3.2.21

Λόγος & Αντίλογος



Ανοικτή επιστολή στον περιφερειάρχη 
Κεντρική Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

Mε απογοήτευση μεγάλη και σκέψη βαριά γράφουμε αυτή την επιστολή για λίγη ανακούφιση από το πρόβλημα, τον χαμό της πατρίδος, το «μακεδονικό» που μας βασανίζει μέρα και νύχτα.
Πρώτο λόγος: δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε στην σκέψη μας πώς είναι δυνατόν η πολιτειακή μας αρχή και εν γένει οι πολιτικοί, να ενεργήσουν τόσο επιπόλαια και με ασέβεια στο ιστορικό παρελθόν της μιας και μόνης χώρας, που με τους επτά σοφούς δίδαξε στην ανθρωπότητα την ιδέα της πατρίδος και το χρέος των ανθρώπων προς αυτήν. Και εμφανίζονται οι πρώτοι επίορκοι πολιτικοί, ύστερα από 2500 χιλιάδες χρόνια, και παραδίδουν την χώρα αμαχητί, σε μια περιοχή διάφορων και άσχετων κοινωνιών και χωρίς εθνική υπόσταση και με ένα ανθρώπινο μεγάλο υποκείμενο τουρκικής καταγωγής, μονίμου εχθρού της Ελλάδος. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣυΡιζΑνΕλ δημιούργησε στα σύνορά μας, έναν επιπλέον εχθρό της πατρίδος.

Δεύτερος λόγος: χειρότερα και συνάμα μυστήριο, γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν αναφέρεται από κανένα μέσο, έντυπο, τηλεοπτικό σταθμό, την βουλή, άλλους κρατικούς παράγοντες, μια σιγή πεθαμένου, λες και επρόκειτο για μια παρανυχίδα ενός δακτύλου του ποδιού και όχι προδοσία της χώρας. Ενοχή παντού.

Οι όροι της επαίσχυντης συμβολαιογραφικής πράξεως της Μακεδονίας, θα παραβιαστούν και σε λίγο ο Ερντογάν θα ζητάει και μειονότητα στην χώρα αυτή, και θα κυκλωθούμε από παντού. Από Βορρά και Ανατολή.

Μας βασανίζει η σκέψη για πόσο ακόμη καιρό θα λεγόμαστε εσύ και εγώ «Νοτιομακεδόνες – Έλληνες». Όταν ακούς από το στόμα τέως πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα, ίσως και μελλοντικού, να λέει με θράσος και μίσος για την πατρίδα ότι την δεύτερη φορά που θα αναλάβουν την εξουσία «θα πάρουμε όλους τους αρμούς του κράτους», και προφανώς θα ξανακάνει πάλι τα χατίρια ξένων επιβουλαίων. 

Γι’ αυτό αγαπητέ μας – στην μεγάλη μας απελπισία για το μέλλον της πατρίδος, της υπόλοιπης, όση έμεινε– απευθυνόμαστε σε εσένα, ως το νέο περιφερειάρχη της περιοχής Δράμας, όπου βρίσκεται και η Αμφίπολις με το τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, τον οποίο έφτιαξε ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος. Όλοι οι βασιλείς από την ώρα την αναλήψεως των βασιλικών καθηκόντων των, μεριμνούν για τον τάφο των, την αιώνια κατοικία, έτσι και ο Αλέξανδρος έφτιαξε αυτό το μνημείο – σε ένα ολόκληρο λόφο με περίγυρο 500 μέτρα, και δύο μέτρα ύψος με μάρμαρο, και τον λέοντα στην κορυφή σύμβουλο της βασιλικής ισχύος και κυριαρχίας. Μπροστά στο μνημείο αυτό ωχριούν όλα τα ρωμαϊκά μνημεία αυτοκρατόρων. 

Επίσης έφτιαξε αξιόλογα έργα στην Αίγυπτο, αλλά την αιώνια κατοικία του την χάρισε στην Ελλάδα. Το σώμα του. Όπερ και εγένετο. Οι σαρισοφόροι στρατιώτες είχαν πάρει την εντολή και εκτελέστηκε η επιθυμία του. Σαν Μακεδόνας Έλληνας. Στην Μακεδονία για την οποία δάκρυσε ο εθνάρχης Κ. Καραμανλής και δακρύζουμε καθημερινά οι Μακεδόνες. Λοιπόν κύριε Περιφερειάρχα, όχι άλλον ευτελισμό για την πατρίδα. 

Ως εδώ συγχώρα μας που κάναμε μεγάλη εισαγωγή. Για να σώσουμε και την λίγη απομείνασα Μακεδονία μια είναι η λύση: Να αναγνωρίσουμε τον τάφο του Αλεξάνδρου πάση θυσία. Γιατί με τα τερτίπια των Νοτιότερων Ελλήνων οι οποίοι δεν τον προσδιορίζουν και τον αποκαλούν σκέτο μνημείο, άγνωστο, αόριστο… σταμάτησαν τις ανασκαφές και δεν σε προβληματίζει ότι ανακάλεσαν και την αρχαιολόγο και την πρότειναν στο κόμμα τους για βουλευτίνα; Για θολούρα γύρω από το μνημείο. Γιατί τρόμαξαν από αυτά που είδαν πόσο σπουδαία είναι η Αμφίπολη, θα το μνημείο της θα επισκιάσει όλα τα μνημεία από ιστορικής, καλλιτεχνικής άποψης και βασιλικής υπεροχής.

Όπως φημολογείται δεν συμφέρει σε πολλούς, εσωτερικά και εθνικά, να αναδειχθεί το μνημείο. Στην Αθήνα αναγνωρίζονται εύκολα τα μνημεία Γρηγορόπουλου, του Λαμπράκη και Πολυτεχνείου. Ενώ του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη, όπως ακούγεται, φυλάσσεται από φρουρούς. Λες και είναι ο τάφος του Λίνκολν, του Μάο, του Στάλιν ή του Κεμάλ που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Αυτόν τον τάφο εσύλησαν οι Άγγλοι το 1900 επί τουρκοκρατίας μόλις είδαν τον λέοντα στον λόφο, το σύμβολο της βασιλείας, και τα ευρήματα δεν παρουσιάζονται γιατί είναι κλοπιμαία και δεν χωράει καμιά δικαιολογία. 

Ο κόσμος είναι σίγουρος ότι το μνημείο της Αμφίπολης, είναι το τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και απλώς τρέμουν οι συμφεροντολόγοι, γιατί αν το παραδεχθεί επίσημα η πολιτεία, θα γίνει το προσκύνημα των αιώνων. Εκατομμύρια σ’ όλη την υφήλιο φέρουν υπερήφανα το όνομά του και 70 πόλεις επίσης τον τιμούν – Αλεξανδρουπόλεις. Όλη η Ασία θα προσκυνήσει τον αναμορφωτή της για τι διέδωσε τον αρχαίο πολιτισμό μας και την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Ύστερα από τον Θεό Χριστό, φυσικό πρόσωπο στον κόσμο είναι ο Μ. Αλέξανδρός μας, ο Μακεδόνας που συνένωσε τα χωριά γύρω από το λεκανοπέδιο της Αττικής, Θήβα, Πλαταιές, Αθήνα, Κόρινθο και από τότε δόθηκε το όνομα Ελλάδα. Ονομαστή στον κόσμο για αιώνες.

Λοιπόν, ύστερα από αυτό το ιστορικό σημείωμα αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, δικαίως προσβλέπουμε στο πρόσωπό σου για την επιτυχία αυτής της μεγαλεπήβολης προσπάθειας, δηλαδή της επίσημης ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης, η οποία θα αναδείξει διπλά όλη την χώρα, αλλά κυρίως την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία –και η ιστορία θα γίνει ζωντανή!

Έως εδώ όχι άλλη υποταγή της βόρειας Ελλάδος στον αυταρχισμό και στις διακρίσεις. Ανεβαίνουν μια φορά τον χρόνο στα εγκαίνια της Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μας γεμίζουν χρυσόμυγες και αλογόμυγες. Και μόνο υποσχέσεις μας τάζουν, παρόλα αυτά, χάνονται και τα αεροδρόμια, χάνονται και τα λιμάνια, και οι ναυτιλιακές συγκοινωνίες με τα καταμαράν –που λειτουργούν μόνο στην νότιο Ελλάδα, και τα κρουαζιερόπλοια… τα πάντα χάνονται για την Βόρεια Ελλάδα. Έρχονται δε κάθε χρόνο, με συνοδεία 5-8 χιλιάδων αστυνομικών, λες και είμαστε εγκληματίες εδώ πάνω και καταλαμβάνουν ή καλύτερα πολιορκούν την Θεσσαλονίκη, όπως οι κονταροφόροι της Δύσης στην Κωνσταντινούπολη. 

Δεν τιμά τους Θεσσαλονικείς η νωθρή και αχαρακτήριστη ηττοπάθεια, η οποία έχει αρνητικά αποτελέσματα για την ισονομία, την ισότητα, τις διακρίσεις. Είναι πολλά τα επίπεδα των διακρίσεων. Όχι άλλη υπόκλιση. Τα αξιώματα θα λειτουργούν για όλη την χώρα ίδια. Ζήτα κύριε Περιφερειάρχα και μη παρακαλάς, όλα τα νόμιμα δικαιώματα της μεγάλης περιοχής μας. Ξεκίνα το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο του πλωτού Αξιού με τον Δούναβη, το όνειρο του εθνάρχη Καραμανλή. Απάντηση σοβαρή. Φτάνει το λιβάνισμα. Δεν είμαστε οι Μακεδόνες παραπαίδια αυτής της χώρας, αλλά αυτοί που αποτελούμε την διαφορά με τα βόρεια όμορα κράτη και από εδώ αρχίζει η Ελλάδα μας.

Με εκτίμηση
Ν. Πρώιος

Υ.Γ. Όσο για τα χρήματα για την συνέχιση των ανασκαφών του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου, ανέλαβε την πρωτοβουλία και δημιούργησε μία επιτροπή αγώνος, από αξιόλογους και με κύρος ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι οι Μακεδόνες να προσφέρουμε τον οβολό μας σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Και διοργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο αρχαιολόγων στην Θεσσαλονίκη, εγνωσμένων κι όχι της αρβύλας, έτσι ώστε να αναδειχθεί η λαμπρή ιστορία του μνημείου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1039


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ