20.2.21

ΟΔΟΣ: Το χόμπυ της Καστοριάς


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.7.2020 | 1039


Στην Καστοριά, όταν δεν την θαυμάζουν όλοι από ψηλά για τις ομορφιές της, επιδίδονται σε τελετές ανθρωποφαγίας. Μέσω fake προφίλ στο διαδίκτυο, τώρα και με τις επίμονες φήμες για δράση κυκλώματος εκβιαστών.



ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ παρά μερικές μόνο εβδομάδες, αφ’ ότου έσκασε σε βόμβα απότομα και με κρότο όπως κάθε βόμβα που σκάει άλλωστε, η φήμη για εξιχνίαση κυκλώματος εκβιαστών. Και μάλιστα στην Καστοριά. Ενημερωτικά sites στο διαδίκτυο της Καστοριάς όπως και της Κοζάνης κυρίως και 1-2 αναφορές σε τοπικά ΜΜΕ ήταν η εμπροσθοφυλακή της ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με την φήμη (ή είδηση), κλιμάκιο από υπηρεσίες ελέγχου και αδιάφθορους, αφίχθηκε —επιμένει η φήμη— με καταδρομικές συνθήκες, στην πόλη. Κατέλαβε κατά το «αφήγημα» δύο ορόφους του κτηρίου της Αστυνομίας στην Καστοριά και προσήχθησαν στους ράμπο, οι «φερόμενοι» ύποπτοι, οι ελεγχόμενοι τέλος πάντων. Που σύμφωνα με τις πρώτες φήμες είναι ή ήταν πρόσωπα ευυπόληπτα, υπεράνω πάσης υποψίας: Λογιστής/στές, δικηγόρος/ροι, εφοριακός/οί, κ.ο.κ.

Το πιο ενδιαφέρον είναι μάλιστα, πως διαδόθηκαν και ονόματα. Με διευθύνσεις σχεδόν. Αθρόα, ποικίλα, πολλά, εναλλασσόμενα, αλληλοαναιρούμενα, ονόματα δια πάσα νόσον και εκδοχή. 

Στην αρχή φημολογήθηκε ότι οι προσαγωγές υπόπτων στους ράμπο, οδήγησαν σε συλλήψεις. 

Ύστερα απ’ αυτό όμως, η ίδια “είδηση” απέκτησε πολλαπλές εκδοχές, με διάφορα, διαφορετικά πρόσωπα και θρυλήματα για τα κατορθώματά τους. Από τους απλούς έως τους σύνθετους εκβιασμούς που αναφέρθηκαν αρχικά, οι φήμες κατευθύνθηκαν ακολούθως στις φοροδιαφυγές, στις οργανωμένες δωροδοκίες εφοριακών, μέχρι και στα ναρκωτικά, αλλά και τα όπλα, με φήμες για εμπλοκή ακόμη και επώνυμων παραγόντων στην υπηρεσία του νόμου. Και της τάξης.

Βέβαια οι περισσότερες φήμες περιστρέφονταν κατά κανόνα γύρω από 2 έως 4 συγκεκριμένα πρόσωπα, πράγματι υπεράνω πάσης υποψίας κατά τα άλλα, με περγαμηνές, υψηλή κοινωνική αναγνώριση, διασυνδέσεις και έντονη δράση ειδικά στο παρελθόν, σε πολιτικό χώρο αλλά και στον ανώτατο κλήρο. 

Όμως και ενώ ακόμη τίποτε απ’ όλα αυτά δεν προχώρησε και δεν εξελίχθηκε πέρα από το επίπεδο του σούσουρου και της διασποράς των φημών, πολύ σύντομα το ενδιαφέρον της πόλης για... κοινωνικά σχόλια, στράφηκε όπως ήταν φυσικό αλλού. Παράλληλα ούτε στην δημοσιότητα δεν ξέφυγε κάτι από λάθος, ούτε βεβαίως επιβεβαιώθηκαν αλλά προπαντός ούτε και διαψεύσθηκαν όλα αυτά. 

Με συνέπεια να μη είναι γνωστό αν ίσχυσε οποτεδήποτε κάτι και εάν αδίκως ή όχι στιγματίστηκαν καταστροφικά και στοχοποιήθηκαν ορισμένοι που βρίσκονται στο επίκεντρο της φημολογίας. 

Εν τω μεταξύ, με τον κύκλο των ονομάτων που «έπαιξαν» και βρέθηκαν από στόμα σε στόμα επί αρκετές ημέρες διαρκώς να διευρύνεται και να «εμπλουτίζεται» από τις ανώνυμες και ανεπιβεβαίωτες φήμες, το οπισθοδρομικό χόμπυ της Καστοριάς που μεταξύ άλλων είναι η σπίλωση, το gossip όπως εκφράζεται μέσα από την σιωπή και αισθητικά αποτυπώνεται από την φαινομενική κοινωνική ηρεμία, για μια ακόμη φορά έκανε την δουλειά του με μια ακόμη αρνητική παρακαταθήκη. 

Στην Καστοριά, όταν δεν την θαυμάζουν όλοι από ψηλά για τις ομορφιές της, επιδίδονται σε τελετές ανθρωποφαγίας. Μέσω fake προφίλ στο διαδίκτυο, τώρα και με τις επίμονες φήμες για δράση κυκλώματος εκβιαστών.

Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση ή εάν κάποια στιγμή, τελικά υπάρξουν ανακοινώσεις επίσημα, όπως κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία, κρατώντας φυσικά μυστικά και ανώνυμα, όσα πρέπει να μένουν έτσι. 

Το μόνο που έγινε τελικά γνωστό είναι το ότι τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, ο «θησαυρός» αποδείχθηκε άνθρακας και η διερεύνηση της υπόθεσης περιορίσθηκε σε δύο μόλις πρόσωπα και για περίπτωση χαμηλής ποινικής παραβατικότητας.


* * *


Είναι λοιπόν όλα αυτά εκφάνσεις του ίδιου, αφύσικου και ασύμβατου, για σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία φαινομένου. Να έχει λόγο ύπαρξης και δικαίωμα έκφρασης μόνο ο έπαινος και ο εγκωμιασμός. Οι ευλογίες και οι παρακλήσεις. Γενικά ο θρίαμβος και ο κομπασμός και σε καμμιά περίπτωση η αμφισβήτηση. Για όλα τα υπόλοιπα, η σιωπή και το σούσουρο. Το κουτσομπολιό και οι ανθρωποφαγίες. Το φαινόμενο αφορά σε μια Καστοριά που αρνείται πεισματικά να αλλάξει. Να γίνει καλύτερη. Να προσπαθήσει έστω.


* * *

Δεν είναι γνωστό εάν και σε αυτή την αινιγματική σιωπή αρχικά και την εξέλιξη στο τέλος, ρόλο διαδραματίζει το κοινωνικό εκτόπισμα των προσώπων που αρχικά αναφέρθηκε ότι ερευνώνται (μέχρι και ότι προσήχθησαν ή συνελήφθησαν ακούστηκε) οι ισχυρές επιρροές φορέων, όπως στην πλευρά του κλήρου —ή αν όλα αυτά ακολουθούν μια συνηθισμένη πορεία. Την τροχιά της καστοριανής παρακμιακής καθημερινότητας. 

Στην ουσία όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι παρά η πραγματική όψη της Καστοριάς και μια άλλη έκφραση των fake προφίλ του διαδικτύου, που τους τελευταίους μήνες, —αφ ‘ ότου ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή Καστοριάς πιο συγκεκριμένα— έχουν πυκνώσει, εμφανίζονται και εξαφανίζονται διαρκώς. 

Και με τα σχόλιά τους, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να σκορπίσουν προκλητικά τον φόβο αποκλειστικά σε κάθε επώνυμο ή όχι κριτικό λόγο. Όταν αυτός αφορά την δημοτική αρχή και ειδικά το πρόσωπο του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. 

Ο οποίος ασφαλώς και δεν έχει καμμιά σχέση με όλο αυτό τον κύκλο των σκοτεινών καταστάσεων, αφού δεν φαίνεται να γνωρίζει καν την ύπαρξή τους, καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες που υπήρξε έξαρση, δεν έχει κάνει ούτε ένα σχόλιο ή μια δήλωση για όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό που ζει ο τόπος.

Το οποίο (σκηνικό) όμως θα συνδεθεί ιστορικά, με την διαδρομή του στον Δήμο Καστοριάς. Το πόσο καλό είναι αυτό, μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Με τα fake προφίλ επίσης, επιχειρείται να προκληθεί προκαταβολικός φόβος για αντίλογο και διεκδικήσεις στους επίδοξους πολίτες που έχουν… ανησυχίες.

Είναι λοιπόν όλα αυτά εκφάνσεις του ίδιου, αφύσικου και ασύμβατου, για σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία φαινομένου. Να έχει λόγο ύπαρξης και δικαίωμα έκφρασης μόνο ο έπαινος και ο εγκωμιασμός. Οι ευλογίες και οι παρακλήσεις. Γενικά ο θρίαμβος και ο κομπασμός και σε καμμιά περίπτωση η αμφισβήτηση. Για όλα τα υπόλοιπα, η σιωπή και το σούσουρο. Το κουτσομπολιό και οι ανθρωποφαγίες. Όπως ήδη συνέβη με τους «επωνύμους» του «κυκλώματος». 

Το φαινόμενο αφορά σε μια Καστοριά που αρνείται πεισματικά να αλλάξει. Να γίνει καλύτερη. Να προσπαθήσει έστω. Αναφέρθηκε ήδη ότι οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες δεν αντιδρούν σε όλα αυτά.

Συμπεριφέρονται σαν μέσα σε ελάχιστους μόλις μήνες, όλα τα προβλήματα που κληρονόμησαν από τους προηγούμενους —και πράγματι είναι σοβαρά— να λύθηκαν ως διά μαγείας. Χωρίς να κάνουν κανένα έργο. 

Εκτός κι’ αν έργο είναι τα λίγα μεταλλικά κάγκελα που τοποθέτησαν σε ορισμένα σημεία, το κόψιμο των δένδρων, οι πλατφόρμες για τα αγγελτήρια κηδειών και μνημοσύνων και μερικά άλλα εξωραϊστικού επιπέδου εργάκια, που υλοποιεί και κάνει ακόμη κι ένας σύλλογος. 

Και να που μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, το σούσουρο, το σκάνδαλο κλπ ήλθε να ταράξει τα νερά. Και τα απόνερα. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1039.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/2/21

    Στην Καστοριά η μεγαλύτερη πτώση τζίρου στην εστίαση. Μπράβο στους τοπικούς μας Άρχοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/2/21

    Να βγει ο λαλίστατος πρόεδρος FB να μας ενημερώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/2/21

      Ο λαλιστατος μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει... Κι οι επιχειρήσεις ας κλείσουν...

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος20/2/21

    Πολιτικός ξεπεσμός χωρίς αμφιβολία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/2/21

    Α-ρ-χ-ό-ν-τ-ι-σ-σ-α!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/2/21

      Αλλά με τρύπιο βρακί που έλεγε η γιαγιά μου.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ