλητα κεριά, μηδενικό "χαρτζιλίκι" από τυχερά, τρισάγια, ευχελαια, μυστήρια, τέρμα το μέτρημα των εισπράξεων μεταξύ των επιτρόπων, ιερείς θα ανακαλύψουν ότι τόσα χρόνια μπαίνει και μια μισθοδοσία κάθε μήνα που ποτέ δεν την κοίταζαν. Να γιατί δεν θέλουν να κλείσουν οι ναοί. Ο θάνατος σου ζωή μου που λέει και το στιχηρο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/3/20

      Κι οι εφημερίδες απουλητες θα μείνουν...Άλλωστε 100 άνθρωποι στην εκκλησία * 0,50€ = 50€υρω κάθε Κυριακή στο παγκάρι τρελή κονόμα...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος18/3/20

    Στο hotel Dedis υπάρχει συνάθροιση πολλών μαζί. Η πολιτεία τι κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος18/3/20

    ΟΥΤΕ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρυσόστομος Δέλλας [fb]18/3/20

    ...Kαλά εδώ το ΣΚΟΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/3/20

      Μόνο ΣΚΟΤΟΣ στην Καστοριά;
      ΟΡΘΟΔΟΞΟ-ΤΑΛΙΜΠΑΝ!

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος18/3/20

    Μην βρίζεις τους Ταλιμπάν.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19/3/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ