26.3.21

ΟΔΟΣ: Νέοι άγιοι παλιές συνήθειες

 
Χωρίς ιδιαίτερες υγειονομικές προφυλάξεις, φυσικά.

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός κι άλλου νέου αγίου, του Πλάτωνος Αϊβαζίδου αυτήν την φορά, εορτάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (26-27.9.2020) στην Καστοριά, χωρίς ιδιαίτερες υγειονομικές προφυλάξεις, φυσικά.

Ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς Πλάτων Αϊβαζίδης, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, συμπεριελήφθη σε πράξη αγιοκατάταξης μεταξύ άλλων επτά νεομαρτύρων της Καστοριάς: β) του Μάρκου Πέτρου Μαρκούλη από την Κλεισούρα, γ) του Ιωάννη Νούλτζου από την Καστοριά καθώς και δ) του αδελφού του και ε) του γαμπρού του, στ) του αγαρηνού Γεωργίου-Χασάν και ζ) του του ιερέα-εφημερίου Χιλιοδένδρου Βασιλείου Καλαπαλίκη.


* * *

«Η οδός που ακολουθεί η Εκκλησία προκειμένου να αποφασίσει για την αγιότητα ή μη ενός προσώπου είναι συγκεκριμένη», εξηγεί o μητροπολίτης Προύσης.

«Τα πρόσωπα που αγιοκατατάσσονται, αναδεικνύονται ουσιαστικά από τον ίδιο τον λαό, ο οποίος τα τιμά μαζικά με την προσκύνηση των λειψάνων τους ή με την βίωση των θαυμάτων τους. 

»Με απλά λόγια, ο λαός, οι πιστοί είναι αυτοί που υποδεικνύουν στην διοίκηση της Εκκλησίας ποιός είναι άγιος. Στην εκκλησιαστική γλώσσα αυτό λέγεται: εκκλησιαστική συνείδηση, ή συνείδηση του σώματος της Εκκλησίας.

»Όταν λοιπόν η ένδειξη ευλάβειας και τιμής στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που έχει ζήσει ανάμεσά μας λαμβάνει μαζικές διαστάσεις και έχει διάρκεια, αντοχή στο χρόνο, και δεν είναι μία εφήμερη ενθουσιαστική τάση, τότε η Εκκλησία αρχίζει και συγκεντρώνει στοιχεία: καταγράφει τον βίο, καταγράφει τα θαύματα, συγκεντρώνει τις ομιλίες, καταγράφει τις μαρτυρίες των ανθρώπων για την αγιότητα του βίου του. 

»Όταν όλα αυτά δείξουν ότι έχουν αντοχή στο χρόνο και έχουν μία διάρκεια στην εμπειρία του λαού του Θεού, τότε ο τοπικός μητροπολίτης, αφού συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, συντάσσει έκθεση προς την εκκλησιαστική του αρχή (την Σύνοδο) και εισηγείται την αναγνώριση και επίσημη αγιοκατάταξη.

»Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τότε καλείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ύπατη αρχή, να συντάξει τον τόμο αγιοκατατάξεως».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1048. Πηγή για το απόσπασμα του μητροπολίτη Προύσης: orthodoxia.info | φωτογραφία: Γιώργος Σπύρου flickr

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/3/21

    Βάλε μάσκα ρε...
    [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/4/21

    Δηλαδή είναι όπως το Facebook. Οι πιστοί (fans) βάζουν ένα Like και το Οικουμενικό Πατριαρχείο,(Facebook) ανταμείβει. Και o πατριάρχης (Zuckerberg) εγκρίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ