18.2.21

Επιλύθηκε το πρόβλημα του χρέους της Δημοτική Επιχείρηση Ραφής Στολών και Ενδυμάτων Νεστορίου προς το Δημόσιο

Μετά από πολλά χρόνια ατελέσφορων προσπαθειών, η δημοτική αρχή Νεστορίου, με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, πέτυχε να διαγραφεί το χρέος της ΔΕΡΑΣΕΝ αε (Δημοτική Επιχείρηση Ραφής Στολών και Ενδυμάτων Νεστορίου) προς το Δημόσιο σε εφαρμογή του άρθρου 25 του νόμου 4146/2013.
Στις 18 Ιανουαρίου 2021, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης υπέγραψε τα απαραίτητα έγγραφα (ΑΦΕΚ διαγραφής - έκπτωσης του χρέους) και τα απέστειλε στη Δ.Ο.Υ. Καστοριάς, η οποία ολοκλήρωσε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα αυτών, η ΔΕΡΑΣΕΝ αε είναι και πάλι «ζωντανή» στη διάθεση του Δήμου, προκειμένου να αξιοποιηθεί αναλόγως και να παίξει έναν δημιουργικό ρόλο για τον Δήμο και την τοπική κοινωνία.

Συνοπτικό ιστορικό

Η Δημοτική Επιχείρηση Ραφής Στολών και Ενδυμάτων Νεστορίου αε. εντάχθηκε το 1995 στον αναπτυξιακό νόμο 1892/1990 και πήρε επιδότηση 102.000 ευρώ για να ολοκληρώσει την επένδυση, η οποία όμως με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που ακολούθησαν δεν λειτούργησε ποτέ.
Το 2008, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μετά από αίτηση της εταιρείας, προχώρησε στην απένταξη της ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε. από τον αναπτυξιακό νόμο και ζήτησε να επιστραφεί η επιδότηση με όλες τις προσαυξήσεις.

Έτσι προέκυψε το χρέος της ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε. προς το δημόσιο, το οποίο, με το πέρασμα του χρόνου, λόγω των προσαυξήσεων έφτασε σε δυσθεώρητα για τον δήμο ύψη (561.262,06 ευρώ).
Το 2013, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Χρήστου Γκοσλιόπουλου, κατατέθηκε στη Βουλή νομοθετική διάταξη για τη διαγραφή του χρέους, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα. Στη συνέχεια, ο δήμος ζήτησε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να διαγράψει το χρέος, κατ’ εφαρμογή του νόμου αυτού.

Η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας, μη ερμηνεύοντας σωστά το νόμο, εισηγήθηκε στον τότε περιφερειάρχη, αλλά και στον επόμενο, τη μη διαγραφή του χρέους, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται ο νόμος και να συνεχίζεται το πρόβλημα χωρίς λόγο και αιτία.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή Νεστορίου επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα δικαστικά και διοικητικά, αλλά λόγω διαδικαστικών λαθών και αντικειμενικών δυσκολιών, η προσπάθεια έμεινε ανολοκλήρωτη.

Η νέα δημοτική αρχή έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος και για τον λόγο αυτό έκανε παράλληλα 2 κινήσεις:
α) Ξεκίνησε νέα δικαστική διαδικασία τηρώντας το γράμμα του νόμου περί ανωνύμων εταιριών.
β) Υπέβαλλε νέα αίτηση διαγραφής, η οποία συνοδεύτηκε από μεθοδικές προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Μετά από συστηματική παρακολούθηση του θέματος, η περιφερειακή αρχή «έσκυψε» στο πρόβλημα, η νομική υπηρεσία της Π.Ε. Καστοριάς κατέθεσε νέα - ανανεωμένη γνωμάτευση που κατέληγε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και στις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν από πλευράς Περιφέρειας για τη διαγραφή του χρέους, αυτά έγιναν αποδεκτά, υλοποιηθήκαν και το πρόβλημα επιλύθηκε.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που καταφέραμε επιτέλους να επιλύσουμε ένα πρόβλημα, που ταλαιπώρησε τον δήμο Νεστορίου και τα μέλη των διοικήσεων της ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε. για πάρα πολλά χρόνια. Έχοντας ως βάση το νόμο που πετύχαμε να ψηφιστεί το 2013, με τους χειρισμούς που κάναμε τον τελευταίο χρόνο, κυρίως όμως με την καθοριστική συμβολή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, που κατανόησε το πρόβλημα έγκαιρα και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επίλυσή του, πετύχαμε τη διαγραφή του χρέους της ΔΕΡΑΣΕΝ προς το δημόσιο. Η Δημοτική Επιχείρηση Ραφής Στολών και Ενδυμάτων Νεστορίου εφόσον λύσει και τη δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητά της που είναι η αποπληρωμή ενός δανείου προς πιστωτικό ίδρυμα, μπορεί να μετατραπεί σε μια λειτουργική εταιρεία του δήμου και να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία και στους σχεδιασμούς κάθε δημοτικής αρχής. Ευχαριστώ πολύ όσους συνέβαλαν στη επίλυση του προβλήματος. Ιδιαιτέρως, τον περιφερειάρχη Γιώργιο Κασαπίδη για την κατανόηση και την απόφασή του, τον νομικό σύμβουλο της περιφέρειας Βασίλη Μοσχάκη για την ουσιαστική του συμβολή, την συνεργάτιδα του περιφερειάρχη Ελένη Μπήινα, τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας και την Δ.Ο.Υ. Καστοριάς. Με σχέδιο, επιμονή και αποτελεσματικότητα επιλύουμε προβλήματα δεκαετιών και προχωράμε μπροστά».

Δελτίο τύπου δήμου Νεστορίου

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος18/2/21

  Εύγε Γκοσλιόπουλε,τώρα το χρέος των κομματόσκυλων του κρατικοδίαιτων και των καμόγιων,θα το πληρώσει ο φορολογούμενος.
  Άλλη μία χρόνια πληγή από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που το δημόσιο ( κεντρική διοίκηση και τοπική) το παίζουν επιχειρηματίες στους κασίδη το κεφάλι και με λεφτά δικά μας. Όποτε το Δημόσιο της μεταπολίτευσης προσπάθησε να κάνει τον επιχειρηματία,απέτυχε οικτρά...

  Έρρωσθε οι μη του Δημοσίου

  Δημήτριος Αγιασοφίτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος18/2/21

  Και θα τα φάνε τα Funds. Εκτός αυτού θέλει να ξανανοίξει το μαγαζί και να το δωρίσει στα φιλαράκια του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ