27.2.21

ΟΔΟΣ: Ουσία


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ουσία
ΟΔΟΣ: 23.7.2020 | 1040


Οι συμβολισμοί όλων των υπερβολών αυτών, αποτελούν την ουσία του προβλήματος. Διότι στο επίκεντρο δεν υπάρχει ουσία. Η Καστοριά συνεχίζει να επιβιώνει με ψευδαισθήσεις και τίτλους. Με λεζάντες και δοξολογίες.



ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ότι οι (πολιτικές) σχέσεις του βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια και του δημάρχου Καστοριάς έχουν ομαλοποιηθεί ύστερα από σειρά μερικών μηνών όξυνσης. Ή έστω πολικού ψύχους. 

Οι λόγοι της προηγούμενης κατάστασης δεν έγιναν ποτέ γνωστοί. Άλλωστε ακόμη και ο κ. Ι. Κορεντσίδης, δήμαρχος Καστοριάς σε συνέντευξή του, ζητούσε από τους άλλους να ρωτήσουν τον βουλευτή Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία για το κλίμα. Πάντα όμως σύμφωνα με τις φήμες, οι ψυχρές σχέσεις, αφορούν και την τέως βουλευτή Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία και υπεύθυνη του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη. 

Η κυρία Μαρία Αντωνίου που συνδέεται στενά πολιτικά με τον δήμαρχο Καστοριάς, σύμφωνα πάντα με τις φήμες, λύνει και δένει στα τοπικά και εσωκομματικά. Άλλωστε δεν το πολυαποφεύγει αφού απευθύνεται στους πολίτες της Καστοριάς με την αμεσότητα ενός εκλεγμένου. Καπελώνοντας —πολιτικά πάντα— τις φερόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες, με… ιλιγγιώδη ποσά των 4.020.000 ευρώ!

Πάντως μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον εφ’ όσον είναι ακριβές και ανταποκρίνεται στα πράγματα, ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, έκανε ένα (ακόμη) πιο αποφασιστικό βήμα συμφιλίωσης. Να μπορεί κάποιος να αποφανθεί πώς «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». 

Έτσι από το πολιτικό του γραφείο, δόθηκε στην δημοσιότητα η επίσης περιχαρής ανακοίνωση, ότι ο έμπειρος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια γνωστοποίησε πως μετά από μεθοδικές ενέργειές του, την Τρίτη 21 Ιουλίου θα συζητούνταν, πρώτη φορά, στην Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, της οποίας είναι μέλος, η κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς. 

Όπως και ότι επίσης (κάτι που δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί) για «πρώτη φορά» στην «τοπική πολιτική μας ιστορία» θα μιλούσε σε επιτροπή της Βουλής, «Καστοριανός που δεν είναι βουλευτής» και συγκεκριμένα, ο «πρώτος πολίτης» της πόλης δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης [σχετικά "εδώ" και "εδώ" – Ο δήμαρχος τελικά δεν παρέστη στην Βουλή!]. 

Όλα αυτά προφανώς στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης που διεξάγεται για την «Οικολογική κατάσταση λιμνών στην Ελλάδα – Λίμνη Καστοριάς – Ορισμός εισηγητών για έκθεση της Υποεπιτροπής».

Τώρα πού ακριβώς βρίσκεται η βάση για το κάπως θριαμβευτικό τόνο της ανακοίνωσης, αυτό είναι ίσως ζήτημα προσωπικής θεώρησης και ανάγνωσης. Όπως και εκτιμήσεων. Το εάν μπορεί η ουσία να σηκώσει το βάρος όλης αυτής της πανηγυρικότητας, είναι πάντως ζήτημα αντικειμενικό. Και σε αυτό τον τομέα, η πολλή χαρά, μάλλον δεν δικαιολογείται. 

Αλλά μιας και το όλο θέμα —της πρωτοπορίας και της πρώτης φοράς δηλαδή— φαίνεται να προβάλλεται από τον βουλευτή, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι στις εγκωμιαστικές αναφορές του δεν θεωρεί τον εαυτό του «πρώτο πολίτη» του νομού συμπεριλαμβανομένης της πόλης και έστω τον δήμαρχο πρώτο δημότη του δήμου. Αλλά χαρακτηρίζει έτσι (πρώτο πολίτη) τον δήμαρχο Καστοριάς. Θα ακολουθούν φαίνεται, ως δεύτερος, τρίτος, τέταρτος πολίτης της πόλης, οι άλλοι εκλεγμένοι, όπως ο ίδιος, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, οι αντιδήμαρχοι κ.ο.κ.

Επίσης δεν περνάει απαρατήρητη η εμπειρία ότι η «πρώτη φορά» δεν είναι πάντα εγγύηση για το καλύτερο. Υπήρξαν και άλλες πρώτες φορές (όπως η πρώτη φορά Αριστερά), που δεν γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην Ιστορία. Μέχρι και με καμμένους ανθρώπους και περιουσίες στο Μάτι γράφτηκαν. Οπότε από μόνη της η πρώτη φορά δεν είναι ικανή συνθήκη για την θετικότητα μιας εξέλιξης. Ούτε για την πρωτοπορία. 

* * *



Η κυρία Μ. Αντωνίου που συνδέεται στενά πολιτικά με τον δήμαρχο Καστοριάς, λύνει και δένει στα τοπικά και εσωκομματικά. Άλλωστε δεν το πολυαποφεύγει αφού απευθύνεται στους πολίτες της Καστοριάς με την αμεσότητα ενός εκλεγμένου. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο κ. Ζ. Τζηκαλάγιας, έκανε ένα (ακόμη) πιο αποφασιστικό βήμα συμφιλίωσης. Να μπορεί κάποιος να αποφανθεί πώς «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». 



* * *

ΟΜΩΣ, ποιος στ’ αλήθεια δίνει σημασία σε όλα αυτά και στις λεπτομέρειες της ίδιας της ανακοίνωσης; Διότι απ’ αυτή, δεν συγκρατούνται τα χαράς Ευαγγέλια. Πέρα και από την αποκατάσταση της πολιτικής σχέσης, το συμπέρασμα ότι επειδή στην Βουλή της Ελλάδος και συγκεκριμένα σε κάποια υποεπιτροπή θα τοποθετηθεί για «πρώτη φορά» δήμαρχος Καστοριάς, για ένα θέμα οικολογικής κρίσης της λίμνης. 

Και μάλιστα ο δήμαρχος που δύο μήνες προηγουμένως υποστήριζε την αυθαίρετη κοπή δένδρων και οικολογική καταστροφή, και το ζήτημα αναγορεύθηκε αμέσως σε «πρωτοπορία». 

Από τον βουλευτή Καστοριάς που είχε το θάρρος να διατυπώσει δημόσια την διαφωνία για το οικολογικό έγκλημα στο γύρο της λίμνης. Όλη αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να προβληματίσει.

Είχε προηγηθεί πριν λίγους μήνες η «μεγάλη τιμή» που ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Καστοριάς και η ικανοποίηση και χαρά του να παραχωρήσει συνέντευξη σε περιοδικό ως δήμαρχος ενός δήμου (της Καστοριάς) από τους πιο χτυπημένους από την πανδημία του κορωνοϊού της Ευρώπης. 

Κατόπιν η ικανοποίηση του μητροπολίτη Καστοριάς για το γεγονός ότι είχαμε μόνο 13 νεκρούς. Και τέλος, τα «εύσχημα» που με πολιτική αφέλεια, απένειμε ο υφυπουργός βορείου Ελλάδος κ. Θ. Καράογλου μόλις προχθές 20 Ιουλίου, για την αντιμετώπιση πανδημίας του κορωνοϊού στην Καστοριά, με τα 120 μέχρι στιγμής κρούσματα.

Έτσι, παρουσιάζεται ως «πρωτοπορία» η… «μεγάλη τιμή» να αγορεύσει από του βήματος της υποεπιτροπής ως νέος Δημοσθένης και [μετά τους άλλους δύο: Αθανάσιο Χριστόπουλο και Ανέστη Αγγελή] νέος-νέος-νέος Ανακρέων, ο οποιοσδήποτε. Συμπτωματικά ο δήμαρχος Καστοριάς. 


* * *

Η φωτογραφία συνόδευε ανάρτηση ενημερωτικού blog, με το "θριαμβικό" δελτίο τύπου του κ. Ζήση Τζηκαλάγια, για την αναμενόμενη ομιλία [που δεν πραγματοποίησε τελικά] του δημάρχου Καστοριάς στην υποεπιτροπή για την λίμνη.


* * *


ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ όλων των υπερβολών αυτών, αποτελούν την ουσία του προβλήματος. Διότι στο επίκεντρο δεν υπάρχει ουσία. Η Καστοριά συνεχίζει να επιβιώνει με ψευδαισθήσεις και τίτλους. Με λεζάντες και δοξολογίες. Και την τοπική Ιερά Μητρόπολη να αναγορεύεται σε πολιτικό επιτηρητή.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός χρόνος για όλους του εκλεγμένους κυλά. Όπως κυλά αμείλικτα και για την Καστοριά. Που και λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αφ’ ενός μεν έπαψε να πλασάρεται ως covid-free. Αφ’ ετέρου, δείχνει εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει κοινωνικά και οικονομικά για τους πολίτες και τους εργαζόμενους (κυρίως επαγγελματίες και εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, όπως και τους εμπόρους), τις ολέθριες συνέπειες του ενδεχόμενου νέου κύματος της πανδημίας. Που εκτιμάται ότι μπορεί να επανεμφανιστεί από το Φθινόπωρο και μετά, έστω κι’ αν δεν συνοδεύεται από ένα τυπικό lockdown.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Καστοριάς και όσοι τουλάχιστον απ’ αυτούς έχουν την σχετική δυνατότητα, πραγματοποιώντας μικρές ή μεγαλύτερες καλοκαιρινές αποδράσεις εκτός Καστοριάς, διαπιστώνουν ότι παντού γίνονται έργα. Δημοτικά, έργα των Περιφερειών, του Κράτους ευρύτερα. 

Πάντως παντού γίνεται κάτι εκτός από την Καστοριά. Που βιώνει παρατεταμένα μια διαρκή της πρωτοπορία: Να είναι ουραγός. Με κρυμμένους όλους τους λοιπούς και τον δημόσιο βίο να είναι ακόμη one man show.

Οπότε, οι πανηγυρικές ανακοινώσεις ότι είναι «πρωτοπορία» και καταγράφεται στην «τοπική πολιτική μας ιστορία» που ο δήμαρχος Καστοριάς θα πάρει τον λόγο σε μία από τις υποεπιτροπές της Βουλής των Ελλήνων θα είχαν ίσως νόημα, εάν η ομιλία ήταν ένα από περισσότερα γεγονότα, θετικά γεγονότα μεταφρασμένα σε έργα, που θα αντιλαμβανόταν οι δημότες και πολίτες ταυτόχρονα. 

Διότι αυτό που τώρα αντιλαμβάνονται είναι ότι με τις συνεχείς προσλήψεις και συμβάσεις ειδικών συμβούλων —που δεν γίνονται για ρουσφετολογικούς λόγους, όπως τουλάχιστον ανακοινώνεται— στην δημόσια ζωή της Καστοριάς έχουν επιδράμει επισκέπτες. Θεριστές. 

Πριν μερικούς μήνες ο ίδιος ο έμπειρος πια βουλευτής Καστοριάς, είχε παραδεχθεί ότι η Καστοριά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και της καταστροφής. Έστω κι αν η παραδοχή αυτή είναι παράλληλη με την κάπως βιαστική πρόταση-ανακοίνωση για την μεταφορά της αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας από το Κιλκίς, που ασφαλώς και κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτή στα σοβαρά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται η κατάσταση της Καστοριάς από τον ίδιο τον πρώτο πολίτη και βουλευτή, τον πληρεξούσιο της Καστοριάς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μόνο που όλοι τους είναι ταυτόχρονα και εντολοδόχοι του λαού της Καστοριάς, ώστε ο καθένας από την θέση του να επιτύχουν και να παρουσιάσουν μετρήσιμο και ορατό με τις αισθήσεις, πολιτικό έργο και όχι θριαμβικά δελτία τύπου. 

Έως τώρα κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Οπότε με το να παρουσιάζεται ως δοξολογία η πρωτοποριακή... αγόρευση του δημάρχου από του βήματος της υποεπιτροπής (μιας Καστοριάς με την δραματική κατάσταση της λίμνης, του αμφιλεγόμενου νερού ύδρευσης, την περιβαλλοντική υποβάθμιση —για να μην αναφερθεί η δραματική οικονομική κατάσταση), είναι αρνητική εξέλιξη. 

Όλο αυτό το σκηνικό θα έπρεπε λογικά να προβληματίσει. Όπως αναλογικά και ο μεσσιανικός χαρακτήρας της ανακοίνωσης που ενέχει μια μέγιστη υπερβολή. Σαν να ανοίγει η αυλαία μιας ειμαρμένης. Αυτό μοιάζει με ύβρη.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1040


Σχετικά:


Αποσπάσματα από τις στήλες 

"Αγαπητή ΟΔΟΣ" και "Το Σκάκι":




[...] Ο δήμαρχος Χίου (επάνω), μίλησε στην ίδια Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σχετικά με τη διαχείριση λυμάτων της ΔΕΥΑ του Δήμου Χίου. Ενώ στο Δήμο Καστοριάς, που εντοπίστηκε σε πηγή του πόσιμου νερού της ΔΕΥΑΚ να περιέχει 4 φορές περισσότερο από το επιτρεπτό, τετραχλωροαιθυλένιο, ξεχάστηκε από δήμαρχο και βουλευτή Καστοριάς «με ιδιαίτερη υπερηφάνεια» και «για πρώτη φορά στην τοπική μας ιστορία».

Στην ίδια επιτροπή στην οποία αναφέρθηκε «υπερηφάνως» ο κ. βουλευτής Καστοριάς, μίλησαν επίσης και οι κ.κ. Β. Μυριαγκός και Π. Καλογεράκης της ΔΕΥΑΧ. Δηλαδή είναι σαν να μιλούσαν στη Βουλή «για πρώτη φορά στην τοπική πολιτική μας ιστορία» και με «ιδιαίτερη υπερηφάνεια», οι κ.κ. Π. Τόσκος και Π. Διαμαντόπουλος, πρόεδρος και διευθυντής αντίστοιχα της ΔΕΥΑΚ, που επιπλέον «δεν είναι βουλευτές». Συγκινητικό.

Κάτω ο δήμαρχος Δωρίδος, που «καταγράφεται υπερήφανα» και αυτός «στην τοπική πολιτική [τους] ιστορία», μιλάει στην ίδια επιτροπή της Βουλής, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά την κατασκευή της τεχνικής λίμνης του Μόρνου.



Το Σκάκι
23.7.2020 | 1040


* * *



[...] Στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, πρόσφατα 21 Ιουλίου 2020, μίλησε και ένας άλλος «μη βουλευτής»: ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής "Ο Άγιος Γεώργιος". Προφανώς ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής, θα εκδώσει κι αυτός «με ιδιαίτερη υπερηφάνεια» δελτίο τύπου υπό τον τίτλο «Η Αττική στην πρωτοπορία», το οποίο θα καταγραφεί στην «τοπική πολιτική [τους] ιστορία», όπως καταγράφεται στην Καστοριά. Και θα ανατριχιάσουν όλοι από την τόση «υπερηφάνεια». Είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε τρέφονται με σανό.

Αγαπητή ΟΔΟΣ
23.7.2020 | 1040

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/2/21

    Καλά θα κάνουν να κοιτάνε στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ .. μήπως και βρούνε κανένα πρόγραμμα για πρώην δημάρχους βουλευτές συμβούλους κτλπ

    Γιατί λίγα είναι τα ψωμιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/2/21

      Καλά τα ψωμιά τους είναι λίγα,τα παντεσπάνια όμως...;

      Ο σαρκοβόρος Σκώληξ

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος28/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/2/21

    Τι θα γίνει ρε [....] το φέσι έφτασε μέχρι τα γόνατα... άιντε θα περάσω από το μαγαζί και θα έχουμε άλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζήσης-Μαρία28/2/21

    Πρωτοποριακή δήλωση, πρωτοποριακού Βουλευτή, για πρωτοποριακό Δήμαρχο, με την προτροπή της πρωτοποριακής Υπεύθυνης του πρωτοποριακού Γραφείου του πρωτοποριακού Πρωθυπουργού.
    Ηλίου φαεινότερο, γιατί η Καστοριά έγινε τόσο πρωτοποριακή; Και όλα αυτά για πρώτη φορά στη τοπική Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/3/21

    O βοσκός προβάτων (κοινός τσομπάνος) επαινεί τον αντιπρόσωπο των εκτροφέων μινκ (αυτοαποκαλούμενο επιχειρηματία). Μεταξύ τσομπάνων ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/3/21

    Όλοι είναι κτηνοτρόφοι οι μεν προβάτων οι δε μινκ. Δεν υπάρχει διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ